vineri, martie 29, 2024
AcasăFără categorieGaura neagră TAROM: un șef la 9 angajați. “Acum sunt 192 de...

Gaura neagră TAROM: un șef la 9 angajați. “Acum sunt 192 de șefi”, anunță ministrul Transporturilor. Salariații nu se dau duși nici cu 8 salarii compensatorii

-

La TAROM, compania aeriană a României transformată în azil pentru pile politice și căpușată din toate părțile, a ajuns să aibă un șef la fiecare 9 angajați. Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a anunțat marți, când și-a prezentat bilanțul la un an de guvernare, că în TAROM sunt nu mai puțin de 192 de șefi.

Compania este de mulți ani falimentară, supraviețuind doar cu ajutorul subvențiilor și ajutoarelor primite de la bugetul de stat. Refugiu pentru pile, clientelă politică și impostori, TAROM este unul din locurile calde „la stat” de unde merită să te bați ca să nu pleci cu niciun preț. Deși li s-au propus chiar și 8 salarii compensatorii ca să plece singuri, doar 100 din cei 500 de angajați vizați pentru disponibilizare au acceptat să părăsească firma.

“Ne-am propus ca, în 4-5 ani, compania să devină profitabilă

Lucian Bode anunță că susținerea Guvernului pentru această companie strategică va fi acordată în continuare, dar în baza unui program de restructurare care să o facă eficientă: “Compania TAROM merge înainte şi este sprijinită de Guvern.

Noi ne-am propus ca, respectând acest plan (n.r. – de restructurare) cu toate etapele (reînnoirea flotei, optimizare comercială, eficienţă organizaţională, optimizarea costurilor legate de combustibil), undeva, în 4-5 ani, compania TAROM trebuie să devină profitabilă.

- Advertisement -

Dar asta ţinând cont şi de ce se întâmplă în întreaga lume cu sectorul aerian. Vedeţi, nu este vina TAROM că, spre exemplu, ieri s-a luat decizia în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să venim cu noi restricţii pentru anumite ţări.

Zborurile nu sunt suspendate, dar cei care intenţionează să călătorească în România ştiu că, dacă vin din Italia, spre exemplu, trebuie să stea 14 zile în carantină şi atunci noi am încercat să ne adaptăm şi pe intern şi pe extern, astfel încât să producem câtuşi de puţin ca să putem să trecem prin această perioadă“.

Nicio noutate aici, în ultimele decenii, fiecare ministru al Transporturilor a anunțat planuri de restructurare și de eficientizare a companiei aeriene, fără ca să se întâmple efectiv ceva.

- Advertisement -

În urmă cu câțiva ani s-a încercat chiar aducerea unui management profesionist, din zona privată, dar experimentul a eșuat sub atacurile furioase ale celor care își vedeau periclitate propriile afaceri cu compania de stat. La vremea respectivă, managerii veniți din privat au vorbit despre supraîncărcarea schemei de personal cu numeroase pile, de afacerile cu piese de schimb și cu combustibil achiziționat la prețuri uriașe, mult peste nivelul pieței.
Înainte să se ajungă la o restructurare eficientă, respectivii șefi angajați din mediul privat au fost forțați să plece, iar apele s-au liniștit din nou brusc, în timp ce compania și-a continuat activitatea ineficientă și bugetofagă.

Din cei 500 de angajați așteptați să plece de bună-voie, doar 100 au făcut acest pas, deși li se oferă 6-8 salarii compensatorii – semn că locul la TAROM merită menținut cu orice preț

În 2020, pe fondul crizei Covid-19, TAROM și-a redus drastic activitatea. Guvernul a acordat garanții de stat pentru a compensa pierderile financiare produse prin anularea curselor.

Acum, ministrul Bode vorbește despre reducerea schemei de personal. Oarecum naiv, el așteaptă ca să plece de bună-voie circa 500 din cei 600 de anagajați la care trebuie să se renunțe, conform planului de reorganizare: “În planul de restructurare, compania TAROM are obligaţia să vină cu un plan de eficienţă organizaţională.

Reducerea numărului de personal – în proiectul aprobat de către Consiliul de Administraţie erau vizate aproximativ 600 de persoane, care vor primi salarii compensatorii între şase şi opt salarii medii.

Înainte vom vedea ce se întâmplă cu plecările voluntare şi câţi vor opta pentru plecările voluntare. Din păcate, la TAROM avem un şef la 9 angajaţi. Sunt 192 de şefi“.

În realitate, doar aproximativ 100 de angajați au ales să plece singuri, primind salariile compensatorii. Conducerea a prelungit această perioadă de grație în care se poate opta pentru încetarea amiabilă a contractului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

 

- Advertisement -

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -