„Rusia zguduie cu adevărat situația din Moldova cu mâinile agenților săi de influență și împuterniciți. Capii sunt oligarhii Plahotniuc și Șor”

1
1293

Federația Rusă încearcă din răsputeri să destabilizeze situația din Republica Moldova, pentru a dărâma puterea pro-occidentală de la Chișinău, în frunte cu președintele Maia Sandu, cu scopul de a-și instala apoi o guvernare și un președinte-marionetă. Astfel, Kremlinul și-ar trimite imediat trupele pe cale aeriană pe aeroportul din capitala Moldovei, de unde ar urma să lanseze noi atacuri cu rachetă asupra Ucrainei, de data asta dinspre vest.

Avertismentele lansate de Volodimir Zelenski au fost confirmate atât de Maia Sandu și de Dorin Recean (noul premier al Republicii Moldova), cât și de secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, care a discutat pe tema dată cu șefa statului moldovean în marja Conferinței de Securitate de la München.

Capii implementării acestei strategii putiniste sunt oligarhii pro-ruși Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ambii fugari.

„Șor este cunoscut pentru două episoade: este soțul cântăreței ruse Jasmin și este cel care a furat aproximativ un miliard de dolari și a retras acești bani de la băncile moldovenești. Acum este declarat drept o persoană urmărită internațional, ascunzându-se în Israel”, se arată pe site-ul postului de televiziune Canal 24 din Kiev.

Jurnaliștii ucraineni consideră că partea moldoveană n-a făcut mai nimic în ultimii 30 de ani ca să scape de sub influența toxică a Rusiei. S-a complăcut cu situația, iar acum, pe vreme de război, intenționează să adopte modelul de succes al României (aderarea la NATO și la UE) prin metoda expirată a așa-zisei „neutralități”. În fapt, Moldova este dependentă de gazul rusesc oferit de Gazprom.

„Protestele” organizate în Moldova în urmă cu câteva zile ar fi fost regizate în proporție de sută la sută. Mulți dintre așa-zișii răzvrătiți ar face parte din organizația antiguvernamentală „Scutul Poporului”, formată din foste forțe de securitate care racolează și incită la revolte în masă și cetățenii de rând.

Coordonatorii manifestațiilor s-au dovedit a fi coloneii Ion Mahu (fostul șef al contrainformațiilor din Moldova, de la Serviciul de Informații și Securitate) și Vladimir Donțu (fostul șef al Statului Major al Armatei Republicii Moldova).

Același fenomen s-a întâmplat și în Ucraina anului 2014, când „corturi” din Rusia și Transnistria au fost aduse în mai multe regiuni pentru a crea imaginea unor proteste de amploare.

Ziaristii.com vă prezintă dezvăluirile integrale apărute pe site-ul televiziunii Canal 24 din Kiev.

„Corupție și trădare în Moldova, ca urmare a eforturilor și banilor Moscovei și ai agenților săi. Ramura judiciară a Guvernului este practic paralizată, iar blocul de putere e distrus” 

 • „Rusia zguduie cu adevărat situația din Moldova cu mâinile agenților săi de influență și împuterniciți. Capii acestor procese sunt oligarhii pro-ruși Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.”
 • „Șor este cunoscut pentru două episoade: este soțul cântăreței ruse Jasmin și este cel care a furat aproximativ un miliard de dolari și a retras acești bani de la băncile moldovenești. Acum este declarat drept o persoană urmărită internațional, ascunzându-se în Israel.”
 • „Vârful aisbergului ar trebui să fie protestele populare masive, dar de fapt este în mare parte o adunare a oamenilor marginalizați, al căror scop este doar acela de a crea o «imagine» pentru mass-media rusă.”
 • „Astăzi, în Moldova, partea nepublică este corupția și trădarea, datorită eforturilor și banilor Moscovei și ai agenților săi. Ramura judiciară a Guvernului este practic paralizată și blocul de putere este distrus. Guvernul Moldovei nu se poate baza nici pe serviciile speciale sau armată.”
 • „Influența Transnistriei este și ea semnificativă. Această enclavă rusească de pe teritoriul Moldovei nu a fost controlată de Chișinău de la începutul anilor 1990 și este o sursă constantă de instabilitate.”

„Moldova visează să repete succesul României vecine, membră a UE și NATO, dar e nevoită să calce pe cercul dependenței de Rusia și să sublinieze constant propria «neutralitate»”

 • „Cel mai important factor nu este nici măcar coloana a cincea, ci dependența completă a Moldovei de gazul rusesc. O țară mică, având o populație de puțin peste 2,6 milioane de oameni, nu are în prezent alte alternative decât cele oferite de Gazprom. Prin urmare, economia Moldovei și politica ei se află în permanență sub o presiune enormă.”
 • „Autoritățile din Moldova nu au făcut nimic în mod deliberat timp de multe decenii și s-au aruncat în capcană. De aceea, țara visează să repete succesul României vecine, care este membră a UE și NATO, dar este nevoită să calce pe cercul dependenței de Rusia și să sublinieze constant propria «neutralitate». Această problemă trebuia rezolvată mai devreme. Acum va necesita eforturi mult mai mari, însă nu există altă cale de ieșire pentru Moldova.”
 • „Rusia nu și-a ascuns niciodată intențiile față de Moldova. Chiar și la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, în aprilie 2022, armata rusă a vorbit deschis despre asta.”
 • „Comandantul adjunct al Districtului Militar Central al Forțelor Armate ale Federației Ruse, generalul Rustam Minnekaev, dezvăluia planul Kremlinului încă din 22 aprilie 2022 la reuniunea anuală a Uniunii Industriilor de Apărare din Regiunea Sverdlovsk.”

„Rusia nu și-a abandonat planurile. Folosește spațiul aerian suveran al Moldovei pentru atacuri cu rachete asupra Ucrainei, își lansează dronele și sondele de recunoaștere”

 • „Minnekaev: «Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă ieșire pentru Transnistria, unde se vorbește și despre faptele de oprimare a populației de limbă rusă. Având în vedere acest lucru, acum suntem în război cu întreaga lume, așa cum a fost în timpul Marelui Război Patriotic. Toată Europa, întreaga lume a fost împotriva noastră. Și acum e la fel, nu au iubit niciodată Rusia».”
 • „Armata ucraineană a împiedicat aceste vise. Rușii au fost opriți lângă Mikolaiv și, mai târziu, au fost nevoiți să fugă din Herson și să se retragă pe malul stâng al Niprului. Ocupanții nu au îndrăznit să folosească o debarcare maritimă în Odessa, iar apoi au fost distruși în insula Șerpilor, importantă din punct de vedere strategic.”
 • „Cu toate acestea, Rusia nu și-a abandonat planurile. Folosește spațiul aerian suveran al Moldovei pentru atacuri cu rachete asupra Ucrainei, își lansează dronele și sondele de recunoaștere. În prezent, sunt informații despre 4 rachete doborâte deasupra Moldovei.”

„Protestatarii au acum propriul lor «bloc de putere» organizat – «Scutul Poporului». Același lucru s-a întâmplat în Ucraina în 2014”

 • „Declarația lui Sandu despre tentativa de lovitură de stat pro-rusă a fost făcută în ajunul acțiunilor în masă. De data aceasta, «opozanții», spre deosebire de încercările anterioare, au adus într-adevăr la Chișinău mii de oameni, care au ocupat întregul centru al capitalei Moldovei timp de o oră și jumătate.”
 • „Protestatarii au acum propriul lor «bloc de putere» organizat – «Scutul Poporului». Înainte de asta, ei s-au folosit mai ales de «mătuși». Membrii acestei organizații antiguvernamentale sunt foste forțe de securitate.”
 • „Același lucru s-a întâmplat în Ucraina în 2014, când în Crimeea, Donețk, Harkov, Odessa, Lugansk și alte orașe au fost aduse „corturi” din Rusia și Transnistria. Participanții la proteste trebuiau să creeze iluzia de revolte în masă, sprijin pentru «primăvara rusească».”
 • „În prima etapă, ei au fost responsabili de imaginea făcută pentru propagandiști, iar ulterior au trecut la acțiuni agresive. În prezent, Moldova pare să se pregătească să treacă de la prima etapă la a doua.”
 • „În prezent, protestele pro-ruse sunt coordonate de fostul șef al contrainformațiilor din Moldova, colonelul Ion Mahu – de la Serviciul de Informații și Securitate – și de fostul șef al Statului Major al Republicii Moldova, Nicolae (prenumele e de fapt Vladimir – n. red.) Donțu. Nu fără străini. Moldova încă nu a oprit comunicarea aeriană cu Rusia și, prin urmare, nu poate opri complet fluxul de persoane suspecte.”

„Singura problemă este lipsa de voință politică la Chișinău, deoarece fără permisiunea oficială a Moldovei, trupele ucrainene nu au dreptul să efectueze operațiuni pe teritoriul său”

 • „Situația în Moldova este cu adevărat dificilă în acest moment. Acest lucru este perfect înțeles în Ucraina. Pe 19 februarie, președintele Ucrainei a declarat că Forțele Armate sunt pregătite să ajute și să protejeze Republica Moldova. În primul rând, vorbim despre Transnistria. În prezent, acolo sunt staționați aproximativ 1.500 de militari ruși – așa-numiții «pacificatori», dar de fapt sunt ocupanți.”
 • „În plus, separatiștii locali au câteva mii de militari proprii. Sunt slab înarmați și nu au tehnică grea. Totuși, în confruntarea cu armata Moldovei, separatiștii vor avea un avantaj și vor putea probabil să învingă trupele guvernamentale în cursul unei operațiuni de raid rapid.”
 • „Situația este grea și nu poate fi corectată prin aprovizionarea cu arme NATO, pe care Moldova o cere, pentru că, în primul rând, este necesar să-i aibă pe aceia care să le poată folosi, nu să le predea inamicului, așa cum a fost cazul în Afganistan în 2021.”
 • „Singura problemă este lipsa de voință politică la Chișinău, deoarece fără permisiunea oficială a Moldovei, trupele ucrainene nu au dreptul să efectueze operațiuni pe teritoriul său. În Moldova săracă, politicienii sunt nevoiți să meargă pe gheață foarte subțire și trebuie să fie conștienți de toate riscurile.”

„Moldova are tot dreptul să denunțe acordurile cu Rusia și să apeleze la vecinii săi pentru ajutor în acest proces”

 • „Trupele ruse se află pe teritoriul Moldovei în conformitate cu acordul din 1992 și au statutul de «pacificatori», deși în realitate desfășoară o operațiune polițienească de susținere a regimului marionetă al împuternicitului lor – așa-numita «Republica Moldovenească Transnistreană».”
 • „Conform Acordului de la Istanbul din 1999, Moscova s-a angajat să retragă trupele din Moldova, dar nu a făcut acest lucru. În 2017, parlamentul moldovenesc a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria, iar ulterior politicienii moldoveni într-o formă sau alta au amintit Rusiei de promisiunea ei, dar fără rezultat. În 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție «Cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova», și Rusia a ignorat-o. Toate acestea sugerează că Moldova are tot dreptul să denunțe acordurile cu Rusia și să apeleze la vecinii săi pentru ajutor în acest proces. Acest lucru va ajuta nu numai la «calibrarea capacității de apărare» a țării, ci și la îmbunătățirea șanselor acesteia de integrare europeană.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ziua dramatică și istorică a Republicii Moldova: Putin i-a anulat suveranitatea, Biden a pus-o sub protecție americană. Elogiu pentru Maia Sandu

* VIDEO. Putin a fugit de la propriul miting megalomanic, organizat pe stadion! „Modelul Ceaușescu”: a vrut să arate că poporul e alături de el, dar a dispărut după câteva minute. „Ziua Apărătorului Patriei” a fost, de fapt, glorificarea criminalilor de război

* VIDEO. Discursul bolnav al lui Putin, după un an de atrocități: „Occidentul a început războiul, noi am făcut tot posibilul să-l oprim” / „Poporul ucrainean este ostaticul Vestului și al regimului nazist de la Kiev. Noi luptăm să-l eliberăm”

POZA TRĂDĂRII. Șoșoacă, lipită de obraznicul ambasador Kuzmin, sub steagul Rusiei! În plin război, putinista s-a lingușit din nou la ambasada statului-agresor

* Pro-rușii strâng rândurile: sufocat de datorii, Ponta se aruncă în brațele lui George Simion. Întâlnire de taină, negocieri pentru o alianță. Și chinezii își freacă mâinile…

Parlamentarii și-au votat, pe ascuns, creșterea veniturilor cu 1.500 de euro pe lună, ajungând la 11.660! Pe copii i-au păcălit la alocații, prin gura lui Budăi: +12 lei

De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

EDITORIAL CARTIANU: La moartea unui ticălos. Onoruri militare, Academie, Cimitirul Bellu

* VIDEO. Bătăușul Olaianos e prea bolnav pentru a lucra la TVR, dar e suficient de sănătos ca să comenteze la Prima Sport! Un concediu medical dubios, care trebuie verificat

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here