Rusia a naționalizat activele Renault după retragerea francezilor. Uzina va fabrica din nou Moskvici!

0
978
Ultima mașină produsă de Moskvici a fost un pick-up și a ieșit pe poarta fabricii acum peste 20 de ani, în 2001

Rusia își continuă incredibilul salt înapoi, în timp, pe măsură ce este tot mai tare izolată pe plan mondial după ce a atacat și invadat Ucraina. Concernul auto Renault a decis să se retragă, iar Guvernul de la Moscova a naționalizat activele francezilor. În fabrica unde se produceau Duster, Logan și Sandero se vor produce din nou vechile modele sovietice Moskvici!

Anunțul a fost făcut de primarul Moscovei, Serghei Sobianin, conform TASS. Este o măsură disperată a autorităților de la Kremlin, care încearcă astfel să soluționeze probleme grave precum șomajul apărut după retragerea a sute de companii străine din Rusia.

Serghei Sobianin a explicat: “Proprietarul străin a decis să închidă uzina Renault de la Moscova. Acesta este dreptul lui, dar nu putem permite ca multe mii de angajați să rămână fără muncă. Prin urmare, am decis să reluăm producția de mașini sub marca istorică Moskvici. Principalul partener tehnologic al reînvierii Uzinei de Automobile din Moscova Moskvich va fi Kamaz. În prima etapă, se va organiza producția de mașini clasice cu motor cu ardere internă, iar în viitor, mașini electrice. În 2022 vom deschide o nouă pagină în istoria Moskvici“.

Distanța dintre poveștile propagandei rusești și realitate: Moskvici nu poate produce mașini performante și cu atât mai puțin mașini electrice fără tehnologia occidentală la care nu mai are acces

Dincolo de declarațiile optimiste și de acest narativ puternic susținut de Kremlin atât pe plan intern, cât și prin fabricile sale de troli și rețelele de influență în afara țării, situația e cu mult mai complicată. Rusia dorește să impună imaginea unei țări care folosește plecarea marilor companii occidentale pentru a se regenera și a-și dezvolta propria industrie.

Discursul a fost preluat de admiratorii Moscovei și în România, ca exemplu că „se poate”.
Dar această misiune e aproape imposibilă și, în orice caz, ar impune costuri uriașe pe termen foarte lung. Nici în anii 1920-1930 industrializarea forțată a URSS de către Stalin n-a fost posibilă fără importul masiv de tehnologie americană, germană, franceză și britanică. S-au cumpărat atunci fabrici întregi, cu tot cu ingineri, nu doar diverse patente pentru unele produse.

În 2022, o economie autarhică e cu atât mai mult imposibilă. Industria de război a Rusiei dă deja mari semne de blocaj după ce a fost stopată aprovizionarea cu microcipuri și alte piese de înaltă performanță din Occident. În disperare de cauză, se raportează folosirea improvizată, la unele sisteme de rachete, de microcipuri luate din mașini de spălat și frigidere!

Rusia este mult rămasă în urmă tehnologic. N-are acces la comunicațiile 5G (motiv pentru care a promovat în Occident povești despre faptul că ar fi foarte periculoase), nu are producție proprie de aparatură de mare performanță și nici fabrici de microcipuri ultraperformante fără de care aproape nimic nu mai poate funcționa.

În ultimul an, pentru că Taiwanul n-a produs suficiente microcipuri, producția mondială de mașini – mai ales electrice – a fost grav perturbată. În acest context, planurile rușilor de a fabrica mașini clasice competitive și, în curând, mașini electrice Moskvici, fără ajutor din exterior, sunt mai degrabă utopice.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Fie Putin a avut un accident vascular cerebral, care i-a cauzat leziuni pe partea dreaptă, fie este o manifestare a metastazei la creier”

* Demența unui artist genial devenit putinist irecuperabil. Emir Kusturica: „Scopul ultimelor două războaie este acela de a șterge rușii și sârbii de pe fața pământului” / „Acțiunile SUA au dus la nenorocirile din Donbass, și nu introducerea trupelor rusești”

Șoc la Moscova: Putin l-ar fi dat afară pe șeful Armatei! Generalul Gherasimov a lipsit de la parada de 9 mai, după ce ar fi fost rănit în regiunea Harkov

Pilot pe F-35: NATO „ar distruge complet forțele rusești” în doar câteva zile, dacă alianța ar fi atrasă într-un război convențional. Avioanele occidentale le surclasează pe cele rusești

General ucrainean ex-KGB: „SUA și Marea Britanie controlează orice puncte strategice de pe teritoriul Rusiei”

CTP: „Pacifismul” este ilogic, slujește propagandei lui Putin. România este de partea bună a istoriei

Trompeta rusească George Simion: „Deblocați portul Constanța de navele din Ucraina!”. Contul liderului AUR colcăie de xenofobie, conspirații și ură

* Sorin Oprescu – 10 ani și 8 luni de închisoare! În total, 63 de ani și 4 luni pentru cei 9 membri ai grupului infracțional organizat – mai mult decât în „dosarul Colectiv”!

* A fugit și Sorin Oprescu! Deși fiul său locuiește la Viena, fostul primar a ieșit din țară pe la Giurgiu, în ziua a doua de Paște

Piedone, primarul lui Dan Voiculescu, va sta la închisoare doar 1 an și 4 luni, din cei 4 ani primiți în „dosarul Colectiv”

* A murit mama corupților Radu și Alexandru Mazăre. N-a rezistat să-și vadă în pușcărie și primarul, și deputatul

„Le e frică de Kovesi”. Guvernul n-a luat încă niciun ban din fondurile UE pentru perioada 2021-2027, iar banii din PNRR pentru autostrăzi sunt ca și ratați de Grindeanu!

Iohannis: „Pentru creșterea prețurilor, nu căutați vinovați în clasa politică, Guvern, Parlament! Putin e de vină”

Guvernul PSD-PNL, înapoi în comunism, la lupta cu chiaburii și burghezii. E înfierată specula: „acumularea de mărfuri”, „limitarea vânzărilor”, prețurile „nejustificat de mari”

Silviu Mănăstire pleacă de la B1 TV și trimite săgeți către patronul Sorin Oancea. Nemulțumiri financiare: „Profitul televiziunii a fost de peste 6 milioane de euro”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here