Ciolacu și Ciucă anunță biruri mari pentru populație și firave tăieri bugetare. Accentul e pe propagandă: se vorbește de economii de 12 miliarde de lei, împărțite echitabil (6 miliarde la stat, 6 miliarde la privat), dar greul tot pe privat va cădea!

6
15939
"Vorbe, nu fapte!" Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vorbesc despre austeritate în timp ce PSD și PNL angajează pe rupte la stat și cheltuielile bugetare cresc precum aluatul de cozonac

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii PSD și PNL răspunzători pentru crahul financiar al României în 2023, au anunțat luni mari creșteri de biruri și firave tăieri bugetare: populația e pusă să achite nota de plată a greșelilor comise de Guvern și a refuzului de a face reforme. Ciolacu și Ciucă speră să reducă deficitul cu 12 miliarde de lei, adică 6,66% din necesarul total de 180 de miliarde pentru a acoperi găurile făcute de coaliție și de plățile scadente la datoriile făcute anii trecuți. Dintre acestea, deficitul calculat ar fi de 93,7 miliarde lei, iar diferența până la 180 miliarde – datorii externe scadente pentru România în acest an.

Singurul lucru concret și palpabil în această poveste, creșterea birurilor impuse populației – în special sectorului privat – a fost omis atât de Ciolacu, cât și de Ciucă în anunțurile lor. Amândoi au vorbit doar despre economiile făcute prin reducerile bugetare, care sunt mai mult propagandistice, multe sunt incerte sau înșelătoare, pentru a potoli furia populației.

Anunțul e făcut pe 31 iulie, în pragul lunii august, când românii sunt plecați în concedii și riscul unor proteste, chiar și virtuale pe rețelele de socializare, e scăzut. Oamenii se vor confrunta cu efectele acestor creșteri de taxe începând cu luna septembrie.

Reducerea cheltuielilor bugetare e mai degrabă ipotetică. Se anunță tăierea a 200.000 de posturi care ar fi vacante, dar aceasta nu e o economie în sine, pentru că nici până acum nu fuseseră incluse la plată. În plus, aceste posturi erau descoperite – multe dintre ele – în domenii-cheie precum educația ori sănătatea. Practic, așa-zisa economie se face pe spinarea elevilor și a pacienților, dar și a profesorilor și medicilor/asistenților care vor fi încărcați suplimentar.

Ciolacu și Ciucă au ambalat mesajul în cuvinte pompoase – tăierea sporurilor nejustificate, comasări și desființări de instituții etc. Lipsesc însă exemplele concrete, iar suspendarea voucherelor de vacanță se aplică doar la bugetarii cu salarii de peste 10.000 de lei pe lună!

O altă măsură ar fi limitarea salariilor pentru șefii instituțiilor publice autonome la cel mult 6 ori indemnizația brută a unui ministru, iar a celorlalți angajați – la cel mult 80% din salariul șefului de instituție. Dar salariul unui ministru este de 21.840 de lei, așadar marea limitare despre care vorbesc Ciucă și Ciolacu înseamnă că un director de instituție bugetară va trebui să se mulțumească de-acum cu „doar” 131.040 de lei pe lună (peste 26.000 de euro/lună), iar subordonații – cu 104.832 lei (peste 20.000 de euro/lună)!!!

Niciunul dintre liderii PSD și PNL n-a îndrăznit să vorbească despre creșterile de taxe și impozite. Amândoi au lăudat niște măsuri care, cumulate, e imposibil să ducă la economii de 6 miliarde de lei

Anunțul lui Marcel Ciolacu privind măsurile de austeritate

„Am reușit astăzi, alături de partenerii de guvernare, să cădem de acord asupra unui plan extins pentru #reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului.

Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi #statul, nu cetățeanul și mediul privat!

Am identificat, astfel, zeci de măsuri care, dincolo de eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, vor duce la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări și desființări de instituții. Reducem numărul de funcții de conducere în sistemul public și plafonăm îndemnizațiile de conducere la societățile de stat. În plus, introducem un sistem mai clar de monitorizare a indicatorilor de performanță pentru autoritățile de stat în scopul favorizării proiectelor și investițiilor care chiar fac diferența. Vom forța procesul de descentralizare a unor decizii, mai ales pentru a construi un cadru legal pentru consorții sau parteneriate de achiziții centralizate. Doar așa vor exista economii importante și constante, pe termen lung, la bugetul de stat.

În același timp, resursele naturale, aflate în proprietatea statului, nu vor mai fi concesionate la prețuri ridicole: de aceea, primul pas este actualizarea tuturor redevențelor cu rata inflației!

Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5,8- 6 miliarde de lei până la finalul anului. Suma va fi aproximativ egală cu ceea ce ne propunem să aducem ca venituri suplimentare la buget prin eliminarea unor excepții fiscale. Fiindcă așa credem că este corect: să existe un efort comun, distribuit echilibrat în societate, pentru un stat mai suplu și mai eficient, în care să existe mai multă echitate și transparență!”

Anunțul lui Nicolae Ciucă privind măsurile de austeritate

„Am convenit, astăzi, în Coaliție, o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli și venituri. Astfel, ne dorim să asigurăm o dezvoltare robustă a României în următorii ani, dar și să ne încadrăm, anul acesta, într-o cotă de deficit bugetar agreată cu organismele internaționale.

Am căzut de acord ca, pentru anul 2023, să avem o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei. Aceasta va fi compusă, simetric, din aproximativ 6 miliarde lei provenite din reducerea cheltuielilor și aproximativ 6 miliarde lei din asigurarea de noi venituri.

Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, am considerat obligatoriu ca, înainte de orice discuție despre veniturile la buget și eforturi cerute mediului de afaceri sau populației, să avem o decizie despre reducerea cheltuielilor statului și despre viziunea creșterii economice a României pe termen mediu și lung. În momente ca acestea, statul trebuie să fie primul care dă dovadă că este gata să se eficientizeze pentru a asigura dezvoltarea României.

Referitor la reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar am agreat asupra câtorva zeci de măsuri, dintre care am să menționez câteva:

Reducerea cu minim 20% a numărului de secretari de stat și reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale (președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, viceprimari) și ai reprezentanților autorității centrale în teritoriu (prefecți și subprefecți);

Reducerea numărului de funcții de conducere de la 12 la 8 procente din totalul angajaților, desființarea funcției publice de șef de birou și creșterea numărului de persoane din subordinea celor ce dețin funcții de conducere.

Comasarea între instituții subordonate Parlamentului, Guvernului sau ministerelor. Descentralizarea unor servicii, precum și prioritizarea programelor naționale de investiții.

În companiile de stat va fi redus cu 50% numărul consilierilor persoanelor din conducere. Numărul membrilor consiliilor de administrație va fi redus la cel mult 7 persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate va fi redus la 5.

Totodată, indemnizațiile cuvenite acestora vor fi reduse la echivalentul a trei salarii medii brute pe ramura de activitate, dar nu mai mult decât indemnizația lunară a unui secretar de stat. În plus, vor fi limitate salariile de bază ale personalului cu funcții de conducere în companiile de stat.

Va fi creat cadrul legal pentru consorții/parteneriate de achiziții centralizate, la nivelul ministerelor cu OPC, precum și între UAT-uri județene și instituțiile publice subordonate din responsabilitatea altor UAT-uri.

Acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut.

Pentru instituțiile publice autonome aflate în coordonarea Parlamentului se va institui o taxă specifică de 80% asupra rezultatului net, dar nu mai puțin de 50% din valoarea taxelor/tarifelor specifice. Salariile conducătorilor acestor instituții vor fi limitate la cel mult de șase ori indemnizația brută a unui ministru, iar a celorlalți angajați la maximum 80% din salariul conducătorului instituției.

Comasarea a minimum 20% din institutele de cercetare/dezvoltare existente, astfel încât să se reducă cheltuielile de personal cu 15% și desființarea celor care nu mai sunt relevante în actualul context socio-economic.

Cred cu tărie, în continuare, că trebuie să fim foarte atenți la utilizarea eficientă a investițiilor majore care au intrat și vor intra în România și la atragerea fondurilor din PNRR. De asemenea, este necesar ca, împreună cu specialiștii noștri, să creăm un grup de lucru permanent, care să gândească o proiecție multianuală, care să dea un ”boost” economiei României.

Am încredere că Guvernul Ciolacu va adopta și implementa cu eficiență aceste măsuri, atât de necesare în contextul unui război la graniță, al previziunilor nu tocmai optimiste privind economia globală și al nevoii României de dezvoltare susținută.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Curtea de Justiție a UE desființează regimul mafiot Iohannis – PSD – servicii: prescripția faptelor decisă de CCR, prin care au scăpat toți infractorii, este ilegală!

* „În loc să taie pensiile speciale și sinecurile, Ciolacu ne crește nouă taxele. Un parazit nu-și părăsește niciodată gazda de bunăvoie”

* EXCLUSIV. Averile judecătorilor care i-au făcut scăpați pe securiștii implicați în asasinarea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu. O decizie odioasă, ticăloasă și insalubră a justiție române

* RTV insinuează că Firea și Pandele au încercat să-l omoare pe fostul senator SRI-ist Daniel Savu (PSD), prietenul fugarului Sebastian Ghiță, patronul televiziunii

* Principalul vinovat instituțional pentru „azilele groazei”, secretarul de stat impus de Lia Olguța Vasilescu, a rămas în funcție. Jurnalistul Vanghele: „Ăsta e creatoru’ sistemului ăstuia nemernic, lumpenu’ ăsta patibular”

* VIDEO. Avocatul torționarilor din cazul „azilelor groazei”: fostul milițian Pavel Abraham, acuzat că a maltratat protestatari la Mineriada din 13-15 iunie 1990

* „Andreea Esca în sicriu… ăăă… plânge lângă sicriu…”

* VIDEO. Hulpavul preot Calistrat povestește cum își dijmuiește enoriașii: 10% din toate cheltuielile nunții! „L-ați luat pe Dumnezeu de prost? Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? 10% trece-mi în cont sau pune-mi în plic!”

* Cine a descalificat-o pe campioana ucraineană care n-a dat mâna cu rusoaica: Federația condusă de „oligarhul favorit” al lui Putin, sancționat de UE, SUA și Marea Britanie!

* FCSB n-a mai avut un start atât de bun de pe vremea când era Becali în pușcărie! A mai luat 9 puncte din 9 în 2014-2015, când a și câștigat titlul pentru ultima oară

6 COMENTARII

  1. Fabrica de gogoși a PCR lucrează 3 schimburi, inclusiv in week-end 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  2. taiem de la bugetari pe hartie si de la privati 12 miliarde. Sa vedem pana cand vor suporta si muncitorii…
    Oricum, purceaua este moarta-n cotet si este si cu curul in use!

  3. Am impresia că ne conduc rușii, spun minciuni pe bandă rulantă și acționează numai in folosul lor. În mod normal trebuiau să se gândească să taie cheltuielile nebune, să reducă personalul de la stat. După ce făceau toate astea și le dădea tot cu minus, puteau să se uite spre privați, unde să echilibreze taxele la cei cu scutiri, deduceri sau favorizați. Ei fac exact pe dos, deși trebuie să știe că situația nu se va îmbunătății pe cât își închipuie. Chiar și oamenii buni și corecți vor încerca să găsească portițe de scăpare, măcar din răzbunare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here