Rusia a declanșat și pe teritoriul României un război electronic de bruiaj al comunicațiilor, dezvăluie un raport al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență

0
602
Raza de acțiune a războiului electronic lansat de Rusia împotriva NATO în zona României și a Bulgariei

Rusia a declanșat deja un război electronic împotriva NATO, operațiunile afectând inclusiv partea de Est a României, arată un document elaborat de de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, instituție aflată în subordinea Ministerului de Externe de la București. Informațiile se găsesc în raportul elaborat de experți și publicat pe 10 mai, relatează Digi24.ro.

Cercetarea s-a făcut sub coordonarea a doi experți cu experiență în domeniul militar și al informațiilor de apărare, Sînziana Marcu și Paul Mândraș. A rezultat un raport de 44 de pagini intitulat „Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?“.

Autorii vorbesc despre „capacitățile avansate de război electronic dezvoltate de Forțele Armate ruse“, care „reprezintă o amenințare la adresa integrității sistemelor GNSS (sisteme globale de navigație prin satelit – n. red.), utilizând tehnici avansate de bruiaj și spoofiing pentru a perturba funcționarea acestora“.

Războiul electronic al Rusiei cu NATO, care afectează și partea estică a României (Moldova, Dobrogea), implică emisii electomagnetice care identifică, interceptează și perturbă operațiile statului agresat. Rușii vizează în principal Ucraina, dar afectează și statele NATO.

Documentul relevă: „Implementarea dispozitivelor de bruiaj GPS în zonele de coastă ale Mării Negre și Mării Baltice compromite securitatea și funcționarea optimă a porturilor, generând riscuri de falsificare a sistemelor de telecomunicații și, în cazuri mai grave, conducând la coliziuni între nave. Acest lucru perturbă procedurile de încărcare și descărcare a mărfurilor, având potențialul de a genera pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro. Mai mult, bruiajul poate afecta dronele și aeronavele care operează în aceste zone, compromițând astfel siguranța aeriană și maritimă în regiune Pe termen mediu și lung, interferențele electromagnetice ale Federației Ruse pot destabiliza semnificativ sistemele de navigație ale României, în special în Dobrogea și Moldova, afectând astfel siguranța zborurilor și navigației. Perturbarea comunicațiilor și a navigației poate duce la creșterea riscului de accidente aviatice și maritime, împiedicând operațiile de transport și provocând pierderi economice semnificative. De asemenea, astfel de acțiuni pot afecta infrastructura de telecomunicații și pot submina securitatea națională prin culegerea de informații sensibile și inducerea în eroare a sistemelor de apărare”.

Sunt oferite și exemple concrete: „La data de 3 mai 2024, zonele de pe teritoriul românesc în care se arată o perturbare masivă a sistemelor de navigație aeriană sunt cu precădere cele de graniță, în localitățile Galați, Bacău, Iași, dar și în Constanța. La data de 2 mai 2024, Bacău, Galați, Tulcea și Constanța sunt «înroșite». Exceptând zilele de 15, 21 și 22 din luna aprilie, când și Bacăul a fost inclus pe harta roșie a interferențelor sistemului GPS, Galați, Tulcea și Constanța sunt cele mai vizate, fiind aflate în «zona roșie» a hărții. În perioada 09-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferențe GPS și în zona Iași”.

Este pentru prima oară când instituții ale statului român vorbesc oficial despre acte de agresiune concrete ale Rusiei la adresa țării noastre. Însă la nivel internațional se știe deja de peste un an că Moscova s-a angajat într-o agresiune asupra țărilor NATO din flancul estic.

Despre războiul electronic al Moscovei s-a vorbit încă din 2023, când mari părți din Polonia și țările baltice, inclusiv zone din Suedia și Finlanda, au fost afectate de dispozitivele amplasate de ruși în exclava Kaliningrad. La momentul respectiv, comunicațiile prin GPS din zonele enumerate mai sus au fost foarte grav afectate.

Experții au speculat pe seama acestor evenimente, invocând inclusiv teste făcute de ruși pentru a vedea cum pot să paralizeze comunicațiile țărilor baltice și ale Poloniei în cazul unui atac terestru.

Pentru cetățenii de rând, războiul electronic lansat de Rusia a însemnat că nu s-au mai putut folosi, de exemplu, Waze ori Google Maps, pentru configurarea traseelor cu mașina, ori că n-au mai reușit să-și folosească telefoanele mobile.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

EDITORIALE

* GRIGORE CARTIANU: Acest Hannibal Lecter al politicii americane

* CRISTIAN GHINEA: Ceaușeilor, l-ați enervat pe Ștefan!

* ADRIAN PAPAHAGI: Ce imensă ratare!

* BOGDAN GLĂVAN: Lista cu olimpici

* DOINA DABIJA: Manipularea vizuală

* ALECU RENIȚĂ: Podul de flori

* PAUL PALENCSAR: În audiență la Putin

* NICOLAE DABIJA: 1812 – eliberare sau ocupaţie?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.