Termenele de realizare a unor proiecte de infrastructură nu mulțumesc noul Guvern PSD-PNL-UDMR, care anunță că planurile inițiale sunt prea lungi și, deci, trebuie să se facă o „reformă”. Prin urmare, conform lui Sorin Grindeanu – citat de News.ro -, urmează o „descentralizare”, adică trecerea banilor pentru centurile ocolitoare ale orașelor și pentru drumurile expres în mâna baronilor locali!
În mandatul fostului ministru Cătălin Drulă, calendarul investițiilor a fost respectat și chiar depășit, semnându-se o grămadă de contracte, atribuindu-se licitații și urmărindu-se respectarea graficului privind lucrările.
Câteva luni, după ieșirea USR de la guvernare, nu s-a mai întâmplat însă nimic. Fostul premier Florin Cîțu a numit un apropiat al oligarhului Dan Voiculescu la CNAIR. Drulă a semnalat că de la venirea lui Bogdan Pascu la CNAIR s-a pus o frână bruscă, avertizând că va fi imposibilă respectarea termenelor în această situație.
Luni, la Dâmbovița, noul ministru PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a confirmat temerile că în pivnițele social-democraților se clocea ceva. Invocând faptul că termenele din contractele semnate ar fi „de noaptea minții”, fostul premier al lui Dragnea a anunțat că „descentralizează” lucrările de infrastructură – adică, în traducere liberă, li se dau șantierele pe mână baronilor locali.
Formula găsită este formidabilă pentru feudalii care tropăie înfometați după un an în care nu prea li s-a dat de „ciugulit”. Grindeanu vrea ca șoselele de centură și drumurile expres mai simple să le fie date autorităților locale, iar Ministerul Transporturilor să achite nota de plată a cheltuielilor făcute de baroni.
CNAIR ar fi, pretinde Grindeanu, „sufocat” de proiecte. El n-a explicat de ce până la sfârșitul lunii august n-a existat această „sufocare” a CNAIR, iar lucrurile au putut merge conform graficului.
Explicațiile lui Grindeanu: de ce nu poate noul Guvern să continue în ritmul de până acum investițiile în infrastructură – mai ales cea rutieră
„CNAIR, în acest moment, are foarte multe proiecte în desfăşurare, avem situaţii în care avem termenele sunt incredibil de lungi, pentru lucrări simple, şi CNAIR este sufocat de proiecte de acest tip. De aceea, am luat decizia de a descentraliza aceste proiecte de mai mică amploare, să fie implementate de autorităţile locale.
Cred că este o soluţie foarte bună, nu doar în Dâmboviţa, ci în toată ţara, pentru că autorităţile locale au un interes mult mai mare de a face aceste lucrări decât cele centrale, şi pot verifica termenii contractului, inclusiv cele care ţin de durată.
Aceste termene (pentru executarea proiectelor – n. red.) sunt de noaptea minţii, ca să fiu cât se poate de clar, să ai SF-ul (studiul de fezabilitate – n. red.) între Craiova şi Lugoj 4 ani, dar a fost o licitaţie, s-a adjudecat, caietul de sarcini s-a făcut, trebuie să mergem înainte.“
Repornește in forța programul e guvernare PCR-USL , „Puneți mana și furați” sub înaltul patronaj al Conducătorului Iubit Tovarășul Iohanis 😂😀😁😋😃😉😊🙂😀😁😋😉😃🤣
E darul de Crăciun. Iar baronii sunt adesea transpartinici.