Pentru prima oară din 24 februarie, Vladimir Putin s-a referit joi la invazia declanșată de Rusia în Ucraina ca fiind un „război”, atrage atenția CNN. În cele 10 luni trecute de atunci, liderul de la Kremlin a caracterizat atacul ca fiind „operațiune militară specială”, emițând și o lege care interzicea folosirea cuvântului „război”. În baza acestei legi, sute de ruși au primit ani grei de pușcărie după ce au fost văzuți sau auziți spunând că în Ucraina e un război și nu o operațiune militară specială.
Vorbind cu jurnaliștii la Moscova, după o reuniune a Consiliului de Stat privind politica pentru tineret, Putin a declarat: „Scopul nostru nu este să învârtim volanul conflictului militar, ci, dimpotrivă, să punem capăt acestui război. Ne-am străduit și vom continua să ne străduim pentru acest lucru“.
Folosirea cuvântului „război”, pentru a descrie invazia din Ucraina, a devenit ilegală în Rusia încă din luna martie, printr-o lege pe care însuși Putin a semnat-o. Este vorba despre o lege a cenzurii care consideră infracțiune difuzarea de informații „false“ despre invazie, cu o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare pentru oricine este condamnat. În baza acestei legi s-au dat până acum numeroase condamnări pentru bloggeri, jurnaliști, activiști și simpli cetățeni care au fost prinși că au folosit cuvântul „război”.
Nikita Iuferev, un deputat municipal din Sankt Petersburg care a fugit din Rusia din cauza poziției sale față de invazia din Ucraina, a declarat joi că a cerut autorităților ruse să-l urmărească penal pe Putin pentru „răspândirea de informații false despre armată“.
Iuferev a scris pe contul său de Twitter: „Nu a existat niciun decret pentru a pune capăt operațiunii militare speciale, nu a fost declarat niciun război. Câteva mii de persoane au fost deja condamnate pentru astfel de cuvinte despre război“.
Un oficial american a opinat pentru CNN că, potrivit evaluării făcute de administrația de la Washington, remarca lui Putin nu a fost intenționată și că probabil a fost o scăpare de limbaj. Cu toate acestea, oficialii vor urmări îndeaproape pentru a vedea ce spun figurile din interiorul Kremlinului despre aceasta în zilele următoare.
Această evaluare pare să fie confirmată și de faptul că, în aceeași zi, Putin a folosit termenul de „operațiune militară specială“ pentru a descrie atacul asupra Ucrainei. El a încadrat din nou agresiunea începută pe 24 februarie drept o campanie de „denazificare“ – o descriere pe care istoricii și observatorii politici o desființează cu argumente. De-a lungul acestor 10 luni, Putin s-a referit tot mai mult la invazia neprovocată a Rusiei drept o cauză patriotică și aproape existențială pentru țara sa, care s-ar „apăra” astfel, în Ucraina, de „agresiunea NATO”.
Ești un ZERO dragul meu!!! Tu, și toți cei din Kremlin.