Putin a băgat la balamuc un activist orfan care a îndrăznit să picheteze Kremlinul. Externat, protestatarul s-a dus cu o pancartă și în fața sediului FSB. A fost săltat imediat și trimis din nou la psihiatrie

0
654
Ingvar Gorlanov

În Federația Rusă funcționează de ani de zile un regim de teroare absolută, implementat pe model sovietic de tiranul Vladimir Putin. Victimă sigură: cetățeanul rus care îndrăznește să-și ceară drepturile prin organizarea de proteste în fața Administrației Prezidențiale de la Moscova sau a altor instituții de stat.

Site-ul Ziaristii.com vă prezintă cazul uluitor al activistului Ingvar Gorlanov din Novokuznețk. Acesta a fost internat și „tratat” într-o serie de spitale de psihiatrie doar fiindcă a cutezat să-l picheteze pe Putin la sediul său de la Kremlin.

În 2019, Ingvar a luat o pancartă și s-a dus cu mult curaj în Piața Roșie. Voia să primească un răspuns clar la întrebarea: unde au dispărut banii alocați de la bugetul de stat pentru copiii crescuți la orfelinat? Fiind orfan, conform legislației rusești, ar fi trebuit să intre în posesia unei locuințe sociale la 18 ani, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Astfel, Ingvar a decis să-și strige nemulțumirea în public. A fost aspru taxat de autorități. Mai întâi, la fața locului au descins forțele de ordine. L-au săltat și l-au transportat în dubă la sediul poliției, unde i-au confecționat un dosar de așa natură încât să-l expedieze la balamuc.

Polițiștii au scris în raport că Ingvar s-a comportat „agresiv” și „neadecvat” cu ei și că „a conceput niște desene ciudate”, deși el notase pe hârtie câteva informații importante pentru sine. Și-au găsit un alibi „justificativ” pentru a-l înfunda la nebuni.

„Mi-au dat cu forța un preparat puternic, care m-a făcut să-mi pierd memoria. Când am refuzat să iau singur tabletele, le-au rupt în bucăți și mi le-au turnat pe gât”

Dezvăluirile teribile făcute de Ingvar au apărut pe site-ul postului independent de televiziune Current Time. De la 4 ani, acesta a trăitt în Orfelinatul nr. 74 din capitala Rusiei. Iar după ce l-a părăsit, la vârsta majoratului, a „semnat” condica în clinci psihiatrice din capitala Moscova (Spitalul Clinic nr. 4), Kemerovo și Novokuznețk.

Externat la un moment dat din spital, Ingvar n-a mai mers să-l critice pe Putin la Kremlin, ci la sediul Serviciului de Securitate al Federației Ruse (FSB, ex-KGB). S-a întâmplat la distanță de doi ani de la prima „recidivă”: în decembrie 2021. A fost din nou luat pe sus și internat la spitalul de psihiatrie din Novokuznețk.

Activistul Ingvar Gorlanov: „M-au ținut la Poliție mai bine de o oră. Au chemat acolo o echipă de medici psihiatri. De-abia apoi am aflat că polițiștii au arătat în raport că eu am acționat în mod agresiv și neadecvat. Că am conceput niște desene ciudate, deși eu am scris o informație importantă pentru mine. Nu știu dacă au discutat cu mine, nu-mi amintesc. Problema este că mi-au dat cu forța un preparat puternic, care m-a făcut să-mi pierd memoria. Cu preparatul care mi-a fost administrat sunt tratate simptome ca delirul și halucinațiile. Când am refuzat să iau tabletele de unul singur, ei le-au rupt în bucăți și mi le-au turnat pe gât cu apă. A fost greu să experimentez influența drogurilor care m-au inundat și nu mi-au permis să vorbesc și să gândesc. Eram obosit și constrâns, nu mi-am putut da seama în ce poziție mă aflu și ce se întâmplă de fapt cu mine”.

