Cîțu ripostează: „Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze dintr-un vaccin care nu există! În total, a semnat pentru 29 de milioane de doze (din totalul de 60 de milioane)”

4
730
Premierul Florin Cîțu a explicat clar, în sfârșit, mecanismul cumpărării de vaccinuri și câte doze a cumpărat până acum România

Premierul Florin Cîțu a ripostat miercuri la acuzațiile aduse de USR-PLUS în privința achiziționării de vaccinuri anti-Covid peste nevoile României, spunând că vina este, de fapt, a fostului ministru Vlad Voiculescu, care a semnat pentru cumpărarea a 29 de milioane de doze, din care 9 milioane – dintr-un vaccin inexistent. În total, conform spuselor lui Florin Cîțu, până acum România a cumpărat puțin peste 66 de milioane de vaccinuri, adică de peste două ori necesarul de vaccinare completă a populației cu tot cu rapel.

Acest ping-pong cu pasarea răspunderii vine în momentul în care DNA a anunțat deschiderea unei anchete asupra achizițiilor de vaccinuri de către România. Astă-vară se vehicula dinspre Antena 3 și PSD informația că s-ar fi cumpărat 120 de milioane, mult peste dublul necesităților țării noastre chiar și dacă s-ar fi luat în considerare vaccinarea întregii populații adulte (14,5 milioane) de 4 ori! La momentul respectiv, premierul Cîțu a dezmințit, spunând că s-a făcut comandă pentru aceste vaccinuri, dar n-au fost plătite.

Ping-pong cu acuzațiile. Vlad Voiculescu s-a plâns că Ministerul Sănătății nu era consultat, premierul Florin Cîțu spune că sunt minciuni și că în afară de el nu s-a implicat nimeni

Tărăboiul a reizbucnit acum, când o plângere a scos din amorțeală procurorii pe această temă. Dan Barna, copreședintele USR-PLUS, a dezmințit că partidul său ar sta în spatele reclamației, dar a spus că se bucură că se va face lumină în acest caz, pentru că premierul Cîțu personal și-a asumat cumpărarea de vaccinuri în cantități uriașe fără să ceară avizul sau sfatul nimănui.

Vlad Voiculescu, ministru al Sănătății în perioada ianuarie-aprilie, s-a lansat marți în acuzații grave, spunând că Florin Cîțu a luat decizia ca România să cumpere vaccinurile, iar Ministerul Sănătății n-avea decât rolul de a deconta facturile, deși nu i se rezervase bugetul necesar pentru așa ceva.

Replica n-a întârziat și miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, șeful Guvernului a calificat drept „mizerabil și revoltător“ să-i fie asociat numele cu acest scandal. Cîțu le-a reproșat lui Marcel Ciolacu, Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă, Dan Barna și Dacian Cioloș că nu s-au implicat în campania de vaccinare și că n-au trecut pe la centrele de vaccinare.

Trebuie însă precizat că, astă-primăvară, premierul l-a pus dur la punct pe Vlad Voiculescu, afirmând în public că nu e treaba lui și nici a ministerului, pentru că de campania de vaccinare se ocupă colonelul Valeriu Gheorghiță și secretarul de stat Andrei Baciu, sub directa coordonare a premierului.

România are dreptul la 4,3% din totalul vaccinurilor precomandate de Comisia Europeană, proporțional cu ponderea populației în UE – adică aproape 190 de milioane de doze

În același timp, clarificările premierului Florin Cîțu risipesc o mare parte din ceața care învăluia acest subiect. Șeful Guvernului a explicat clar procedura prin care vaccinurile ajung în România.

Conform celor spuse de Cîțu, lucrurile stau astfel:

* UE a comandat 4,4 miliarde de doze, de 10 ori mai mult decât populația sa totală, de la diverși producători, încă din 2020, înainte să se știe care dintre ei va și reuși să găsească vaccinul.

* Conform contractului, România are dreptul la 4,3% din totalul dozelor, adică proporțional cu ponderea populației sale în UE. 4,3% din 4,4 miliarde înseamnă aproape 190 de milioane de doze.

* Dintre acestea, au fost cumpărate efectiv, spune premierul, 60.021.000 de vaccinuri de către România.

* Achiziționarea lor s-a făcut când încă nu se știa că această campanie de vaccinare va fi un eșec total. Dozele comandate acoperă și necesarul pentru al doilea rapel, care ar urma să înceapă pe 28 septembrie.

* Comenzile acoperă o perioadă până în 2023.

Principalele afirmații ale premierului Florin Cîțu în scandalul achiziționării de vaccinuri de către România

„E cercetare pe faptă, nu persoane (ancheta DNA este in rem – n. red.). Ce mi se pare mizerabil și revoltător este să asociezi persoana mea cu aceste dosare de la DNA. Nu mi se pare coincidență apariția acestor informații înainte de congresul PNL. Înțeleg frustrarea unora care se țin de funcții, dar eu merg mai departe. Voi continua să-mi fac treaba la Guvern, indiferent de atacurile politice.

