Rușii, îngrijorați subit de sănătatea ucrainenilor, după ce SUA a anunțat că livrează Kievului muniție cu uraniu sărăcit. Dar ei folosesc o asemenea muniție, în Ucraina, încă din 2014!

0
1829
Proiectilele cu uraniu sărăcit sunt foarte dure și au o capacitate formidabilă de penetrare a blindajului. Rusia le folosește împotriva ucrainenilor din 2014 încoace

Rușii protestează furios și-și arată îngrijorarea pentru starea de sănătate a ucrainenilor și a mediului înconjurător după ce SUA a anunțat că va livra Kievului muniție cu uraniu sărăcit. Cazul este ridicol – grija rușilor pentru presupusa iradiere a ucrainenilor vine după ce tocmai au ucis ieri 16 persoane, între care un copil, bombardând o piață dintr-un oraș ucrainean la oră de vârf. În realitate, protestele sunt motivate – spun specialiștii – de formidabila capacitate de penetrare a proiectilelor.

Administrația Biden a anunțat că va livra pentru prima oară muniție cu uraniu sărăcit Ucrainei, în cadrul unui nou pachet de ajutor militar în valoare de 175 milioane dolari, a anunțat Pentagonul miercuri. SUA e a doua țară care livrează proiectile perforante de acest fel, după Marea Britanie. Obuzele cu cap de uraniu sărăcit sunt extrem de eficiente împotriva tancurilor rusești.

Vestea este cum nu se poate mai proastă pentru Kremlin, care oricum face eforturi tot mai disperate să țină în loc ofensiva ucraineană din sud, care înaintează spre Marea Azov.

Moscova a reacționat așa cum era de așteptat, pe linia uneia dintre dezinformările războiului hibrid. Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a afirmat că trimiterea de muniție cu uraniu sărăcit este un act „criminal”: „Acesta nu este doar un pas de escaladare, ci o reflectare a lipsei de considerație scandaloase a Washington-ului pentru consecințele asupra mediului ale folosirii acestui tip de muniție într-o zonă de conflict. Acesta este, de fapt, un act criminal. Nu pot oferi nicio altă evaluare”.

Ambasada Rusiei la Washington s-a sufocat, de asemenea, de indignare că prin livrarea de „arme nucleare” va fi periclitată viața ucrainenilor. Acest gest este „un semn clar de lipsă de umanitate”, a spus Ambasada într-un comunicat. Americanii sunt „obsedați de ideea de a provoca o înfrângere strategică Rusiei și sunt gata să lupte nu doar până la ultimul ucrainean, ci și să pună o cruce generațiilor viitoare”, au plâns rușii pe urmărul ucrainenilor.

Proiectilele de calibrul 120 mm ar urma să fie folosite de cele 31 de tancuri Abrams M1 livrate de SUA ucrainenilor.

Rusia dispune, la rândul său, de muniție cu uraniu sărăcit pe care o folosește, fără remușcări de data asta, încă din 2014 împotriva ucrainenilor. Studii științifice au demonstrat că uraniul sărăcit folosit la proiectilele perforante de pe tancuri nu reprezintă niciun risc de iradiere nici pentru echipaje, nici pentru mediul înconjurător. În schimb, reprezintă o sursă de pericol mortală pentru orice tip de blindat.

Rob Person, profesor de relații internaționale care predă la Academia West Point (SUA) și specialist în politicile Rusiei și ale spațiului ex-sovietic, a remarcat ironic pe contul său de Twitter: „Aș spune că «riscurile pentru sănătate» ale ocupației și genocidului rusesc depășesc probabil riscurile inexistente pentru sănătate ale obuzelor cu uraniu sărăcit. Asta, doar dacă nu stai în interiorul unui tanc invadator intrat în vizorul Ucrainei…”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Baronii gazului” au ajuns în arest! Fiul primarului PSD din Caracal și asociatul său, patroni la „stația GPL a morții” de la Crevedia, au fost reținuți de procurori

* Șoferul beat și drogat, care a ucis o femeie de ziua ei, e colonel de poliție, fost șef la Crimă Organizată București

* Breșă gravă de securitate: Armata română a achiziționat de la o firmă controlată de Armata chineză echipament electronic instalat tocmai la Statul Major al Forțelor Terestre!

* VIDEO. Lui Ciolacu i-a explodat în nas minciuna „9,4%”! Acum își contrazice propria mitomanie: de un an tot clămpănea că „nu putem mări pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR”

* Propunerea șantajistă a lui Ciolacu, pentru UE: să fie lăsat să supra-îndatoreze România, să nu se atingă de pensiile speciale și nici de clientela de partid, să nu facă reforme și, la schimb, Europa să-i dea miliarde

* PNL a pus șef la Garda de Mediu Tulcea un infractor. După 4 luni, acesta a recidivat, fiind prins când lua șpagă 5.000 de euro. Are și „calități” politice: traseist trecut prin 7 partide!

* Abia vârât în Guvern, Ponta emite abjecții anti-occidentale: „Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român!”. Mesajul șocant e transmis, practic, de Guvernul României către statele care au sărit să ne ajute cu marii arși în explozia de la Crevedia

* Trădare: Klaus Iohannis „își dorește” ca PSD să fie votat de cât mai mulți români! Acum trei ani pronunța cu scârbă: „acest Peee Seee Deee”

* În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* Beizadeaua agramată de la Realitatea Plus insinuează că membrii CNA sunt bețivi, drogați și corupți pentru că o amendează pe ea. „Pot fi și ei testați de anumite substanțe? Poate unii exagerează cu băutura, altul cu…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here