Teribilul război subversiv dezlănțuit de Ucraina în Crimeea. Agenții Kievului îi fac KO pe ruși cu propriile lor arme: operațiuni psihologice cu zvonuri, sabotaje și alarme false

1
4954
Ucraina a început asaltul asupra Crimeei ocupate printr-o primă operațiune care combină atacurile armate asupra obiectivelor militare cu operațiunile subversive, de natură să genereze panică și confuzie. Până acum, bloggerii pro-ruși constată că tactica a reușit de minune

Ucraina a declanșat deja vasta operațiune de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia în sudul țării, inclusiv peninsula Crimeea, care în acest moment este supusă unui atac concertat devastator. Ucrainenii folosesc împotriva rușilor chiar tehnicile care i-au făcut celebri și temuți pe aceștia, îmbinând sabotajele cu operațiunile subversive, informative și psihologice de natură să inducă panica și haosul atât în rândurile populației, cât și ale autorităților de ocupație. Este o primă etapă care, conform tuturor manualelor de specialitate după care acționează lumea serviciilor secrete, pregătește atacul principal.

Site-ul War Translated semnalează aceste operațiuni derulate de Ucraina și care au devenit vizibile săptămân atrecută, odată cu uriașele explozii de la aeroportul militar din Crimeea care au pus pe fugă zeci de mii de turiști ruși.

Pe lângă distrugerea a circa 30 de aeronave de luptă, uciderea unui număr nedeterminat (se estimează că au fost peste 100) de lucrători militari, piloți, ofițeri și alți angajați și incendierea depozitelor de carburant, Ucraina a reușit să genereze și un ambuteiaj de zeci de kilometri pe podul construit de Putin între Kerci și continent.

Exploziile de la aeroport au putut fi văzute și auzite de la zeci de kilometri, turiștii ruși aflați în concediu pe coastele însorite ale Crimeei înțelegând brusc că armata țării lor nu le poate asigura protecția, așa cum pretinde propaganda Kremlinului. Oamenii și-au întrerupt concediile și s-au aruncat în mașini, încercând să se întoarcă acasă cât mai repede. Pe pod s-a creat astfel un blocaj de proporții imense, turiștii petrecându-și zile întregi în mașinile lor, în coloana creată.

Dar acesta a fost doar primul semn vizibil al războiului psihologic început de Ucraina. Oleg Țariov, un dezertor ucrainean refugiat la ruși și căutat de autoritățile de la Kiev, a scris pe contul său de Telegram că apelanți necunoscuți provoacă panică în rândurile. Într-un caz, aceștia i-au cerut chiar directorului stațiunii din Saki să evacueze pacienții unui sanatoriu „într-un loc sigur”. Într-o altă situație, acum câteva săptămâni, tot la Saki s-a anunțat de mai multe ori că stațiunea a fost minată, iar turiștii trebuie degrabă puși la adăpost.

Autoritățile s-au panicat și au început chiar să se aprovizioneze cu apă și pahare de plastic, pentru a le oferi sprijin oamenilor scoși în grabă din camere.

Un alt canal de Telegram îi avertizează pe locuitori și turiștii din Crimeea să fie vigilenți și suspicioși față de orice ordin „neclar”, orice “situație de urgență” și orice informații primite pe rețele de socializare precum WhatsApp.

Deja în rândurile administrației de ocupație rusești și ale locuitorilor s-a indus o stare de psihoză. Canalul pro-rus MIG îi sfătuiește deschis pe oameni: „Notați întotdeauna detaliile complete ale apelantului, dacă nu le cunoașteți (numele complet, funcția, numărul de telefon). Cereți feedback. În mod ideal, ceva ce poate fi căutat pe internet“. Practic, în acest teritoriu s-a instituit nesiguranța, toată lumea suspectează pe toată lumea și obsesia sabotajelor a cuprins întreaga peninsulă.

S-a aflat că o listă cu „sabotori ucraineni”, distribuită masiv în întreaga peninsulă Crimeea, preluată și împărțită de oameni rudelor și prietenilor prin rețelele de socializare de tip WhatsApp, conținea de fapt foști ofițeri FSB (KGB)!

Lista cu ofițerii FSB distribuită masiv în rândurile populației din Crimeea cu mențiunea că aceștia ar fi „sabotori ucraineni”

Împreună cu exploziile – fie ele provocate de sabotaje la sol, fie de rachete –, aceste operațiuni subversive au făcut viața în Crimeea un coșmar, instituind în rândurile administrației de ocupație o stare de permanentă nesiguranță, haos și panică.

Unul dintre canalele de Telegram pro-ruse care relatează despre evenimentele din Crimeea recunoaște: „Ucraina lucrează într-un mod cuprinzător și sistematic“. Un altul confirmă: „Ucraina «zguduie» Crimeea în mod foarte profesionist și sistemic. Alături de sabotaj, au loc operațiuni speciale psihologice competente“.

Mai jos, traducerea materialului de pe War Translated.

„Operațiuni informaționale ucrainene menite să provoace panică în Crimeea

Forțele speciale ucrainene desfășoară operațiuni informative și psihologice în Crimeea care se dovedesc a fi foarte eficiente. În această postare, fostul dezertor ucrainean Oleg Țariov, în prezent căutat de autoritățile ucrainene, împărtășește pe canalul său de Telegram un caz în care apelanți necunoscuți au încercat să provoace panică în rândul rezidenților unei stațiuni din Crimeea, în Saki, cerându-i directorului stațiunii să îi determine pe toți oaspeții să o părăsească pentru a fi apoi transferați într-un loc sigur: „În afară de sabotajul la instalațiile militare, Ucraina se angajează în sabotaje în domeniul informațional, încercând să semene panică printre locuitorii Crimeii și vizitatorii peninsulei. Munca lor este eficientă. Voi da un exemplu. Facem noi ceva similar?

În timpul incidentului de la aerodromul militar din Novofiodorovka, una dintre marile stațiuni, Saki, a primit un apel telefonic de la apelanți necunoscuți care s-au prezentat ca fiind angajați ai serviciilor de urgență și au spus că a fost anunțată o evacuare de urgență a stațiunii. Directorul a primit sarcina de a muta pe cont propriu oaspeții sanatoriului în Piața Evpatoriya, unde Ministerul pentru Situații de Urgență va aduce autobuze și se va ocupa de evacuarea și plasarea ulterioară a oamenilor. Directorul a avertizat că are o mulțime de persoane cu dizabilități care își fac vacanța în stațiunea sa, la care a fost asigurat că nu trebuie să se îngrijoreze și că va fi asigurat transportul special. Puțin mai târziu a venit un alt apel, interlocutorul s-a prezentat ca fiind un angajat al administrației din Saki și a confirmat ordinul dat de Ministerul pentru Situații de Urgență. Directorul tocmai a început să anunțe oaspeții, dar apoi a decis să sune din nou la minister și să clarifice locația unde să fie aduși oamenii. În minister i-au spus că nimeni nu a sunat la stațiune și că nu avea loc nicio evacuare. Această poveste s-a terminat cu bine, ne putem imagina numărul de oameni nemulțumiți și indigenți dacă acest sabotaj ar fi avut succes.

Dar aceasta nu este singura poveste. În ultimele câteva săptămâni, această stațiune a fost «minată» de trei ori. Stațiunea s-a aprovizionat chiar și cu ustensile de plastic și apă, pentru că, în timp ce se fac verificări și oamenii sunt adunați într-un loc sigur, li se dă mâncare și apă. Ucraina lucrează într-un mod cuprinzător și sistematic – sarcina lor nu este doar de a efectua atacuri teroriste și sabotaje, ci și de a semăna panică în rândul vizitatorilor și rezidenților din Crimeea.”

Ca răspuns, canalul pro-rusesc de Telegram MIG preia acest mesaj și oferă sfaturi rezidenților despre cum să interacționeze cu apelanții necunoscuți: „Oleg Țariov a ridicat o întrebare importantă – Ucraina «zguduie» Crimeea în mod foarte profesionist și sistemic. Alături de sabotaj, au loc operațiuni speciale psihologice competente, cum ar fi apeluri care pretind a fi de la Ministerul pentru Situații de Urgență, pseudo-orientări false despre persoane căutate prin WhatsApp, etc, etc.

Nu ne vom pune problema de ce facem în această direcție, nu este domeniul nostru de expertiză. Dar este de competența noastră să dăm sfaturi acelorași oameni simpli ca și noi, și anume să fie atenți la informații și să se asigure că le verifică de două ori în orice situație de urgență. Acest lucru este deosebit de important în cazul apelurilor ciudate și al directivelor de origine neclară.

Notați întotdeauna detaliile complete ale apelantului, dacă nu le cunoașteți (numele complet, funcția, numărul de telefon). Cereți feedback. În mod ideal, ceva ce poate fi căutat pe internet. Majoritatea funcționarilor au numerele de telefon ale cabinetului lor pe site-ul organizației, TOATE serviciile și serviciile speciale au unități de permanență. Sunați înapoi pe baza acestui feedback (verificați mai întâi autenticitatea lui pe internet) și obțineți o confirmare. Când este vorba de diverse servicii speciale, fie veți fi pus în legătură cu persoana care a sunat prin intermediul unității de serviciu, fie aceasta vă va confirma informația.

Fiți atenți. Din păcate, inamicul nu doarme”.

Pro-rusul Dimitriev împărtășește o listă de persoane căutate, despre care se afirmă că ar fi „sabotori ucraineni”, între timp s-a aflat că, de fapt, aceste persoane sunt toate foști angajați ai FSB: „Acum, o astfel de orientare se răspândește în Crimeea. Este falsă. Mai mult, acestea sunt fotografii și date ale unor foști ofițeri FSB. Unii dintre ei au fost deja concediați, cineva lucrează în administrație, cineva s-a mutat în altă regiune. Pe scurt, este vorba de trolling.

Oleg Tsaryov susține că îi cunoaște personal pe toți acești oameni și că toți sunt «decenți»: «Da. Aceasta este o orientare falsă. Mai mult, 100% falsă, distribuită de serviciile speciale ucrainene. Fără excepție, toate persoanele indicate în această orientare sunt oameni profund decenți. Pe unele le cunosc personal».
Crimeea ocupată temporar devine inospitalieră pentru oaspeți și rezidenți. Sperăm ca această tendință să continue”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Nu-ți face griji, tu urmezi!” Scriitoarea J.K. Rowling, autoarea seriei „Harry Potter”, amenințată cu moartea după ce a condamnat atacul unui fanatic musulman asupra scriitorului Salman Rushdie

* Rusia declară stare de urgență în Crimeea: noi explozii în peninsulă. O unitate de elită ucraineană ar fi stat în spatele atacurilor

* Generalul Marcenko: „Pentru a recupera Crimeea, va trebui să distrugem podul. Să le luăm ocupanților șansa de a-și întări trupele”

* Trădare la vârf: un general ucrainean din GRU a trimis Rusiei informații secrete. Încolțit, a încercat să-i împuște pe anchetatori

* Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

* Asasinii GRU trimiși de Putin să-i ucidă pe ministrul Apărării și pe șeful GRU din Ucraina au fost arestați de serviciile secrete de la Kiev

* După 32 de ani, se confirmă oficial implicarea URSS în instalarea regimului Iliescu. Rechizitoriul Parchetului General: „Nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989”

* VIDEO. Sumbra telenovelă mediatică „A murit Florin Salam!”, în 10 pași. „Lăsați-mă în pace, oameni răi ce sunteți! Mă omorâţi voi, cu vorbele, copiii mei plâng”. Derapaj inexplicabil la Știrile Pro TV, cacealma obișnuită la RTV

* David Popovici i-a depășit deja, la viteză, pe legendarii Michael Phelps și Caeleb Dressel. După recordul mondial la 100 m liber, are și al treilea timp din istorie la 200 m liber. La nici 18 ani, e dublu campion mondial și dublu campion european

* Simona Halep triumfă la Toronto, urcă pe locul 6 în lume și are șanse mari să se califice la Turneul Campioanelor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here