Rusia se va retrage din programul Stației Spațiale Internaționale în 2025 dacă sancțiunile impuse acestei țări de comunitatea internațională după anexarea ilegală a Crimeei, de la Ucraina, nu vor fi ridicate. Anunțul a fost făcut luni de Dmitri Rogozin, șeful Agenției Spațiale din Rusia (Rocosmos) și a fost preluat de Reuters.
Este pentru prima oară când Rusia leagă participarea sa la un proiect internațional de anvergură cu probleme politice atât de serioase. Practic, e vorba de un șantaj la adresa comunității internaționale, somată să recunoască un act de agresiune la adresa unui alt stat și anexarea unor teritorii străine.
În același timp, este pentru prima dată și când un oficial rus de rang înalt recunoaște public că sancțiunile afectează masiv vârful tehnologiei rusești. Rogozin a dezvăluit: “Avem mai multe rachete decât avem nevoie dar nu avem cu ce să le lansăm. Avem nave spațiale care sunt aproape asamblate dar cărora le lipsește un tip specific de microcip“.
După 2014, când Rusia a invadat și anexat mai întâi Peninsula Crimeea, apoi a invadat Estul Ucrainei prin intermediul așa-zișilor “omuleți verzi” și al “milițiilor separatiste”, Occidentul a impus sancțiuni dure care, încet-încet, au sufocat economia. Agresiunile continue ale Moscovei, care a comis asasinate pe teritoriile altor state, a aruncat în aer depozite de muniții și armament (Cehia și Bulgaria), atacă Uniunea Europeană și SUA prin rețelele de troli online, se amestecă în alegerile prezidențiale și parlamentare ale acestor state, comite atacuri cibernetice și își reprimă violent disidenții, au făcut ca numărul și amploarea pedepselor să crească.
Principala problemă o reprezintă interdicția de a accede la tehnică de vârf. În acest fel, Rusia a rămas tot mai în urmă la acest nivel. N-a primit tehnologia 5G, nu mai are acces la softuri și nici la dispozitive precum microcipurile vitale.
Rogozin încearcă acum să arunce presiunea pe ceilalți: “Totul se află, acum, în mâinile partenerilor noștri americani”.
Guvernul rus a anunțat deja că nu va renunța sub nicio formă la Crimeea, pe care a blindat-o cu armament, inclusiv nuclear, și zeci de mii de soldați.
Stația Spațială Internațională este un proiect început în 1998 și la care participă numeroase țări ale lumii. Rolul principal îl au însă SUA și Rusia, cele mai avansate state în această privință.
Bill Nelson, directorul NASA, estimează că e de așteptat să înceapă o nouă cursă spațială în care SUA să se confrunte cu principalele sale adversare, Rusia și China: “Dacă Rusia începe să depindă de China, atunci ne așteptăm să avem o nouă cursă pentru Lună cu China și Rusia împotriva SUA. În ultimele zeci de ani, am cooperat cu rușii în spațiu și aș vrea ca această cooperare să continue”.
Asa-i la bolșevici, Mult Iubitul se Stimatul Conducător le știe pe toate, conduce și dă indicații prețioase în toate domeniile :))) Pană acum le-a rezolvat pe toate, chiar mă mir că asta i-a scăpat :)))
Păiii…, să fie deee… ÎNVĂȚĂTURĂ-de-MINTE pentru Occident (!), să NU se mai bage-n afaceri cu rușii (sau chinezii), daaaaaaaa?!!!
STRICT ÎN ACEST CAZ, sinonimul pentru „afaceri” ar putea fi… TROACĂ!!!
Conform vechiului proverb-avertisment/sfat: „NU intra în… TROACĂ, căăă… te mănâncă PORCII!”…