Putiniștii din BOR își arată colții. ÎPS Calinic refuză ținerea Paștelui după calendarul corect: „Cei care vor să sărbătorească odată cu noi o pot face, însă nu ortodocșii odată cu aceștia”

3
7579
ÎPS Calinic Botoșăneanul, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, unul dintre stâlpii partidei rusofile din BOR

Partida rusofilă din BOR, crescută și consolidată de-a lungul anilor, își arată colții: ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, face front comun cu ÎPS Teodosie și respinge ținerea Paștelui după calendarul corect. Într-un răspuns dat la rubrica „Răspunsul Ierarhului“, ÎPS Calinic a refuzat ferm ideea ca Biserica Ortodoxă să treacă la calendarul gregorian, abandonându-l pe cel pe rit vechi, scrie „Monitorul de Suceava“.

Intelectualii români care au deschis discuția despre schimbarea calendarului iulian (adoptat pe vremea lui Iulius Cezar, acum 2000 de ani) cu cel gregorian (adoptat la 1582) arată că, dacă ortodocșii persistă în a socoti data pascală după rit vechi, se va ajunge la un moment dat să sărbătorim Paștele în toamnă! Asta, deoarece calendarul iulian este eronat, în fiecare an se adaugă 11 minute diferență față de calendarul astronomic. În momentul de față, diferența dintre data astronomică și cea din calendarul iulian a ajuns la 13 zile și continuă să crească în fiecare an. Calendarul gregorian a rectificat această eroare de calcul comisă de romani acum două milenii.

Dar explicațiile logice, științifice și de bun-simț sunt respinse de tabăra conservatoare din BOR, care în aceste momente se poate vedea cât este de puternică.

ÎPS Calinic și-a prezentat poziția astfel: „Oamenii au libertate de exprimare, însă aceasta nu înseamnă că Sfântul Sinod certifică toate cererile lor. Dacă în viitor sunt dintre cei care doresc să sărbătorească Paștile odată cu noi, o pot face, însă nu creștinii ortodocși odată cu aceștia. Cu lucrurile serioase nu te poți juca în Biserică. Sinodul I Ecumenic a statornicit cu sfințenie data serbării Paștilor. Nimic în plus sau în minus“.

Actualul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților este cel care, în toamna lui 2020, afurisea Guvernul pentru încercarea de a proteja oamenii de valul îmbolnăvirilor cu Covid. În fața ascensiunii pandemiei și într-un moment când vaccinurile nu apăruseră încă, Guvernul Orban a interzis pelerinajele la moaște din acel an, avertizat fiind de medicii epidemiologi că tradiționala înghesuială la acest tip de evenimente va face să explodeze numărul de cazuri.

Biserica Ortodoxă a reacționat nefast, o serie de prelați invocând teorii conspiraționiste, comploturi împotriva credinței creștine, persecuții și alte năzbâtii care au înfierbântat enoriașii mai slabi de înger. ÎPS Calinic a fost vârf de lance al acestei abordări iresponsabile, prin care se arăta o cutremurătoare nepăsare față de sănătatea oamenilor. Prelatul a publicat un editorial pe site-ul oficial al instituției, Arhiepiscopiasucevei.ro, în care punea semnul egal între măsurile sanitare și persecuțiile religioase ale romanilor și ale comuniștilor. Guvernanții erau etichetați ca fiind „fără credință, neam și țară“ și „infestați cu Covidul marxismului“. ÎPS Calinic a pretins, în editorialul său, nici mai mult, nici mai puțin decât că moaștele Sfinteri Parascheva ar vindeca boli incurabile!

Arhiepiscopul a îndemnat la sfidarea legii, chemând Biserica să scoată racla în pelerinaj prin toate localitățile Moldovei. Finalul delirului arhiepiscopal a fost apoteotic: „Lupta împotriva Ortodoxiei este în plină desfășurare“.

ÎPS Calinic a scăpat nepedepsit pentru această chemare la răzmeriță.

În tabăra BOR se conturează în acest moment, tot mai clar, două tabere. Cea conservatoare, apropiată de Rusia, vehement împotriva modernizării țării și a integrării României în civilizația europeană, are un fief puternic în Moldova și Dobrogea. ÎPS Teodosie, ÎPS Calinic, ÎPS Ciprian sunt printre liderii acestei tabere rusofile care colportează conspirații, încearcă să-i înfricoșeze pe enoriași cu viziuni apocaliptice și promovează obscurantismul.

Patriarhul Daniel are o poziție mai degrabă favorabilă schimbării, susținut de prelați din Muntenia și Transilvania, precum și de numeroși intelectuali de dreapta, apropiați de BOR și familiarizați cu problematica teologică.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ce ascunde Guvernul PSD-PNL: coaliția se pregătește să piardă 4,5 miliarde de euro din PNRR, ca să păstreze pensiile speciale! Într-un act oficial se arată că România va primi în 2023 doar 1,9 din cele 6,4 miliarde euro

* Circ pentru fraieri: coaliția PSD-PNL anunță „austeritate“, dar îl protejează pe Ciucă, premierul cu pensie specială + salariu la stat

România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

* Judecătorul Cristi Danileț revine în magistratură, după 16 luni de surghiun! A câștigat definitiv toate cele trei procese cu CSM

* Nicușor Dan a reușit să facă Bucureștiul mai credibil financiar decât România! Agenția Fitch a acordat rating A orașului și remarcă „planul de investiții ambițios“

* PSD „prelungește“ Revoluția cu 3 zile ca să-l salveze pe Ciolacu! Impostorul vrea certificat de luptător cu rol determinant, deși în Buzău n-a existat fenomen revoluționar în 1989

* Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

3 COMENTARII

  1. Principalul criteriu, pe langa calendarul vechi, la stabilirea datei Paștilor este prima LUNA PLINA DUPA ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA, URMATOAREA DUMINICA DUPA ACEASTA LUNA PLINA SE SĂRBĂTOREȘTE PASTILE. Niciodată nu va ajunge Pastile sa se sărbătorească în toamna.

  2. Si ce ar trebui facut domnilor, sa serbam noi in BOR Pastele la aceiasi data cu catolicii si sa nu mai serbam cu ortodoxsii pe stil vechi din care fac parte popoarele slavone, patriarhia Ierusalimului si Muntele Athos? Asta e marea rezolvare? Asta va doriti si nu stiti cum s‐o spuneti?

  3. Voi eretici spurcați care scrieti acest articol,nu aveți nici o treabă cu ortodoxia și creștinismul!!!Voi slugi a diavolului,stricați credință creștină pt. unirea ortodoxie cu sluga diavolului acest Papa eretic mason Francisc,care este înaintemergătorului anticristului, este lupul îmbrăcat în piele de oaie din apocalipsa lui Ioan. Voi sunteți niște atei spurcați care va trebui modernism că trăiți numai în păcate și călcați poruncile lui Hristos,în picioare..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here