Noi am prefinanțat cercetarea, nu știam ce vaccin se va folosi. Strategia UE a fost să negocieze în numele statelor membre cu companiile și să prefinanțeze în parte. Vaccinurile au fost contractate în condițiile în care autorizarea, capacitatea de producție și disponibilitatea erau incerte.

Comisia Europeană și țările membre au contractat 4,4 miliarde de doze de vaccin până în 2023, de 10 ori mai multe decât populația UE.

România poate accesa 4,3% din dozele contractate, proporțional cu populația. Toate țările UE accesează pe acest criteriu.

Rolul meu e acela de a aduce vaccin și de a pune la dispoziție tuturor românilor. Românii au avut vaccin la dispoziție doar cu buletinul înaintea altor țări. Da, nu am făcut vaccinarea obligatorie. Dar campaniile antivaccinare nu fac bine. În afară de mine, văd că nu vorbește nimeni de ele. Chiar dacă domnul vicepremier nu e legat de campania de vaccinare, dacă susține un partid antivaccinist (aluzie la moțiunea de cenzură semnată de USR-PLUS alături de AUR – n. red.), eu cred că are o responsabilitate.

Foști miniștri ai sănătății vin cu tot felul dezinformări (aluzie la Vlad Voiculescu – n. red.). Pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătății.

Comenzile au fost semnate de mai mulți miniștri: Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu și doamna Ioana Mihăilă și eu când am fost ministru interimar, astfel: Vlad Voiculescu – 29 de milioane, Nelu Tătaru – 33 de milioane, eu – 4 milioane, Ioana Mihăilă pentru 21.000 de doze.

Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru CureVac, vaccin care nu a fost aprobat – 9 milioane de doze.

Avizul negativ al Ministerului de Finanțe nu era pentru a nu cumpăra, ci să fie bugetate. După ce Ministerul Sănătății a prins în buget, Ministerul de Finanțe a avizat.

Procedura este la fel pentru toată UE și e bine că s-a făcut așa. Sunt țări care nu au ajuns la vaccin, care plătesc mai mult.

Cum să faci o programare și să știi de câte ai nevoie, când acum facem a treia doză, de care nu știam?

Eu cred că nu există preț pentru sănătatea românilor. Eu nu l-am văzut pe ministrul Vlad Voiculescu în vreun centru de vaccinare. Iar în seara când au fost transferați pacienții de la Foișor să fie acolo, nu în Biroul Politic al USR. Și pe doamna Mihăilă aș fi vrut să o văd mai mult pe teren, și pe alți miniștri.

În loc să stăm la televizor și să acuzăm Guvernul, să facem alianțe cu partide care se opun vaccinării, ar fi bine să mergem să susținem campania de vaccinare.

Când a fost domnul Ciolacu într-un centru de vaccinare, când a fost domnul Barna? Domnul Cioloș a fost vreodată într-un centru de vaccinare?

Dacă mă ocup doar eu, nu știu de ce mai avem nevoie de Ministerul Sănătății!“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Apelul a 51 de parlamentari PNL: „Ludovic Orban poate reface majoritatea parlamentară” / „Respingem orice colaborare cu PSD”

De ce a devenit Gâdea mare susținător al lui Cîțu

Soluția ieșirii din criză: „Iohannis să-și recunoască greșelile făcute, să renunțe la Cîțu și să refacă alianța cu USR-PLUS. Altfel, PNL se îndreaptă spre dezastru”

CTP: „Cîțu e respingător. Afectează imaginea, scorul electoral și încrederea în PNL și în Guvern, chiar dacă nu gândește rău din punct de vedere economic” / „Cel care a creat criza politică este Cîțu, să fie foarte clar!”

* România, în pericol să fie băgată în carantină de UE. „Multe state europene se tem că românii şi bulgarii ar putea perpetua pandemia“

 * Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

* La temelia „partidului lui Dragnea” stă gruparea pușcăriașului Dorin Lazăr Maior, îmbogățit pe baza certificatelor de revoluționar

Dosar penal pentru cei 300.000 de euro drenați de Tudorache către televiziuni + Lazarus + Savaliuc, ca să facă reclamă unei minciuni: spitalul care nu există!

* A murit jurnalistul Horia Alexandrescu, tatăl Ancăi Alexandrescu. Avea 74 de ani

VIDEO. Nunta tragică: mirele are dublă fractură de coloană vertebrală după ce a fost aruncat în sus și n-a mai fost prins. El a aterizat în cap. Nunta a continuat doar cu mireasa și invitații

4 COMENTARII

  1. Ai dreaku jigodii bolșevice, nu spun ca de fapt din nu s-a plătit nici un leu, tocmai pentru ca acel vaccin nu s-a mai omologat 😂😂😂
    Iar când s-au făcut comenzile, NICIUNUL nu era omologat 😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here