Misterul agenților secreți care s-au înecat în lacul Maggiore: un israelian din Mossad, doi italieni și o rusoaică. Dintre cei 23 de pasageri din barcă, 21 erau agenți ai serviciilor secrete

0
1910

La o săptămână de la incidentul de pe lacul Maggiore, în urma căruia 4 persoane au murit după ce ambarcațiunea pe care se aflau a fost răsturnată de furtună, un mister adânc planează în jurul tragicei întâmplări. Povestea ambarcațiunii care s-a scufundat pe 28 mai are elementele unui roman de spionaj.

Patru persoane s-au înecat pe lacul pitoresc și popular de la sud de Alpii elvețieni. Unul era un fost agent de la Mossad, agenția de spionaj a Israelului, doi erau ofițeri de informații italieni, iar a patra victimă era o rusoaică.

Cei patru se aflau printre cele 23 de persoane de la bordul ambarcațiunii care naviga pe lacul Maggiore, care e împărțit între regiunile italiene Lombardia și Piemont și cantonul elvețian Ticino.

O serie de detalii ale tragediei de pe lac au determinat speculații cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu exactitate, relatează BBC.

Mai multe companii care produc tehnologie de uz militar, dar și civil, sunt situate în Lombardia, iar Elveția este considerată o țară de tranzit pentru mulți agenți ai serviciilor de informații.

Unii dintre pasagerii aflați pe vas, de ambele naționalități, aveau acolo apartamente și case.

În timp ce unele rapoarte arată că plimbarea cu barca a fost doar o nevinovată călătorie de plăcere, mai multe instituții de știri italiene importante relatează că ar fi fost de fapt o întâlnire de lucru secretă între agenți italieni și israelieni.

„O apocalipsă a coborât asupra noastră”

Ancheta în cazul accidentului care suscită un interes uriaș a fost încredințată procurorului Carlo Nocerino. Acesta spune că 21 dintre cele 23 de persoane aflate la bord erau agenți ai serviciilor secrete: 13 italieni și 8 israelieni. Doar căpitanul vasului, Claudio Carminati, și soția sa rusoaică nu au lucrat – oficial – în domeniul informațiilor.

Croaziera a fost planificată pentru a sărbători ziua de naștere a unei persoane de la bord. Barca de 15 metri părea o alegere potrivită – se numea „Good… uria”, un joc de cuvinte care înseamnă „plăcere”.

Dar ambarcațiunea a fost lovită brusc de o furtună puternică, cu rafale de peste 70 de kilometri pe oră.

Într-un interval de 30 de secunde, o apocalipsă a coborât asupra noastră. Barca s-a răsturnat imediat și am căzut în apă”, a descris căpitanul Claudio Carminati incidentul, potrivit ziarului „Corriere della Sera”.

Carminati le-a spus anchetatorilor că nu fusese prognozată vreme rea. Acum este cercetat pentru posibile infracțiuni de producere a unui naufragiu și ucidere din culpă.

Soția sa, Anna Bozhkova, era o rusoaică în vârstă de 50 de ani, care avea permis de ședere în Italia.

Alături de Bozhkova, celelalte victime sunt:

  • Tiziana Barnobi (53 de ani) – agentă a serviciilor secrete italiene;
  • Claudio Alonzi (62 de ani) – agent al serviciilor secrete italiene;
  • Simoni Erez (50 de ani) – fost agent Mossad, pensionat.

Numele lui Simoni Erez a fost publicat în presa italiană chiar dacă instituțiile de presă din Israel au continuat să se abțină de la a-l divulga.

Celelalte persoane care se aflau la bordul ambarcațiunii au reușit să înoate până la țărm sau au fost scoase din apă de alte ambarcațiuni, care au fost trimise în ajutor sau se aflau întâmplător în zonă.

Cauza tuturor deceselor a fost înecul, deși agențiile italiene de știri relatează că nu au fost efectuate examinări post-mortem.

Poliția italiană și pompierii se numără printre oficialii care au luat parte la operațiunea de căutare și salvare.

Supraviețuitorii care dispar

Un alt aspect al misterului este acela că, potrivit presei italiene, supraviețuitorii dezastrului s-au grăbit, se pare, să plece imediat după nenorocire.

Presa italiană relatează că supraviețuitorii și-au adunat rapid bunurile din camerele lor de hotel și de la spitalul în care au primit tratament și au plecat.

Nu există documente despre cei care au primit tratament medical.

Israelienii și-au abandonat mașinile închiriate și luni au fost duși înapoi acasă cu un avion israelian care i-a preluat de la Milano. Identitatea lor nu a fost dezvăluită, dar procurorul Nocerino a declarat pentru BBC că este normal să fie dezvăluite doar numele victimelor, nu și cele ale supraviețuitorilor.

Cabinetul premierului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat miercuri că bărbatul israelian care a murit era un membru pensionar al Mossad.

Mossad-ul a pierdut un prieten drag, un membru devotat și profesionist, care și-a dedicat viața securității statului Israel timp de zeci de ani. Având în vedere legătura sa cu agenția, nu este posibil să se detalieze identitatea lui”, a spus Cabinetul lui Netanyahu într-un comunicat.

O barcă supraaglomerată?

Vasul implicat în incident nu a fost încă adus la mal. Aceasta înseamnă că ancheta nu poate începe corect, a declarat procurorul Nocerino pentru BBC.

În acest moment, este încâlcit pe fundul lacului și ar putea dura două sau trei zile pentru a-l ridica”, a spus Nocerino. Acesta a adăugat că barca avea o capacitate de doar 15 pasageri, dar la bord erau cu 8 mai mult decât atât.

Se pare că supraaglomerarea a îngreunat manevrele căpitanului ambarcațiunii în condiții meteorologice nefavorabile.

Magistrații investighează de ce se aflau la bord mai mulți oameni decât era permis și dacă ar fi trebuit să navigheze pe lac, având în vedere vremea rea.

Procurorul Nocerino a spus că ancheta va examina respectarea măsurilor de securitate, întreținerea, certificarea și asigurarea navei.

Având în vedere că atât de multe detalii din poveste rămân incerte, este posibil ca speculațiile să continue.

Carabinierii – poliția militară a Italiei – ajută la anchetă. Un șef al lor a spus la BBC că vor fi examinate barca și condițiile meteorologice, nu însă și ceea ce făceau pasagerii aflați la bord.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Săptămâna horror a Alexandrei Păcuraru la Realitatea Plus: xenofobie, țățism, deputat USR alungat cu minciuni, ex-ministru siderat de pocirea numelui…

* Mesaj ca la plenarele PCR: directorul Loteriei Române vrea să revoluționeze toate loteriile din Europa! Până acum, tânărul PSD-ist a „performat” doar la propria avere

* PSD își asmute hăitașii asupra profesorilor. Ciutacu urlă la greviști: „După ce ieșiți din grevă, să nu cumva să ratați cele trei luni consecutive de concediu plătit! Meritați să vă odihniți“

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* O profesoară regretă că o admira pe Dana Budeanu, după ce o mamă a imitat-o pe „vedetă“ și i-a spus „marș, fă, la ore!“. Budeanca vorbise la fel

* „Bugetul e țăndări. Aceste găști de amatori trebuiau ținute departe de trezoreria statului“. Cele 6 erori majore comise de PSD când a făcut bugetul pe 2023, analizate de profesorul Cristian Păun

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

* Olaianos și-a retras pe șest plângerea împotriva TVR, după ce făcuse tam-tam că a ratat deplasarea în Qatar și cerea 200.000 de euro!

* VIDEO. „Se credea că Rusia are a doua cea mai puternică armată din lume. Acum are a doua cea mai puternică armată din Ucraina!” – Antony Blinken, secretarul de stat al SUA

* VIDEO. Dinamo revine în prima ligă, după un baraj nebun, cu 13 goluri! UTA se salvează după 5-1 în retur. Tabloul complet al sezonului viitor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here