Țintirea și distrugerea sistematică a artileriei rusești începe să dea rezultate pe frontul din Ucraina, unde trupele Kievului au anulat cel mai important avantaj pe care-l mai aveau invadatorii: artileria. Generalul american Ben Hodges, fost comandant al forțelor SUA în Europa, spune că acest lucru s-a întâmplat datorită preciziei superioare a artileriei primite de Ucraina din Occident. În acest context, ucrainenii își continuă înaintarea spre sud, în zona Robotine, pentru a străpunge următoarele două centuri de fortificații ale „Liniei Surovikin”.
Volodimir Gavrilov, adjunctul șefului de la Departamentul Apărării din Ucraina, a spus că anunțat că armata rusă a pierdut deja avantajul în artilerie pe toate fronturile. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul folosirii la scară largă a tunurilor de calibrul 155 mm (de tip NATO) livrate de Occident. Gavrilor a explicat că 100 de țevi de calibrul 155 mm echivalează cu 300-400 de țevi de tun de calibrul 152 (de tip sovietic), pe care le folosesc rușii. „De fapt, astăzi suntem în echilibru cu artileria rusă datorită calității mai bune a artileriei noastre, care este mai precisă, mai fiabilă, mai modernă. Iar acest echilibru este important din punct de vedere strategic. Rusia și-a pierdut avantajul în materie de artilerie, așa cum a început acest război, deși are mai multe tunuri”.
Precision defeats mass…relentless targeting of Russian artillery is paying off. https://t.co/JsixKf21I0
— Ben Hodges (@general_ben) August 22, 2023
Tunurile și muniția occidentale sunt mult mai precise și au o bătaie mai lungă decât cele rusești
Calibrul în sine nu este neapărat important, ci faptul că muniția furnizată de aliați Ucrainei este mai bună, la fel și tunurile trimise acolo. Sistemele de tragere, precum și proiectilele (dintre care unele sunt cu ghidaj GPS) conferă o precizie și o rază de tragere mult mai bune decât cele ale tunurilor rusești învechite.
Începând cu Al Doilea Război Mondial, doctrina militară sovietică (și, după 1990, cea rusească) a avut în centru tunurile. Artileria a și fost numită, dealtfel, „Zeul războiului” pentru ruși. Peste 50% din pierderile provocate germanilor în Al Doilea Război Mondial s-au făcut cu artileria, chiar dacă propaganda a promovat tancurile ca principala armă de succes. Strategia este una adaptată capacităților și abilităților militarilor ruși: se aduce un număr copleșitor de tunuri, inamicul e bombardat până se reușește producerea unei breșe, apoi sunt aruncate în luptă tancurile și infanteria.
One 155-mm gun replaces 3-4 152-mm guns”: the Ministry of Defense said that Russia has lost its advantage in artillery
The Ministry of Defense of Ukraine announced that the occupying Russian army had already lost its advantage in artillery at the fronts. This was achieved… pic.twitter.com/zJl9f5TbSp
— Lew Anno Suport #Ukraine 24/2-22 (@anno1540) August 21, 2023
La începutul războiului, Rusia a avut o superioritate de 10 la 1 în materie de tunuri față de Ucraina, la care se adăuga o superioritate de 4 la 1 la tancuri. Această situație este deja de domeniul trecutului.
Cu ajutorul dronelor, al echipamentelor radar și al armamentului de precizie primit din Occident, ucrainenii au executat sistematic contrabaraje de artilerie, distrugând un număr masiv de baterii de tunuri rusești. Acestea funcționează în felul următor: un radar special identifică locul de unde s-a tras o salvă de artilerie și transmite imediat coordonatele propriei artilerii. Apoi locul respectiv este bombardat, de obicei cu muniție ghidată GPS, care lovește cu acuratețe de 1-2 metri locul de unde au tras rușii.
Expert militar rus: „Dacă ei trag în tine de la o distanță de 40 de kilometri, iar tu ai tunuri care trag la 20 de kilometri, poți să lupți cu acest tir de contrabaterie oricât dorești, nu va da niciun rezultat. Sistemele de artilerie occidentale au o rază de acțiune a proiectilelor convenționale care depășește raza de acțiune a sistemelor noastre tradiționale, care au fost create în anii ’80 și mai devreme”
Trupele Moscovei dispun la rându-le de astfel de echipamente, dar nu sunt la fel de bune, iar muniția pentru artilerie cu ghidaj GPS le lipsește.
Russian Mil-Analyst Dmitry Kornev – The RF Forces are not capable of counterbattery fights due to inferior artillery systems and China cannot help.
The Russian army cannot conduct an effective counter-battery fight due to the shortage of modern artillery systems in the troops.… pic.twitter.com/bMa2l8P320
— OSINT (Uri) 🇺🇦 (@UKikaski) August 20, 2023
Problema este recunoscută deschis de ruși, care caută soluții. Dmitri Kornev, expert militar în artilerie, a explicat: „Dacă ei trag în tine de la o distanță de 40 de kilometri, iar tu ai tunuri care trag la 20 de kilometri, atunci poți să lupți cu acest tir de contrabaterie oricât de mult dorești, nu va da niciun rezultat. Din păcate, sistemele de artilerie occidentale au o rază de acțiune a proiectilelor convenționale care depășește raza de acțiune a sistemelor noastre tradiționale, care au fost create în anii ’80 și mai devreme. Trebuie să combatem această problemă cu provizii și cu dezvoltarea de noi sisteme de artilerie. De fapt, acest lucru s-a făcut în ultimii 15-20 de ani, dar numărul de tunuri noi este mic. S-au făcut pariuri mari pe Malva (prototipul rusesc 2S43 Malva 152mm 8×8, obuzier autopropulsat 2S43 Malva de 152mm, contractat recent pentru producție – n. red.), dar acesta a ajuns la trupe doar sub forma unui lot experimental. Acum se pariază pe sistemul Malva, pentru care a fost încheiat un contract de furnizare către Forțele Armate. Dar acesta este viitorul, iar de ele este nevoie ieri”.