Pierde Rusia cursa tehnologică? Siria: armamentul rusesc „este complet depășit“. Sistemele S-300 și Pantsir-S nu pot intercepta rachetele israeliene. China intră pe fir

3
7711
Celebrele sisteme antiaeriene rusești S-300 se dovedesc ineficiente în lupta cu rachetele israeliene. FOTO: sputniknews.com

Armata siriană se plânge că echipamentele furnizate de aliații ruși sunt complet depășite și incapabile să facă față tehnologiei israeliene. Propaganda și campaniile de subversiune par să fi rămas singurele arme performante ale Rusiei.

Sistemele antiaeriene S-300 și Pantsir-S livrate de Rusia armatei guvernamentale sunt incapabile să detecteze și să distrugă rachetele pe care Israelul le lansează aproape zilnic asupra teritoriului sirian, scrie publicația bulgară avia.pro, care citează agenția de știri de la Damasc, SANA.

Armata siriană critică radarele rusești și sistemele antiaeriene, despre care spune că sunt complet depășite. Radarele chinezești se dovedesc net superioare

Armata siriană a criticat echipamentele radar rusești utilizate de S-300 SAM și sistemul de apărare a rachetelor Pantsir-S, pe care le caracterizează ca fiind „complet inutile“ împotriva rachetelor de croazieră israeliene, scrie portalul avia.pro.

S-a dovedit că radarele acestor sisteme nu sunt deloc adaptate pentru a distruge astfel de ținte. În mod surprinzător, în scenă au intrat chinezii, care se grăbesc să ia locul Rusiei pe piață. Spre deosebire de radarele rusești, cele chinezești sunt mult mai eficiente. Primele sisteme livrate de Beijing și-au demonstrat deja eficiența și, datorită lor, ultimele atacuri israeliene au fost respinse.

Sistemul Pantsir-S, livrat de Rusia sirienilor, se dovedește spectaculos doar ca apariție. Eficiența sa e zero

Agenția de știri SANA a publicat, pe 20 și 27 aprilie, știri potrivit cărora sistemele de apărare aeriană din Siria au interceptat mai multe rachete lansate de israelieni spre Palmyra și Damasc.

Este un triumf pentru guvernul dictatorului Al-Assad, după o lungă perioadă în care israelienii au bombardat nestingheriți teritoriul sirian.

Chinezii au profitat de faptul că rușii au pierdut bătălia tehnologică și au început să livreze radare performante Siriei

În prezent, majoritatea armelor din armata siriană, inclusiv rachetele antiaeriene, sunt produse în Rusia. Forțele siriene folosesc armament fabricat în Rusia care s-a dovedit, în luptă, că este depășit tehnologic. Sistemele antiaeriene S-300 și Pantsir-C1 nu au avut niciun succes real.

Altele, inclusiv rachetele antiaeriene S-125, Osa și Igra, sunt și mai învechite. Lucrurile s-au schimbat după ce China a început să livreze echipament militar, inclusiv radarul de rază lungă JY-27, mai multe radare cu rază lungă JYL-1 și radarul LLQ120, care detectează țintele care zboară de mică altitudine. Cu aceste sisteme, până și rachetele rusești sunt capabile să doboare câte ceva”, spun surse din armata siriană.

JY-27, un sistem chinezesc îmbunătățit, cu capacități de depistare a avioanelor „invizibile” (fără semnătură radar), a fost desfășurat de sirieni pentru a înlocui radarele rusești depășite. FOTO: radartutorial.eu

În disperare de cauză, după ce a descoperit că tehnologia rusească este depășită, armata siriană a recurs de curând la o improvizație. Sirienii folosesc sisteme anti-aeronavă Buk-M2E pentru a intercepta rachetele israeliene, ceea ce poate indica faptul că sistemul antirachetă Pantsir-S este într-adevăr ineficient, mai notează sursa citată.

O soluție ar fi „folosirea radarelor chineze pentru identificarea țintelor și lansarea rachetelor rusești S-400 pentru a respinge cu succes atacurile israeliene”.

Armamentul rusesc, de-a lungul timpului: “mai periculos pentru propriile echipaje decât pentru inamic”

Nu este prima oară, pe parcursul ultimelor decenii, când armamentul rusesc livrat aliaților Moscovei este depășit.

În 1950-1953, în Războiul Coreei, nord-coreenii au atacat folosind armament sovietic – tancuri T-34/85 și IS-2. Americanii au folosit M4 Sherman, M26 Pershing și M46 Patton.

Tancurile T34-85 livrate de Stalin nord-coreenilor au fost pulverizate, în războiul din 1950-1953, de Sherman-urile americane

Deși au beneficiat de o superioritate numerică inițială covârșitoare și de avantajul atacului-surpriză, nord-coreenii au fost pulverizați. În aer, supremația a fost tot de partea Occidentului, ale cărui avioane s-au dovedit net mai bune (rata pierderilor a fost de 10 la 1).
A fost nevoie de intervenția Chinei, cu sute de mii de soldați, pentru ca peninsula coreeană să nu fie ocupată în întregime de Aliații occidentali.

În anii 1960-1970, în timpul războaielor arabo-israeliene, în care Egipt, Siria, Iordania au folosit armament sovietic, iar Israel – armament occidental, rezultatul a fost dezastruos pentru arabi.

În 1973, într-o confruntare epică în “Valea Plângerii” din zona înălțimilor Golan, circa 125 de tancuri israeliene Centurion modificate, de proveniență britanică, au pulverizat peste 500 de tancuri siriene T-55 și T-62, de proveniență sovietică.

În Războiul din Golf, din 1991, Irakul dispunea de a patra armată din lume ca dimensiune, înzestrată cu armament de proveniență sovietică. Americanii și britanicii (în principal) au obținut, de asemenea, victoria suferind pierderi foarte mici.

Moscova are obiceiul să-și păcălească aliații, cărora le livrează echipament învechit sau lipsit de anumite elemente performante

Înspăimântătoare la apariție, celebrele tancuri sovietice T-72 s-au dovedit „capcane ale morții pentru propriile echipaje”, au concluzionat experții occidentali după ce le-au studiat. Sistemul de încărcare automat producea des accidente, iar spațiul prea îngust din interior – un compromis pentru a da vehiculului un profil cât mai jos – făcea mortală pentru echipaj orice lovitură care străpungea blindajul

Cel mai des, războaiele s-au purtat prin intermediar, adică sovieticii și americanii și-au vândut armamentul adversarilor, apoi au urmărit ce se întâmplă.

O explicație pare a fi aceea că Moscova are obiceiul să-și înșele aliații, vânzându-le echipament mai învechit sau fără anumite facilități existente la propria armată. Însă, dincolo de asta, tehnologia în sine pare net depășită.

A fost cazul tancurilor T-72, despre care aliații au descoperit, când le-au capturat, că erau mai periculoase pentru propriul echipaj decât pentru inamic.

Concluzia experților americani, trasă la niște teste făcute tancului T-34 în în 1942 și repetată de atunci și la alte teste, este că “tancurile rusești sunt niște capcane ale morții pentru echipajele lor”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

  1. Culmea a sărit China zidul chinezesc și a ajuns la Bagdad… tovarășul Putin nu scoate fum pe nari ???.. lăsând gluma , ambele țări au echipamente noi pe tehnologii vechi!!… ambalajul vopsit și-n înăuntru leopardul… cele două țări intimidează lumea prin numărul soldaților ,dar vremea lor a trecut de mult..acum de lucrează de acasă bea Omul o cafea și dispar două regimente cat și clipi.. lucru confirmat de evrei, când au defilat prin toată lumea arabă într-o săptămână !!.și culmea tot de ruși și dat,de armament rusesc, China în vremea aia era în feudalismul timpuriu..pe care nu l-a părăsit nici acum..!!..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.