România, pe cale să piardă și organizarea meciurilor de la Euro 2021. Cum a schimbat epidemia planurile UEFA

0
614

După ce a ratat lamentabil calificarea la turneul final, România ar putea pierde acum și organizarea meciurilor de la Euro 2021 la fotbal care îi fuseseră atribuite Bucureștiului. Presată de epidemia de coronavirus, UEFA ia în discuție renunțarea la planul de a împrăștia competiția în 12 orașe de pe întinsul întregii Europe și revenirea la formatul tradițional, scrie publicația franceză Le Parisien.

Favorită la găzduirea ediției 2021 a Campionatului European de fotbal este Rusia – țară care, în 2018, a organizat deja Cupa Mondială, având o infrastructură adaptată pentru acest efort.

Epidemia de coronavirus, care crește necontrolat în Europa, în acest moment, e de așteptat să afecteze continentul și la vară, chiar dacă vor apărea vaccinuri împotriva virusului, iar încălzirea vremii duce natural la o diminuare a agresivității acestuia. În aceste condiții, disputatea meciurilor în orașe din 12 țări nu e agreată nici de experții în sănătate, nici de guverne. Riscurile de creștere a contaminării sunt majore. În plus, dacă s-ar juca fără spectatori, aceste partide și-ar pierde chiar și rațiunea pentru care au fost programate în toate colțurile continentului.

Mai sunt și alte probleme apărute între timp. UEFA ar vrea să renunțe la orașul Baku din cauza războiului dintre Azerbaidjan și Armenia.

Rusia pare disponibilă să preia turneul final în format clasic. Varianta discutată și aprobată inițial, în 2013-2014, prevedea ca meciurile de la Euro 2020 (reportate în Euro 2021) să se joace în Roma, Baku, Sankt Petersburg, Copenhaga, Amsterdam, București, Londra, Glasgow, Bilbao, Dublin, München și Budapesta.

UEFA pregătise ediția din 2020 ca pe un moment jubiliar – 60 de ani de la prima ediție a Campionatului European. La turneul final de atunci, organizat de Franța, s-au calificat doar 4 echipe: URSS, Iugoslavia, Cehoslovacia și Franța. S-au jucat 4 partide: semifinale, finala mică și finala mare. Prima ediție a Europenelor a fost câștigată de URSS, 2-1 cu Iugoslavia după prelungiri. Pe locul 3 s-a clasat Cehoslovacia, care a învins în finala mică Franța cu 2-0.

Anul trecut, pentru că a apărut epidemia de coronavirus, UEFA a amânat turneul final. Din rațiuni financiare (toate materialele promoționale, spoturile publicitare etc. fuseseră deja tipărite și pregătite, iar modificarea lor sau fabricarea altora ar fi fost foarte scumpă), forul continental a stabilit ca numele competiției să rămână Euro 2020, dar, din motive evidente, turneul va fi, de fapt, Euro 2021.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here