Rector la Medicină – două milioane de dolari pe an din vânzarea de examene! Le dădea câte 500 de dolari studenților eminenți pentru a susține teste în locul colegilor impostori

0
2934
Captură la percheziții / Sursa foto: Oficiul Procurorului General al Ucrainei (OPGU)

Grozăvia s-a produs la o Universitate de Medicină din Kiev, căreia procurorii ucraineni nu i-au dezvăluit numele. Aceștia au destructurat recent o adevărată caracatiță implicată în fabricarea de diplome false pentru viitori medici din patria lui Taras Șevcenko (poetul-pictor) și a lui Andrei Șevcenko (fotbalistul).

Conform unui comunicat emis de Oficiul Procurorului General al Ucrainei (OPGU) și publicat pe site-ul instituției, un fost rector al unei Universități de Medicină i-a ajutat pe studenții impostori, slab pregătiți, care chiuleau de la cursuri, să susțină un examen fundamental înainte să intre efectiv „în pâine”, dar nu gratis!

Suma de pornire: 3.000 de dolari. De aici în sus era o adevărată grilă, în funcție de nivelul de pregătire al fiecărui pretendent la o diplomă de medic.

Această afacere scandaloasă, în urma căreia s-ar fi putut „naște” medici pe bandă rulantă, care să pericliteze apoi nu numai viața ucrainenilor, ci și pe cea a cetățenilor din alte țări de pe mapamond (ținând cont de migrarea medicilor, după absolvire, în alte state), s-a desfășurat cu largul concurs al unor persoane din Ministerul Sănătății, dar și din „Centrul de testare” KROK, supravegheat de doi asistenți.

KROK este o evaluare externă independentă a competențelor profesionale, pe care trebuie s-o promoveze studenții la medicină cu diferite specialități.

„Fostul rector și doi complici au schimbat fotografia din pașaportul clientului cu fotografia unui student fictiv, care a trecut cu succes examenul, a primit un certificat și posibilitatea de a-și continua studiile la facultatea de medicină”

Iată cum funcționa sistemul creat de un fost rector, trimis în judecată de procurorii ucraineni.

* Se folosea de asistenți universitari pentru a-și face reclamă în acordarea de diplome false. Aceștia le transmiteau studenților chiulangii că-și pot da examenele fără a participa efectiv la ele și că le pot absolvi contra unor sume de bani.

* După ce primea „comandă” din partea lor, fostul rector îi atrăgea în cursă și pe studenții eminenți ai universității. Contra sumei de 500 de dolari de căciulă, i-a pus să susțină testul KROK în locul colegilor acestora.

* Până unde ajunsese escrocheria concepută de fostul rector, conform procurorilor ucraineni: „Pentru o taxă de 3.000 de dolari SUA, el a promis că va rezolva problema prin promovarea cu succes a examenelor autorizate și obținerea unui certificat. După ce a primit «comanda», din oficiu le-a oferit cadrelor didactice și elevilor excelenți 500 de dolari pentru a susține un examen de test integrat în locul clientului. Pentru a face acest lucru, el și doi complici au schimbat fotografia din pașaportul clientului cu fotografia unui student fictiv care a trecut cu succes examenul, a primit un certificat și posibilitatea de a-și continua studiile la facultatea de medicină”.

Peste 60 de cazuri de obținere ilegală a certificatelor de promovare

Alte precizări din comunicatul elaborat de Oficiul Procurorului General al Ucrainei.

* „Există peste 60 de cazuri de obținere ilegală a certificatelor de promovare a testelor KROK în cadrul schemei frauduloase menționate”.

* „În timpul perchezițiilor autorizate la locul de reședință al persoanelor și la locurile de examinare, ofițerii au găsit și confiscat documente de examinare ale studenților fictivi, documente privind examinările, pașapoartele cetățenilor din Ucraina cu semne evidente de fals, mijloace de comunicare utilizate de participanții la tranzacție, banii, formularele de certificat la promovarea examenului etc”.

* „Ancheta preliminară, în cadrul procedurilor penale, este efectuată de anchetatorii Direcției Principale a Poliției Naționale din regiunea Kiev cu sprijinul operațional al Direcției Principale pentru Combaterea Corupției și Criminalității Organizate a SBU și cu asistența Centrului de testare de la Ministerul Sănătății din Ucraina”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.