Acasă Alegeri 2019 Rareş Bogdan, preşedintele PNL? Ce spune Ludovic Orban, actualul lider liberal

Rareş Bogdan, preşedintele PNL? Ce spune Ludovic Orban, actualul lider liberal

2
2040
Asocierea cu Klaus Iohannis a urcat mult scorul PNL

Într-un interviu pentru G4 Media.ro, actualul preşedinte al PNL admite că e posibil ca Rareş Bogdan să ajungă lider al partidului liberal, dar că „va trebui să fie ales de un congres al PNL”, spune Ludovic Orban. La Consiliul Naţional al PNL de joia trecută, Rareş Bogdan (ales europarlamentar liberal) a fost avansat „la excepţional” prim-vicepreşedinte al partidului, la propunerea lui Orban. 

G4Media.ro: După instalarea dl Rareș Bogdan în funcția de prim-vicepreședinte, unii chiar din partid l-au văzut viitor președinte. Dvs. îl vedeți?
Ludovic Orban: E posibil, la un moment dat. Nu știu. Ca să ajungă președinte, va trebui să fie ales de un congres al PNL.

A fost ales prim-vicepreședinte.

De la apariția dlui Rareș Bogdan în PNL, permanent a existat o linie de mesaj în o mare parte a mediei privitoare la false conflicte dintre mine și Rareș Bogdan. Relația dintre mine și Rareș Bogdan este o relație de prietenie, de colegialitate, de camaraderie, suntem în aceeași echipă și avem aceleași obiective: să câștigăm alegerile prezidențiale, alegerile locale și alegerile parlamentare. Ca atare, această echipă în care există și Rareș Bogdan și toți colegii mei din PNL este o echipă unită, o echipă care are forța pentru a atinge obiectivele.

Dacă sunteți atât de buni prieteni, de ce nu a preluat PNL din propunerile lui Rareș Bogdan referitoare la 10% pentru educație, eliminarea pensiilor speciale, interzicerea prin lege a exportului de bușteni?

PNL, conform deciziei politice a partidului, a și înaintat proiect de lege privind desființarea pensiilor speciale, mai puțin pensiile pentru cadrele militare, care sunt pensii de serviciu și care reprezintă o practică în toate țările NATO. În ceea ce privește alocarea către educație, este o alocare de 6% care a fost obiectul unui consens și care nu a fost respectată niciodată de guvernele care au venit după realizarea acestui pact pentru educație. Sigur, e foarte greu de spus că din primul an în care vom veni la guvernare noi vom reuși alocarea a 6%, pentru că venim după o perioadă de dezmăț în materie de cheltuieli bugetare, cu finanțele publice prăbușite.

Orban a răspuns ce trebuie

Pentru implicarea totală în campania electorală, Rareş Bogdan a fost avansat în PNL

Răspunsul lui Orban la întrebarea jurnalistului Dan Tăpălagă e logic; n-ar putea declara ceva de genul: „Exclus! Rareş Bogdan Nu poate ajunge preşedintele PNL”.

În primul rând, că într-un partid liberal, democratic, fiecare poate spera să folosească la un moment dat bastonul de mareşal din rucsacul de soldat.

Apoi, hegemonia unui lider în fruntea unui formaţiuni politice ţine mai degrabă de PSD sau de ţări precum Turcia sau Rusia, nicidecum de societăţi libere, unde competiţia e parte din AND-ul democratic.

Deci, din punct de vedere tactic, Ludovic Orban a răspuns ca la carte la întrebarea „Ar putea deveni Rareş Bogdan preşedinte PNL?”.

E adevărat că tensiunile dintre el şi fostul moderator de la „Jocuri de putere” au fost exacerbate, atât în tabăra puterii, cât şi în Opoziţie, acolo unde USR-PLUS suflă puternic în ceafa liberalilor; noua alianţă are tot interesul să speculeze orice slăbiciune din interiorul PNL, e firesc din punct de vedere al bătăliei pentru supremaţie în Opoziţie.

Factorul Klaus Iohannis

Pe de altă parte, era de aşteptat ca Rareş Bogdan să vrea mai mult. A venit pe listele PNL pe post de „locomotivă” electorală şi rezultatul s-a văzut în 26 mai: PNL a câştigat alegerile europarlamentare şi nu e sigur că le-ar mai fi câştigat fără tracţiunea produsă de capitalul de imagine al ex-jurnalistului de la Realitatea TV.

Conştient de forţa sa mediatică, Rareş Bogdan a vrut mai mult după alegeri şi asta s-a simţit inclusiv în relaţia cu liderii mai vechi ai PNL. Însă orice tensiune la vârful partidului trece prin filtrul numit… Klaus Iohannis.

La ultimul Consiliu Naţional al PNL, de la Romexpo, unde Rareş Bogdan a fost avansat „excepţional” (aşa a anunţat Orban) prim-vicepreşedinte liberal – practic, al doilea om la şefia PNL -, s-a văzut clar că direcţia partidului este puternic imprimată de actualul preşedinte al României.

Inclusiv posibilele tensiuni la vârf trec prin filtrul lui Iohannis, care are nevoie de unitate şi acţiune în forţă pentru a recâştiga Palatul Cotroceni. Prin urmare, posibilitatea ca Rareş Bogdan să-i ia mâine-poimâine locul lui Orban nu e exclusă pe viitor, dar ea este egală cu zero pe termen scurt. De moment, trio-ul Iohannis-Orban-Bogdan nu-şi permite riscul unei fracturi. Miza e prea mare: câştigarea celor trei mari runde de alegeri.

 

2 COMENTARII

  1. Pozitia lui Orban pare de bun simt. Un partid , trebuie sa fie un organism viu , in interiorul caruia trebuiesc cautate continuu cele mai bune solutii. Ca presedinte ramane Orban sau este promovat R. Bogdan sau un altul , este mai putin important , atat timp cat echipa ramane unita iar interesul este imbunatatirea activitatii si nu acapararea partidului de un singur lider. Ar risca sa ajunga din presedinte – satrap. ( si avem exemple – Nastase , Dragnea , Tariceanu , Dan Diaconescu , etc.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările