marți, februarie 27, 2024
AcasăMass-mediaRingier nu uită și nu iartă: Tolontan – dat afară și de...

Ringier nu uită și nu iartă: Tolontan – dat afară și de la „Libertatea”, după ce fusese scos de la „Gazeta Sporturilor”! Au fost concediați și doi redactori-șefi adjuncți

-

Războiul dintre grupul de presă elvețian Ringier (care în România s-a asociat cu un partener bulgar) și jurnaliștii de la „Libertatea” + „Gazeta Sporturilor” a ajuns în faza execuției supreme: astăzi a fost concediat coordonatorul editorial Cătălin Tolontan. Luna trecută, acesta fusese scos cu forța de la „Gazeta Sporturilor” și rămăsese să se ocupe doar de „Libertatea”, acum este out de peste tot.

Războiul dintre patronat și jurnaliști a fost total și a ajuns la deznodământul previzibil: patronatul și-a impus punctul de vedere, pentru că este proprietarul ziarelor în discuție – „Libertatea” și „Gazeta Sporturilor”.

În ultimele luni, jurnaliștii și-au apărat cu îndârjire independența editorială, patronatul și-a apărat dreptul de a face afaceri dincolo de voința celor două redacții coordonate de Cătălin Tolontan.

În plus, patronatul bulgaro-elvețian nu le-a putut ierta lui Tolontan și „locotenenților” săi de la cele două ziare faptul că au folosit publicațiile trustului Ringier pentru a se lupta mediatic cu trustul Ringier. Altfel spus, jurnaliștii și-au „demolat” angajatorii chiar în ziarele lor, punându-i pe aceștia într-o evidentă inferioritate de a se apăra.

- Advertisement -

În aceste condiții, Ringier a recurs la singura soluție care-i asigura ieșirea din „încercuire” și preluarea controlului:

  • l-a dat afară pe Cătălin Tolontan de la „Libertatea” (astăzi, 6 decembrie), la 36 de zile după ce l-a eliminat și de la ziarul său de suflet, „Gazeta Sporturilor” (1 noiembrie);
  • tot astăzi, le-a concediat pe cele două jurnaliste ce ocupau funcția de redactor-șef adjunct la „Libertatea” – Iulia Roșu și Camelia Stan;
  • concedierile sunt mai ample: 20% dintre angajații de la „Libertatea” sunt scoși din schemă;
  • măsurile de astăzi se adaugă celor două radicale din lunile precedente: concedierea redactorului-șef de la „Gazeta Sporturilor”, Cătălin Țepelin (3 octombrie), și închiderea subită a ediției tipărite a cotidianului de sport (1 noiembrie);
  • anterior, plecase – prin demisie, fără explicații convingătoare – și directorul general Mihnea Vasiliu (7 iulie), care avea să moară trei săptămâni mai târziu (27 iulie).

Deciziile de astăzi vin la o zi după ce compania Ringier luase o decizie importantă: numirea sârbuli Predrag Mihailovici la conducerea redacției Gsp.ro! Mihailovici a fost detașat de Ringier de la Belgrad să reorganizeze Gsp.ro, unde redactorii-șefi adjuncți Bogdan Stamatoiu și Dan Udrea „n-au dat semne că ar ieși de sub influența lui Cătălin Tolontan” (constatarea unui om important din administrația trustului de presă), deci „nu prezintă încă suficietă încredere pentru a fi promovați”.

Misiunea lui Predrag Mihailovici este nu doar să stabilizeze redacția Gsp.ro, ci și să selecteze viitorul redactor-șef al publicației – unul „cu care managementul Ringier să poată coopera”.

- Advertisement -

De altfel, ziua de ieri nu a fost aleasă întâmplător pentru aducerea lui Mihailovici. Marți, 5 decembrie, a fost și ultima zi a lui Cătălin Tolontan în calitate de coordonator editorial al „Gazetei Sporturilor” – clauză a preavizului său, după ce a fost îndepărtat oficial din aceeași poziţie pe 1 noiembrie. Încheierea acelui preaviz a fost însoțită, azi, și de concedierea de la coordonarea ziarului „Libertatea”. Legal, Tolontan va începe un nou preaviz, dar e posibil ca despărțirea să se facă rapid, pentru că ruptura este iremediabilă.

Dan Duca a rămas redactor-șef la „Libertatea”

Dan Duca

Acum, aparent, la cele două ziare s-a făcut liniște. Cel puțin așa speră conducerea trustului Ringier, care deocamdată le-a încredințat redactorului-șef de la „Libertatea” (Dan Duca) și celui de la „Gazeta Sporturilor” (Predrag Mihailovici) sarcina de a conduce cele două echipe editoriale, cu statut de interimari.

Este evident că managementul Ringier va numi redactor-șef la „Gazeta Sporturilor” (ceea ce Tolontan a refuzat să facă după plecarea lui Țepelin) și va evalua situația de la „Libertatea”, urmând să decidă dacă merge mai departe pe mâna lui Dan Duca sau numește alt șef de redacție. Probabil va apela la cineva care să stabilizeze pe cât posibil actuala echipă de jurnaliști, dar și să construiască un nou nucleu editorial, în caz că ravagiile făcute de Tolontan – concretizate în demisii – vor fi mari.

