Regimul Putin a găsit explicații (penibile) pentru că nu anchetează serios tentativa de asasinare prin otrăvire a opozantului Aleksei Navalnîi: nu are suficiente probe, pentru că fie au fost sustrase de apropiații victimei, fie sunt păstrate de anchetatorii și de medicii germani!
Autoritățile ruse spun că mijloacele lor de anchetă în cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi sunt „limitate”. Kremlinul îi acuză pe susținătorii opozantului rus că ar fi sustras indicii legate de otrăvire în ziua în care a avut loc atacul, transmite Agenția France Presse, citat de Agerpres.
„Din păcate, suntem limitaţi în capacitatea noastră de a desfăşura vreo anchetă. Şi asta pentru că se dovedeşte că au fost obiecte lichidate, scoase din ţară, şi că nu putem lua cunoştinţă de analizele efectuate în Germania”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă.
Cu o zi în urmă, susţinătorii lui Navalnîi au publicat o înregistrare video în care explică faptul că urme de la agentul neurotoxic de tip Noviciok, identificat în Germania ca fiind otrava folosită împotriva opozantului, au fost depistate într-o sticlă pe care ei au găsit-o în camera sa de hotel, în ziua incidentului, la sfârşitul lunii august, în orașul Tomsk din estul Siberiei.
Ei au explicat că au luat această sticlă şi alte indicii şi le-au dus în Germania, unde a fost spitalizat adversarul Kremlinului, deoarece erau convinşi că autorităţile ruse nu vor face o anchetă și vor ascunde probele.
„Dacă sticla există cu adevărat, de ce a fost luată? Poate pentru că există oameni care nu vor să aibă loc o anchetă? Singurul lucru care va permite să se facă lumină asupra acestor evenimente este un schimb de informaţii, de prelevări biologice, de indicii, precum şi o muncă în comun, dacă va fi nevoie”, a spus Peskov, „trompeta” Kremlinului.
De la 20 august, când s-a produs îmbolnăvirea bruscă a lui Navalnîi în avionul ce-l aducea de la Tomsk la Moscova, regimul Putin spune că nu are niciun indiciu că ar fi existat o tentativă de crimă. Prin urmare, nu a deschis o anchetă, în ciuda apelurilor în acest sens şi a ameninţărilor cu sancţiuni din partea multor state occidentale.
Medicii ruşi care l-au îngrijit pe Navalnîi la Omsk (în vestul Siberiei), înainte de transferul acestuia în Germania, au precizat că au efectuat toate analizele necesare, fără a detecta cel mai mic agent toxic.
Kremlinul reproşează Germaniei că refuză să transfere datele de laborator care indică prezenţa agentului neurotoxic de tip Noviciok, în contextul în care Berlinul le-a transmis Franţei şi Suediei, unde a fost de asemenea identificată aceeaşi otravă.