Zelenski: „Ucraina are, în sfârşit, suficientă muniţie pentru artilerie”. E o premieră în 2 ani și 3 luni de război

0
672
Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut un anunț important în economia războiului. Vineri, când a promulgat legislaţia care permite mobilizarea deţinuţilor, el a declarat că, pentru prima dată de când a început războiul cu Rusia (din 24 februarie 2022), toate brigăzile armatei ucrainene au suficientă muniţie pentru artilerie.

În ce priveşte criza de efective cu care se confruntă armata ucraineană după mai mult de doi ani de război cu Rusia,

Volodimir Zelenski a promulgat vineri o lege care prevede că deţinuţii care se alătură armatei pot fi eliberaţi condiţionat, cu excepţia celor condamnaţi pentru crime împotriva umanităţii, violenţe sexuale, asasinate şi delicte împotriva securităţii naţionale.

El a promulgat, de asemenea, o altă lege, care creşte amenzile pentru cetăţenii ucraineni ce se sustrag mobilizării.

Anterior fusese adoptată şi promulgată o lege care scade vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani.

În acest context, Zelenski a făcut un anunț care îmbunătățește starea de spirit în armata ucraineană: „Pentru prima dată în timpul războiului, nicio brigadă nu se mai plânge că nu are suficiente muniţii pentru artilerie”.

Ajutorul american a venit târziu, cel european vine cu țârâita

După contraofensiva eşuată din vara anului trecut, armata ucraineană s-a confruntat cu o criză de personal şi de muniţie care a permis Rusiei să preia iniţiativa pe front.

Deblocarea ajutorului militar american de 61 de miliarde de dolari şi lansarea unei iniţiative europene – gestionată de Cehia – pentru achiziţionarea din state terţe a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a aproximativ 300.000 de obuze de calibrul 122 mm au oferit însă noi resurse armatei ucrainene, care este dependentă de ajutorul militar extern.

Zelenski a spus vineri că aplicarea iniţiative cehe înregistrează progrese, dar încă mai este nevoie de eforturi din partea aliaţilor Kievului pentru a colecta fondurile necesare achiziţiei de obuze.

Pierderile umane suferite de Ucraina în războiul cu Rusia sunt păstrate la secret de Guvernul de la Kiev. Siruația este însă dificilă, iar insuficienţa efectivelor de luptă este considerată de unii analişti drept cea mai serioasă problemă a armatei ucrainene. În prezent, aceasta trebuie să facă faţă, pe mai multe sectoare ale frontului, acţiunilor ofensive ale trupelor ruse – mai numeroase şi mai bine echipate.

Trupele ruse au înaintat mai mulţi kilometri şi au ocupat o serie de sate în ultima săptămână în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.