PSD-iștii „anti-maghiarului” Cristescu s-au repezit să ocupe posturile liberalilor în administrația UDMR din Satu Mare, după retragerea PNL

1
495
Csaba Pataki (al doilea din stânga) între noii parteneri de guvernare locală de la PSD, vicepreședinții Lenuța Titania Cornea și Oliviu Aureliu Buzgău (primul din dreapta). FOTO: Maszol.ro

Posturile din administrație ocupate de liberali în județul Satu Mare au fost invadate de PSD-iști imediat după retragerea PNL din conducere. La nivel local s-a format fulgerător o nouă coaliție: UDMR-PSD-PMP. Liberalii fost dați afară din toate funcțiile în care aveau oameni numiți (vicepreședinți) în județ, inclusiv la Primăria orașului Satu Mare, după ce au acuzat UDMR că „vinde la bucată” orașul și că răspunde mai degrabă de comenzile de la Budapesta decât de cele de la București. Imediat după această retragere, posturile liberalilor au fost luate cu PSD-iști, care asigură voturile necesare UDMR pentru a avea majoritate.

În locul celor doi vicepreședinți PNL de la Consiliul Județean Satu Mare, Ioan Rus şi Cristian Valer Beşeni, au fost instalați doi consilieri din partea PSD, Lenuța Cornea și Oliviu Buzgău. Decizia a fost luată cu 23 de voturi din 33, adică au susținut-o toți consilierii județeni ai UDMR (16), PSD (5) și PMP (2)! Doar cei 10 consilieri ai PNL au ieșit din acest „tablou”.

S-a ajuns astfel ca PSD, împotriva căruia sătmărenii au votat masiv la alegerile locale din 2020 (partidul lui Ciolacu a obținut puțin peste 15% în județ), să aibă acum doi vicepreședinți în CJ deși are, cu totul, numai 5 consilieri din totalul de 33!

După plecarea liberalilor din coaliție s-a înjghebat fulgerător o nouă alianță, PSD și PMP grăbindu-se să intre „pe funcții”.

Nesocotirea totală a voinței alegătorilor se manifestă și la nivelul municipiului Satu Mare, unde de asemenea în postul de viceprimar al orașului trece de la PNL (Gheorghe Stan) la PSD (Cristina Ilieș).

Filiala PSD Satu Mare e condusă de Mircea Govor, afacerist cu multiple probleme penale. Cel mai vocal reprezentant al filialei este deputatul traseist Radu Cristescu, adus pe scena politică centrală de PDL și ulterior PMP, sub bagheta lui Traian Băsescu. Când a plecat din PMP, Cristescu l-a făcut albie de porci pe Băsescu.

În emisiunile TV, zurbagiul agresiv Radu Cristescu, un mincinos de joasă speță, se manifestă extrem de zgomotos împotriva UDMR. Acum însă, când PNL s-a retras din alianța cu UDMR în județul Satu Mare, Cristescu s-a grăbit să bată palma cu UDMR pentru câteva funcții în administrație!

Cele mai importante instituții din Satu Mare sunt conduse de UDMR-iști, chiar dacă populația maghiară nu e majoritară nici în județ, nici în municipiu. Președintele Consilului Județean este Csaba Pataki (49 de ani), iar primarul orașului Satu Mare – Gábor Kereskényi (42 de ani).

Lider UDMR, ironic: „Vom conduce doi ani cu PNL și doi ani cu PSD”

UDMR-istul Csaba Pataki, președintele CJ Satu Mare, a lăsat de înțeles în conferința de presă de după numirile în funcții că, de fapt, coaliția cu PSD și PMP fusese făcută pe ascuns de mai multă vreme, adică imediat după ce maghiarii și-au dat seama că nu se vor înțelege cu liberalii. Pataki a făcut chiar o ironie (involuntară, probabil) la adresa celorlalte două partide aflate la guvernare la București, spunând că așa se va asigura principiul rotației: UDMR va conduce pe plan local doi ani cu PNL și doi cu PSD – le dă câte o șansă tuturor.

Casaba Pataki:Am fost nevoiți să facem o schimbare radicală în Consiliul Județean, pentru că noi construim, muncim, nu am dus o politică de comunicate de presă constante în județul Satu Mare în ultimele decenii. Nu putem accepta nici retorica excluderii maghiarilor, reprezentată și la nivel național de președintele PNL al județului Satu Mare. Prin urmare, am decis să-i demitem pe ambii vicepreședinți și să-i înlocuim cu doi vicepreședinți social-democrați. În orice caz, în România există o mare coaliție, deci ambele mari partide politice românești sunt la guvernare, iar dacă aplicăm principiul rotației, vom avea doi ani cu politicieni liberali și doi ani cu politicieni social-democrați“.

Deputatul Adrian Cozma, șeful PNL Satu Mare, spusese marți că renunță la alianța cu UDMR deoarece partidul maghiar lucrează împotriva intereselor județului și ale orașului Satu Mare și răspunde la comenzile Guvernului de la Budapesta, nesocotind Bucureștiul.

Fricțiuni au apărut imediat și cu „centrul”. Cozma a spus clar că retragerea PNL Satu Mare în județ s-a făcut după consultarea conducerii naționale a PNL. În schimb, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al liberalilor, a răspuns că decizia s-a luat fără ca vreo structură de la București să fie anunțată.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Rusia declară stare de urgență în Crimeea: noi explozii în peninsulă. O unitate de elită ucraineană ar fi stat în spatele atacurilor

* Generalul Marcenko: „Pentru a recupera Crimeea, va trebui să distrugem podul. Să le luăm ocupanților șansa de a-și întări trupele”

* Trădare la vârf: un general ucrainean din GRU a trimis Rusiei informații secrete. Încolțit, a încercat să-i împuște pe anchetatori

* Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

* Asasinii GRU trimiși de Putin să-i ucidă pe ministrul Apărării și pe șeful GRU din Ucraina au fost arestați de serviciile secrete de la Kiev

* După 32 de ani, se confirmă oficial implicarea URSS în instalarea regimului Iliescu. Rechizitoriul Parchetului General: „Nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989”

* VIDEO. Sumbra telenovelă mediatică „A murit Florin Salam!”, în 10 pași. „Lăsați-mă în pace, oameni răi ce sunteți! Mă omorâţi voi, cu vorbele, copiii mei plâng”. Derapaj inexplicabil la Știrile Pro TV, cacealma obișnuită la RTV

* „Nu-ți face griji, tu urmezi!” Scriitoarea J.K. Rowling, autoarea seriei „Harry Potter”, amenințată cu moartea după ce a condamnat atacul unui fanatic musulman asupra scriitorului Salman Rushdie

* David Popovici i-a depășit deja, la viteză, pe legendarii Michael Phelps și Caeleb Dressel. După recordul mondial la 100 m liber, are și al treilea timp din istorie la 200 m liber. La nici 18 ani, e dublu campion mondial și dublu campion european

* Simona Halep triumfă la Toronto, urcă pe locul 6 în lume și are șanse mari să se califice la Turneul Campioanelor

1 COMENTARIU

  1. Cât de simplu este să calci în picioare marele partid al lui Bratianu… Lăsați că vine Rareș Bogdan și vă șterge lacrimile. Apropo, după eject-ul luat de la Centru, mai aveți naivitatea să-i primiți la Satu Mare pe micii – că era să zic marii – lideri liberali de la Bucuresti? Cunosc câtiva admiratori ai lui George Simion care au niște palme în plus si nu stiu cui să le dea, fără nicio teamă de vreo repercusiune. 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here