O nouă provocare a ÎPS Teodosie: a ținut o slujbă în interiorul bisericii. Oamenii nu purtau măști de protecție: „Ne apără Dumnezeu!”

0
1424

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, s-a pretat miercuri la o nouă provocare, generând un incident de natură să instige oamenii împotriva măsurilor sanitare anti-Covid: a organizat, contrar prevederilor legii, o slujbă în interiorul unei biserici. Jandarmii și polițiștii au fost nevoiți să intervină și să-i scoată pe rând pe credincioșii atrași de arhiepiscop, mai ales că aproape jumătate dintre ei nici măcar nu purtau mască, fiind convinși că Dumnezeu îi apără de virus.

În acest moment, din cauza exploziei cazurilor de coronavirus, este interzisă orice adunare publică în spații închise. Prelatul știa foarte bine acest lucru pentru că marți fusese la Tribunalul Constanța, unde a pledat, împreună cu avocata conspiraționistă Șoșoacă, pentru ridicarea restricțiilor. Miercuri a venit sentința: regulile rămân valabile pentru toată lumea, inclusiv pentru Biserică, și nu se vor face excepții.

 

ÎPS Teodosie a ținut slujba provocatoare la biserica Sfânta Ecaterina, din Constanța. În incintă s-au înghesuit peste 100 de persoane, majoritatea vârstnici. Aproape jumătate dintre ei nu purtau nici măcar mască. Polițiștii și jandarmii au intervenit și, în timp ce ÎPS Teodosie își ținea ceremonialul, enoriașii au fost scoși unul câte unul din clădire. Forțele de ordine au amendat 39 dintre aceștia pentru că nu aveau mască de protecție. Slujbele sunt permise, în timpul pandemiei, doar în exteriorul clădirilor, din același motiv pentru care nici piețele închise, concertele, spectacolele, sălile de cinema și de teatru sunt închise. În aglomerații și în încăperi, virusul se răspândește foarte repede. România este oricum dincolo de limita capacității sistemului său sanitar de a suporta avalanșa de bolnavi în stare gravă. În ultimele zile, numărul deceselor se apropie de 200 la fiecare 24 de ore. În spitale nu mai e loc și bolnavii intubați au ajuns să fie ținuți pe holuri, din lipsă de spațiu.

În aceste împrejurări, BOR e preocupată că nu-și poate ține pelerinajele cu zeci de mii de oameni. Prelații au acuzat că sunt persecutați religios ca pe vremea Imperiului Roman deoarece autoritățile au interzis cozile gigantice la moaște.

Credincioșii au căzut în capcana întinsă de arhiepiscop: „În acea linguriţă este trupul şi sângele domnului nostru Iisus Hristos care ne vindecă de orice boală şi niciodată Hristos nu a îmbolnăvit şi nu va îmbolnăvi pe nimeni!“

ÎPS Teodosie este ultimul dintre capii BOR care a generat deliberat momente neplăcute, dând impresia că exact asta caută: să provoace și să întărâte “turma cuvântătorilor” (după cum chiar el s-a exprimat marți), știind cu precizie și pericolele, și restricțiile.

El dăduse un puternic semnal în această direcție și cu o zi în urmă, afișându-se alături de avocata conspiraționistă Șoșoacă. Membră a unui partid dubios, susținut de propaganda rusă, Șoșoacă a fost agajată de arhiepiscop să îl reprezinte la tribunal în încercarea de a elimina restricțiile înaintea sărbătorii de Sfântul Andrei. ÎPS Teodosie preconiza un mare pelerinaj, cu mii de oameni, la peștera unde se presupune că ar fi locuit Sfântul Andrei acum 2.000 de ani.

ÎPS Teodosie a expus deliberat zeci de oameni, majoritatea în vârstă sau nevoiași, pericolului uriaș de a se infecta cu coronavirus. Prelatul instigă de luni bune la nerespectarea măsurilor în pandemie. Acțiunile sale din ultimele zile arată că demersul prelatului pare motivat politic

Reporterii Digi 24 au stat miercuri de vorbă cu enoriașii evacuați din biserica unde IPS Teodosie își ținea slujba și, în mod previzibil, oamenii căzuseră în capcana întinsă de arhiepiscop. Ei dădeau vina nu pe prelat, pentru că a făcut ceva interzis și periculos, ci pe forțele de ordine: “Ne mor părinţii, ne mor copiii, cine ne face nouă parastase, voi?”, „Dumnezeu nu îmbolnăveşte! Lăsaţi-ne în pace!”, „Nu este normal să oprească oamenii de la sfânta împărtăşanie. În acea linguriţă este trupul şi sângele domnului nostru Iisus Hristos care ne vindecă de orice boală şi niciodată Hristos nu a îmbolnăvit şi nu va îmbolnăvi pe nimeni! Asta să fie foarte clar!”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here