Ingvar Gorlanov și pancarta anti-Putin

„Metodele psihiatrice sunt implementate în mai multe regiuni din Rusia în legătură cu «operațiunea militară specială» și cu criticile care-i sunt aduse”

În prezent, Ingvar Gorlanov are 25 de ani. Continuă să trăiască în Novokuznețk. În luna martie a acestui an, pe numele său s-a deschis un dosar penal pentru critici aduse reprezentanților Poliției locale pe rețelele de socializare. Din acest motiv, activistului i s-a întocmit o nouă fișă de expertizare psihiatrică. Într-un final, ajuns la cea de-a treia „recidivă”, el a fost trimis iarăși la spitalul de boli mintale, în perioada 29 martie – 2 mai 2023.

În situația lui se află și alți protestatari anti-putiniști, cu precădere cei care se împotrivesc criminalei „operațiuni militare speciale” din Ucraina. Cu toate astea, nu există nicăieri vreo statistică legată de activiștii anti-război închiși de Putin în spitalele de psihiatrie. Este exemplificat însă un caz concludent: cel al unui student de 22 de ani trimis la balamuc pentru că a contestat acțiunea abominabilă a Moscovei.

Postul independent de televiziune Current Time: „Nu există vreo statistică oficială despre numărul total de persoane din Rusia aflate sub tratament psihiatric pe fondul războiului. Dar, potrivit informației publicate în presă, metodele psihiatrice sunt implementate în mai multe regiuni din Rusia în legătură cu «operațiunea militară specială» și cu criticile care-i sunt aduse. De exemplu, Aleksei Korelin, student de 22 de ani la Universitatea de Stat din Nijegorodsk, a fost internat pentru o lună la spitalul de psihiatrie în urma protestelor sale anti-război”.

Aleksei Prianișnikov, curajosul avocat al activistului Ingvar Gorlanov, s-a încumetat să-i apere de mai multă vreme pe cetățenii ruși supuși unui tratament obligatoriu în spitalele de psihiatrie. A avut în total 7 cazuri. Cel mai faimos s-a dovedit a fi cel al lui Aleksandr Gabîșev, opozant anti-Kremlin, cunoscut drept „Șamanul din Iakutsk”.

Postul independent de televiziune Current Time: „În 2019, Gabîșev a mers pe jos de la Iakutsk la Moscova pentru a organiza o ceremonie de expulzare a lui Vladimir Putin. Șamanul a fost reținut, a fost deschis un dosar pe numele lui pentru extremism. Instanța l-a condamnat la tratament obligatoriu într-un spital specializat de psihiatrie din orașul Ussuriisk. În total, șamanul a petrecut aproximativ doi ani și jumătate în tratament obligatoriu, cu pauze între etape, și apoi într-un centru de arest preventiv la schimbarea spitalelor”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Săptămâna horror a Alexandrei Păcuraru la Realitatea Plus: xenofobie, țățism, deputat USR alungat cu minciuni, ex-ministru siderat de pocirea numelui…

* Mesaj ca la plenarele PCR: directorul Loteriei Române vrea să revoluționeze toate loteriile din Europa! Până acum, tânărul PSD-ist a „performat” doar la propria avere

* PSD își asmute hăitașii asupra profesorilor. Ciutacu urlă la greviști: „După ce ieșiți din grevă, să nu cumva să ratați cele trei luni consecutive de concediu plătit! Meritați să vă odihniți“

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* O profesoară regretă că o admira pe Dana Budeanu, după ce o mamă a imitat-o pe „vedetă“ și i-a spus „marș, fă, la ore!“. Budeanca vorbise la fel

* „Bugetul e țăndări. Aceste găști de amatori trebuiau ținute departe de trezoreria statului“. Cele 6 erori majore comise de PSD când a făcut bugetul pe 2023, analizate de profesorul Cristian Păun

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

* Misterul agenților secreți care s-au înecat în lacul Maggiore: un israelian din Mossad, doi italieni și o rusoaică. Dintre cei 23 de pasageri din barcă, 21 erau agenți ai serviciilor secrete

* Olaianos și-a retras pe șest plângerea împotriva TVR, după ce făcuse tam-tam că a ratat deplasarea în Qatar și cerea 200.000 de euro!

* VIDEO. Dinamo revine în prima ligă, după un baraj nebun, cu 13 goluri! UTA se salvează după 5-1 în retur. Tabloul complet al sezonului viitor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here