Donald Trump, pedepsit de Twitter și de Facebook pentru fake news cu repetiție

0
436

Twitter și Facebook au luat măsuri împotriva unor postări ale președintelui SUA, Donald Trump, considerându-le fake news. Twitter i-a blocat temporar contul, iar Facebook i-a șters o postare.

Prima a reacționat Twitter, platforma favorită a lui Trump pentru a-și transmite mesajele. Aceasta a interzis contului de campanie al lui Donald Trump (@TeamTrump) să continue să posteze până când nu elimină mesajul video în care preşedintele susţine că este „puţin probabilă” contaminarea copiilor cu noul coronavirus.

„Postarea încalcă regulile Twitter privind dezinformarea referitoare la Covid-19. Proprietarul contului trebuie să retragă tweet-ul ca să poată posta din nou”, a explicat un purtător de cuvânt al companiei californiene.

Postarea video a fost retrasă, dar Courtney Parella, o purtătoare de cuvânt din partea echipei de campanie a preşedintelui republican, a declarat: „Preşedintele n-a făcut decât să enunţe un fapt: copiii sunt mai puţin susceptibili decât adulţii să contracteze coronavirusul. Iată încă o dată dovada că Silicon Valley este părtinitoare împotriva preşedintelui! Regulile sunt aplicate doar într-un singur sens. Reţelele sociale nu sunt arbitrii adevărului”.

Miercuri a trecut la măsuri și Facebook. Platforma a eliminat de pe pagina preşedintelui Donald Trump un videoclip ce încălca regulile reţelei sociale privind dezinformarea legată de pandemia de Covid-19, informează France Presse, citată de Agerpres.

În fragmentul video eliminat, preşedintele republican explica pentru Fox News că este puţin probabilă contaminarea copiilor cu noul coronavirus, deoarece copiii, prin vârsta lor, sunt imuni „aproape complet” la Covid-19.

„Acest videoclip conţine afirmaţii false, conform cărora un anumit grup de persoane nu este susceptibil să contracteze Covid-19, ceea ce încalcă reglementările noastre privind dezinformarea periculoasă referitoare la boală”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook.

Este prima dată când cea mai mare rețea socială îl cenzurează direct pe preşedintele SUA. Anterior, în cursul lunii iulie, platforma a adăugat o notă informativă la o postare a preşedintelui american, care acuza că votul prin corespondenţă favorizează corupţia. În iunie, platforma a eliminat reclame ale echipei de campanie a preşedintelui, care conţineau simboluri naziste.

Congresmenii democraţi şi societatea civilă consideră că Facebook tolerează prea mult afirmaţiile mincinoase sau defăimătoare ale lui Donald Trump.

A amenințat că închide Facebook și Twitter

În luna mai a acestui an, Donald Trump a amenințat că va impune norme de reglementare pentru Facebook și Twitter sau le va închide. El s-a înfuriat după ce Twitter a cerut verificarea mesajelor sale.

„Twitter se amestecă în alegerile prezidenţiale. Twitter este chiar pe punctul de a restricţiona libertatea de exprimare, iar eu, în calitate de preşedinte, nu-i voi lăsa să facă asta. Republicanii simt că vocile conservatoare sunt reduse la tăcere pe aceste rețele sociale. Vom impune reglementări stricte sau le vom închide, înainte ca acest lucru să se întâmple”, a comunicat atunci Trump chiar prin Twitter.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here