România începe să se reechilibreze după dezastrul guvernării PSD. Încasările au crescut cu 20%, deficitul scade, dar cheltuielile cu salariile și pensiile rămân uriașe: 87% din venituri!

5
612

Execuția bugetară a primelor 6 luni din 2021, publicată de Ministerul Finanțelor și preluată de Mediafax, arată că România a început să se reechilibreze după cele două calamități abătute asupra țării în ultimii ani: guvernarea PSD și pandemia. Cifrele arată că deficitul a scăzut chiar mai mult decât se spera și încasările au crescut mai mult decât cheltuielile, ceea ce arată că economia începe să-și revină.

Problema principală rămâne în continuare „cadoul otrăvit“ lăsat în urmă de regimul Dragnea: România cheltuie aproape toți banii pe care reușește să-i colecteze doar ca să achite salariile bugetarilor și pensiile.

Îmbunătățire masivă la toți parametrii macroeconomici. Dezechilibrele provocate de PSD sunt însă foarte greu de eliminat

Creșterile de salarii făcute „din pix“ de regimul PSD în perioada 2017-2018, fără nicio bază economică și acoperire reală, cu scopul de a anestezia populația în timp ce se prelua controlul asupra tuturor instituțiilor statului, sunt acum o moștenire copleșitoare. Acesta sunt cheltuieli fixe, cu care Guvernul nu poate jongla în cazul unei crize (așa cum a fost cea apărută odată cu pandemia). Neavând de unde să taie cheltuieli, statul român a fost nevoit în 2020 să se împrumute masiv pentru a plăti salariile și pensiile cu care Dragnea a aruncat în votanți.

Redresarea nu poate veni decât din creșterea economiei și a veniturilor, care să depășească treptat cheltuielile cu pensiile și salariile.

Execuția bugetară la 6 luni din 2021 arată că Guvernul Cîțu și-a atins și chiar depășit țintele. Deficitul bugetar a fost redus la 33,8 miliarde lei, adică sub 3% din PIB (cifra exactă – 2,96%). Anul trecut, pe vremea aceasta, deficitul era de 45 miliarde lei, adică 4,28% din PIB. Dacă se va menține acest trend, atunci România va termina anul cu un deficit sub 6%, adică mult mai bine decât estima chiar Comisia Europeană.

Ținta este de a ajunge sub 3% deficit.

Un alt indicator foarte important este cel a ritmului în care cresc cheltuielile și veniturile statului. În primele 6 luni din 2021, veniturile au crescut cu 20%, în timp ce cheltuielile cu doar 9,8%. Asta arată că a început un proces de consolidare fiscală, adică de scădere treptată a cheltuielilor.

Până la sfârșitul anului, cheltuielile cu salariile și pensiile ar putea urca la 95% din totalul încasărilor statului!

Necazul și punctul nevralgic rămâne însă, așa cum am scris mai sus, dimensiunea uriașă a cheltuielilor sociale și cu salariile.

În perioada ianuarie – iunie 2021, cheltuielile statului cu salariile bugetare au fost de 55,7 miliarde lei, iar cele cu asistența socială – de 75,2 miliarde lei. În total, 130,9 miliarde lei.

Veniturile fiscale și cele din contribuții de asigurări au fost de 150,3 miliarde lei.

Rezultă că 87% din veniturile statului se duc pe salarii și asistență socială.

Specialiștii se tem că, până la sfârșitul lui 2021, acest procentaj va crește la 95%!

Asta înseamnă că nu mai rămân bani, practic, pentru nimic. Nici întreținere, nici investiții și niciun proiect major de infrastructură nu s-ar mai putea realiza, după ce se achită cheltuielile fixe.

Aceasta este moștenirea reală a guvernării PSD – o țară împinsă clar pe drumul care a dus Grecia, în 2009, la faliment.

Soluția ieșirii din acest impas o reprezintă Uniunea Europeană. Cei aproape 30 de miliarde de euro din PNRR, adăugați altor aproximativ 45 de miliarde bani europeni cuveniți în actualul exercțiu financiar, ar putea ajuta România să facă investiții, să se modernizeze și să acopere cheltuieli – altele decât cele cu salariile și pensiile.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ordin de restricție: Vanghelie „i-a dat pumni în zona capului concubinei Oana Mizil”. Versiunea lui: „A făcut o spaimă și i s-au încleștat degetele de la mână și a început să se sperie”

* VIDEO. Aghiotantul adus de Dragnea să-i îmbrâncească pe ziariști s-a ales cu capul spart. Un cameraman l-a lovit fără intenție

* Fostul șofer al lui Liviu Dragnea conduce Federația Română de Atletism!

