Regizorul Corneliu Porumboiu, acuzat de DIICOT de evaziune fiscală alături de alte 100 de persoane și firme din domeniul cinematografiei, a emis un comunicat în care anunță că procurorii anti-mafia îi impută 26.555 de lei. Alături de Porumboiu, pusă sub acuzare este și producătoarea de film Ada Solomon, vizată pentru două facturi în valoare totală de 2.200 de lei.
Regizorul menționează că evaziunea fiscală de care e acuzat ar fi provenit pe filiera raporturilor comerciale dintre firma sa și un furnizor, în urmă cu 7 ani (în 2014).
Porumboiu neagă concluzia procurorului de caz, afirmă că are documente justificative și spune că va face contestații.
După ce a făcut pierdut procesul cu clanurile din Țăndărei și dosarul violențelor din 10 august 2018, DIICOT „face curat“ în cinematografia românească
Suma totală cu care statul ar fi fost prejudiciat de persoanele și firmele din domeniul industriei filmului s-ar ridica la aproape 10 milioane de lei (circa 2 milioane de euro), afirmă procurorii.
Pe listă se află însă și persoane învinuite pentru sume ridicole. Până acum, DIICOT n-a reușit să explice în ce fel se justifică instrumentarea unui caz de crimă organizată (domeniul de activitate al acestui Parchet) când la mijloc este vorba de un prejudiciu de 2.200 de lei (sub 500 de euro) imputat Adei Solomon sau 26.555 de lei (puțin peste 5.000 de euro) în cazul lui Corneliu Porumboiu.
Cazul pare tragicomic. DIICOT s-a făcut de râs după ce a pierdut, după 10 ani de tărăgănări, procesul clanurilor din Țăndărei acuzate te trafic de carne vie – dosar în care mare parte din muncă o făcuseră polițiștii și procurorii din Marea Britanie. Tot DIICOT a făcut praf deliberat dosarul violențelor comise la ordinul lui Dragnea de Jandarmerie împotriva manifestanților anticorupție din 10 august 2018.
În schimb, acum se instrumentează un dosar în care sunt imputate prejudicii de 2.200 și 26.555 de lei. Dincolo de temeinicia acestor acuzații – doar instanța se poate pronunța asupra lor –, sumele vehiculate sunt atât de mici, încât nu intră, pur și simplu, la încadrarea corespunzătoare pentru a fi de competența DIICOT.
Conform Legii de înființare a DIICOT, din 2004, prejudiciul minim din evaziune fiscală trebuie să fie de 500.000 de lei, pentru a putea atrage atenția procurorilor anti-mafia
Conform Legii nr. 508/2004, privind privind înfiinţarea, organizarea și funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, DIICOT avea competență pe infracțiuni de evaziune fiscală de cel puțin 500.000 de lei:
„CAPITOLUL III: Competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism
Art. 12 (1) Sunt de competența Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism următoarele infracțiuni prevăzute în Codul penal și în legi speciale, cu excepţia celor date în competența Departamentului Naţional Anticorupţie: (…), infracțiunile prevăzute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, dacă s-a produs o paguba mai mare decât echivalentul în lei a 500.000 euro, (…), dacă sunt săvârșite de persoane care aparţin unor grupuri infracţionale organizate sau unor asociații ori grupări constituite în scopul săvârșirii de infracţiuni.”
Comunicatul regizorului Corneliu Porumboiu, după ce a fost pus sub acuzare de DIICOT
„La data de 18.10.2021 am fost audiat de către DIICOT STRUCTRURA CENTRALĂ într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.
Prejudiciul invocat de DIICOT în sarcina mea și a societății mele este în cuantum total de 26.555 Lei și provine exclusiv din relația comercială dintre societatea mea cu un singur furnizor, derulată în anul 2014. Acuzațiile personale care mi se aduc rezultă din calitatea mea de administrator al societății.
Niciuna dintre acuzațiile care mi se aduc mie sau societății mele nu sunt adevărate iar documentele care atestă netemeinicia acuzațiilor vor fi prezentate în cadrul contestațiilor pe care urmează să le formulez.
În calitatea mea de scenarist și regizor nu am supravegheat direct raporturile comerciale care fac obiectul dosarului penal iar ca administrator al societății am delegat aceste domenii de activitate unor persoane competente. Am încredere că analizarea documentelor pe care le voi prezenta parchetului va duce la înlăturarea oricărui dubiu privind nevinovăția mea și a societății mele.
Este însă regretabil că, deși dosarul penal este format în anul 2016 și privește raporturi contractuale din 2014, niciodată până la punerea mea sub acuzare din data de 18.10.2021 nu mi s-a solicitat vreo lămurire privind raporturile contractuale vizate.
Mai mult, deși dosarul vizează peste 100 de persoane și un prejudiciu total de aproape 10 milioane Lei, numele meu este vehiculat în mod disproporționat prin raportare la prejudiciul, și acesta neadevărat, de 26.555 Lei care mi se impută.
Am încredere că justiția va remedia cât mai repede această eroare.“