Parada militară cu public, de Ziua Națională, a fost anulată. Din cauza pandemiei, ceremonia de 1 Decembrie va fi simbolică și foarte restrânsă

0
376

Sărbătoarea națională de 1 Decembrie, aniversarea Marii Uniri, va fi anul acesta fără paradă militară și public, a anunțat miercuri seara președintele Klaus Iohannis. Din cauza pandemiei, întreaga festivitate va fi restrânsă la o ceremonie simbolică.

În 2020 se împlinesc 102 ani de la Marea Adunare de la Alba Iulia, unde peste 100.000 de delegați au consfințit unirea Transilvaniei cu România. După 1989, 1 Decembrie a devenit ziua națională a României, evenimentul fiind în mod tradițional sărbătorit cu paradă militară pe sub Arcul de Triumf, de autorități cu petreceri la care se bea must și vin, se mănâncă sarmale cu mămăliguță și fasole cu ciolan, dar și de familii și prieteni care-și petrec ziua împreună.

Anul acesta, în contextul pandemiei, și Ziua Națională cade victimă restricțiilor. Ceremonia de 1 Decembrie din 2020 se alătură astfel tuturor celorlalte festivități și ocazii unde se strângeau mulțimi de oameni și care acum sunt, temporar, suspendate.

Președintele Klaus Iohannis a explicat: “Vreau să mă refer și la un alt subiect, care este deja pe agenda publică, și anume celebrarea Zilei Naționale. În acest an, vom onora curajul și sacrificiile înaintașilor noștri făcând noi înșine sacrificiul de a renunța la bucuria participării împreună la manifestările publice tradiționale. Însă, cu siguranță, vom fi împreună în spirit, ca o națiune puternică, mereu unită și solidară atunci când în joc este chiar salvarea țării noastre. Din acest motiv, am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf să fie una extrem de restrânsă, la care sunt invitaţi ambasadori străini, medici şi personal medical“.

Șeful statului a adăugat: “Va fi, aşadar, o ceremonie scurtă, fără paradă militară şi, din păcate, fără participarea publicului larg. Recomandarea experţilor este de a renunţa la orice fel de reuniuni şi întâlniri publice sau private, fiindcă acestea accelerează răspândirea virusului. Sunt recomandări pe care vă îndemn să le respectăm inclusiv de 1 Decembrie“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here