Compania Ringier a anunţat azi, printr-un comunicat, că Libertatea „îşi va îmbogăţi și diversifica oferta de conținut digital”, „în contextul unei scăderi drastice a vânzărilor ediției tipărite, respectiv cu 64% comparativ cu anul 2018”.

Ideea este întărită ceva mai jos în comunicat: „Conducerea Ringier România, de comun acord cu Ringier AG, principalul acţionar, au decis să se angajeze într-o etapă de redefinire a priorităţilor, mutând accentul în zona digitală”. Așadar, e de așteptat ca într-un viitor nu prea îndepărtat să dispară ediția tipărită și la „Libertatea”.

Schimbările vizează și integrarea unor segmente între cele două ziare ale trustului: „În viitor, secţiunea de sport din «Libertatea» va fi asigurată de GSP.ro”.

„Trei angajaţi din cadrul organizaţiei vor fi afectaţi imediat de această schimbare de strategie”, comunică Ringier, referindu-se – fără a nominaliza – la Cătălin Tolontan, Iulia Roșu și Camelia Stan.

Comunicatul Ringier

„Trei angajaţi din cadrul organizaţiei vor fi afectaţi imediat de această schimbare de strategie”

„Conducerea Ringier România anunţă că «Libertatea», brand media renumit şi respectat inclusiv dincolo de graniţele ţării, cu o istorie de peste 30 de ani, îşi va îmbogăţi si diversifica oferta de conținut digital, în perioada următoare.

Acestui demers îi sunt asociate măsuri interne de reducere a costurilor, de natură să contribuie la securizarea unui viitor sustenabil pentru companie, în contextul unei scăderi drastice a vânzărilor ediției tipărite a «Libertatea», respectiv cu 64%, comparativ cu anul 2018.

Între timp, veniturile provenite din monetizarea conţinutului digital au ajuns să depăşească veniturile obținute din print, şi se află pe o traiectorie de creştere. În consecinţă, conducerea Ringier România, de comun acord cu Ringier AG, principalul acţionar, au decis să se angajeze într-o etapă de redefinire a priorităţilor, mutând accentul în zona digitală.

Ca parte centrală a acestei tranziţii, va fi realizată o evaluare a echipei editoriale actuale. Procesul urmăreşte identificarea paşilor necesari pentru a construi o redacţie axată pe digital. Trei angajaţi din cadrul organizaţiei vor fi afectaţi imediat de această schimbare de strategie.

În viitor, secţiunea de sport din «Libertatea» va fi asigurată de GSP.ro, cel mai important brand de presă sportivă din România, pentru a răspunde cât mai riguros exigenţelor unei audienţe interesate de sport.

În cadrul noii configuraţii, «Libertatea» va continua să ofere publicului acel jurnalism de calitate pe care cititorii îl aşteaptă. De asemenea, continuăm să investim în conţinut remarcabil, emblemă  a unui produs excepţional – atat în digital, cat şi în print.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Iată unde duc conspirațiile antivacciniste! Epidemie de rujeolă la nivel național, 2.000 de cazuri în 29 de județe. Boala are mortalitate de peste 3 la 1.000 de copii

* Două minciuni colosale lansate de Ciolacu peste Ocean: „Din 2025 vom putea călători în SUA fără vize” / „Am vorbit cu fiecare congresman în parte”

* VIDEO. CNA îi prezintă pe „agenții de influență ai Rusiei” de la Realitatea Plus: Alexandra Păcuraru și Gelu Vișan

* Un nou sondaj independent confirmă: USR pe locul 2, foarte aproape de PSD! O alianță USR-PMP-Forța Dreptei ar câștiga lejer alegerile. Catastrofă pentru coaliție: PSD are 18,1%, PNL a coborât la 11%. Se dezumflă și „bula” AUR

* Jaf pe banii publici: guvernarea PSD-PNL a mărit numărul bugetarilor cu 5.206 în ultimele 4 luni! Creșterea e de 10.717 în ultimele 10 luni

* Scade populația României, se înmulțesc pensionarii speciali! Într-o singură lună, numărul „pensiilor de serviciu” a crescut cu 187. Pensia medie de magistrat: 4.450 de euro, din care doar 25% pe contributivitate!

* Guvernul Ciolacu vrea să jefuiască Pilonul II! Încearcă să fure 15-20% din pensiile private, pe care le echivalează cu pensiile speciale și le impozitează!

* VIDEO. Drulă avertizează: Guvernul Ciolacu pregătește Opoziției un nou dosar – pentru Tomac, liderul PMP. „Democrația e în pericol, statul de drept e călcat în picioare”

VIDEO. Cum au prăduit PSD-iștii Parcul IOR. Nicușor Dan: „Firea și Negoiță au spus că a ars arhiva și nu pot demonstra că acolo e parc! Prefectul Capitalei a mers la instanța necompetentă”

Propagandă scârboasă făcută Chinei și Rusiei de un profesor universitar doctor din Sibiu. Minciuni grosolane, antisemitism, dezinformare, intoxicare. Antioccidentalism violent, în termenii propagandei bolșevice a anilor ’50

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -