Manipularea vizuală

2
390
Doina Dabija

Am privit odată o emisiune, unde organizatorii ei au încercat să demonstreze cât de uşor poate fi manipulat un om. Aceştia au ales pentru experiment o persoană şi cu o echipă bine pregătită, au urmărit-o toată ziua, vrând să afle cum va reacţiona aceasta la „capcanele” lor. Şi, ca să ne convingă cum creierul nostru poate să absoarbă inconştient tot felul de informaţii, aceştia i-au arătat femeii cifra 7 prin tot felul de metode.

Mai întâi, unul dintre ei i-a ieşit în cale şi s-a prefăcut că este orb şi a rugat-o să-i numere banii. „Victima” l-a informat că are 7 dolari.

Apoi, la un colţ de stradă, cineva a început să strige-n gura mare că 7 e numărul lui norocos.

În timp ce trecea pe-o altă uliţă, o fetiţă desena pe asfalt cifra 7.

Într-un parc a văzut cum se ridică în aer 7 baloane etc.

Seara, când aceasta a fost invitată la emisiune, după un dialog scurt, prezentatorul a rugat-o să aleagă, de pe masa plină cu cifre, un număr. Şi ea, evident, a optat pentru 7. De altfel, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu ceilalţi invitaţi, cărora li s-a organizat un scenariu asemănător, doar că au fost folosite alte cifre.

Când prezentatorul l-a întrebat pe fiecare în parte de ce a ales acele numere, „victimele” n-au ştiut ce să răspundă.

Urmărind însă acest experiment, m-am gândit cât de influenţabili suntem şi noi zi de zi.

Când nu existau telefoanele mobile şi reţelele de socializare, oamenilor li se putea impune o anumită idee prin intermediul televiziunilor şi al revistelor.

Astăzi, munca manipulatorilor s-a simplificat considerabil, fiindcă aceştia pot să ne spele creierul mult mai uşor. Bunăoară, prin tot ce se afişează pe ecranul telefonului.

E suficient să se posteze tot felul de imagini cu soldaţi sovietici zâmbind într-un lan de grâu sau vreo pâine rotundă şi rumenă pe care să scrie că preţul ei este o copeică, că pe basarabenii noştri rătăciţi imediat îi apucă melancolia şi îşi amintesc cât de bine o mai duceam pe vremuri. Uitând că am fost ocupaţi de ruşi şi rupţi de Ţara-mamă ori că am trecut prin sărăcie, foamete, cenzură şi deportări.

Şi toate acestea se întâmplă pentru că suntem manipulaţi grosolan şi acum, fiindcă străinii şi bandiţii, ce nu se mai satură de pământ, visează în continuare să alipească această ţară Rusiei. Iar printre ei sunt, din păcate, şi de-ai noştri. Acei ce stau cu mintea aerisită la soare ori sunt plătiţi gras ca să fie trădători. Acele lichele care, dacă vine vreun război peste noi, îi vor împuşca tot pe-ai noștri, fiind convinşi că ruşii nu ne-au „eliberat” destul şi trebuie să ne mai „elibereze” o dată.

Numai că aceştia nu i-au eliberat decât de memorie, demnitate şi istorie.

Şi, ca să nu ni se întâmple şi nouă acelaşi lucru, suntem datori să fim atenţi la această manipulare vizuală şi verbală. În caz contrar, tot ce-au înfăptuit înaintaşii noştri şi martirii acestui neam a fost în zadar.

DE ACEEAȘI AUTOARE:

Un gest de curaj

Rătăcirea Basarabiei. Rolul propagandei ruse

„Govori po celoveceski!” – „Vorbeşte omeneşte!”

În căutarea demnității

De acasă – acasă

Poetul neîmbătrânit și teii smulși de ruși

Educați să ne urască

Limba unui neam

2 COMENTARII

  1. Marsava e capacitatea de manipulare a rusilor. Si naivi mai sunt oamenii care-i cred!!! Cand saracia actuala e rezultatul nesimtirii politicienilor, tot acestis raspandesc idei nostalgice legate de URSS!!!
    La fel se-ntampla si in Romania, ce sa ne miram de Republica Moldova, unde rusii stau ciopor, adusi acolo sa rusifice locul? Te miri ca inca a mai ramas romanitate in oamenii de peste Prut…

  2. Lasă că și noi stăm bine cu manipularea. Ge4me de ăilsa se ocupa de cum consumam fainoase (si de cenzura evident). HaHANEws suge bani de la partide, isi iau toți solda si s-au dat cu mafiile (evident, primii care cenzureaza). Aidoma Zoai.coma – site de tot kakao care nu suporta ce nu vrea sa auda „patronul” care le da solda…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.