* VIDEO. Șoșoacă, scelerată: „Dacă îndrăznește cineva să pună mâna pe noi, să ne vaccineze, va muri!”

* Și Șoșocul delirează: „Jandarmeria voia să-i pună somnifere în apă, să cadă de acolo”! Dar „Stegarul dac”, vigilent, „a băut apa condensată de la aparatele de aer condiționat”! Până când i-a dat Zară o sticlă…

* Și-a bătut joc de vaccinare și a murit de Covid la 34 de ani! „Am 99 de probleme, dar un vaccin nu este printre ele”. Ghinion: a mai apărut o problemă. Ultima

* Șeful contrabandei cu țigări din vestul țării a fost prins după trei zile de căutări. Cosmin Mladin se ascundea în județul Arad, după ce statul român îl pierduse prostește

* Cele 4 pensii speciale ale lui Valer Dorneanu: 9.180 de euro pe lună, dintr-un venit total de 17.200 de euro

* Cozmin Gușă a fost eliminat din patronatul Realitatea Plus! Avea 49,5%, acum are 0,125%! Noua „jupână” e Alexandra Păcuraru, cu 99,75%

Două fete de 22 de ani aduc României primul „aur” la Olimpiada de la Tokyo: canotoarele Ancuța Bodnar și Simona Radiș! Plus: argint la 4 rame fără cârmaci (masculin). România urcă pe locul 16 în clasamentul pe medalii

5 COMENTARII

 1. De ce evitati esentialul?CA MERITUL ESTE AL FOSTULUI MINISTRU NAZARE,DEMIS DE CATU CA NU VROIA SA-I FIE SUBORDONAT UMIL LA PARTID!Catu asta sta acum 45 zile interimar la minister,desi nu e normal,e chiar suspecta decizia de a bloca numirea unui nou ministru la finante!Probabil ca sa imparta bani cui vrea muschii lui in partid,sau sa conditioneze platile in teritoriu in functie de cine i se alatura in lupta sa nesimtita de a acapara puterea in partid! Dar de criticile CE la adresa PNRRului trimis in graba mare la Bruxelles,fara consultarea cu Ludovic Orban,ati auzit?Dar de documentul obtinut exclusiv de colegii dvs de la Newsweek,in care este criticat programul lui ghinea&drula si asumat de catu,ati auzit???Dupa ce jurnalistii de la DIE WELT au scris despre cat de slab este programul Romaniei, au venit si criticile de la UE,dvs unde le aratati,ca nu pomeniti nimic ?

  • Ți s-a mai spus de un milion de ori, dar… pari să pricepi greu, din fire: NU INTERESEAZĂ PE NIMENI AICI (!) CEEA CE SE SCRIE PRIN ALTE PĂRȚI!

   Dacă nu-ți plac articolele DE-AICI, n-ai decât să le citești numai pe-alea din alte ziare și reviste: NU SUFERĂ NIMENI, AICI, PENTRU ACEASTĂ… „PIERDERE” (Sic!)!!!

   Oricum, este o dovadă nu numai de… INAMICIȚIE (!) din partea celor care te pun să tot insiști cu MOJICIILE (!) astea AICI, dar chiar și de… PROSTIE: la fel ca și-n cazul trolilor A.U.R.-iști, fiecare intervenție PENIBILĂ de-asta de-a ta, cu ce scrie prin „Arici Pogonici” și alte GUGUMĂNII…, FACE UN MARE DESERVICIU CAUZEI ȘEFILOR TĂI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Da’ cu ce ai comparat PNRR-ul lui Ghinea&Drula, cu PNRR-ul de Jefuire a României pus în practică de Mafia Comunistă timp de 32 de ani ? Cum si-o fi permis Ghinea să nu vă consulte pe voi Savanții de Renume Mondial bolșevici?😃

 2. FELICITĂRI ÎNTREGULUI GUVERN-CÎȚU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  FELICITĂRI coaliției de centru-dreapta, guvernamental-parlamentare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Bineînțeles, TREBUIE ca aceste cheltuieli pe salarii-și-pensii să fie aduse în limite… NORMALE (adică… SUPORTABILE-ECONOMIC!), iar cheltuielile PRODUCTIVE și DE-DEZVOLTARE, adică… INVESTIȚIILE în primul-rând, să crească CONSISTENT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here