sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăNewsPropaganda rusă anunță mincinos pentru a 7-a oară, prin Cozmin Gușă, că...

Propaganda rusă anunță mincinos pentru a 7-a oară, prin Cozmin Gușă, că România „a început mobilizarea rezerviștilor” pentru a intra „în războiul lui Biden – Nuland – Zelenski”

-

Propaganda rusească din România a lansat din nou „știrea“ conform căreia a început mobilizarea rezerviștilor, în perspectiva apropiatei intrări în război a țării. Este pentru a șaptea oară, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, când mașinăria de propagandă a Kremlinului aruncă această dezinformare pe piață, în încercarea de a crea un nou motiv de anxietate în societate. Ministerul Apărării a dezmințit și această manipulare.

De data aceasta, fake-ul a plecat de la putinistul Cozmin Gușă, fostul secretar general al PSD la începutul anilor 2000, pe vremea Guvernului Adrian Năstase.

Gușă a lansat manipularea în emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, de la postul de radio Gold FM: „Am fost informat chiar astăzi că mai mulți oameni de vârsta mea, în jurul vârstei de 50 de ani – peste, sub –, au primit ordine de chemare la centrele militare regionale, cum ar fi Centrul Militar București. Ordin de chemare înseamnă că ți se pune în vedere că în următoarea perioadă poți să fii mobilizat. Pentru ce mobilizat? Pentru acțiuni de război. Toți cei care sunt chemați sunt ofițeri în rezervă, cum sunt și eu (…) Prietenul meu care are ordin de chemare pentru ca să fie recrutat, să i se pună în vedere acest lucru, este și el locotenent la Ministerul de Interne. Altul e tot la Ministerul Apărării Naționale, ca mine. Ce trebuie să înțelegeți din asta și ce nu spun autoritățile? Că o sumă mare de români, de-ăștia așa, cu barba mai căruntă, ca mine, cum vedeți, unii cu boli, alții sănătoși, alții fără boli, dar ofițeri în rezervă, adică cei care știu să mânuiască armamentul, dacă n-or fi uitat în cei peste 30-40 de ani care au trecut de la ciclul militar pe care l-au făcut, deci ei, noi vom fi chemați să intrăm în războiul lui Biden, Nuland și Zelenski”.

Această operațiune de dezinformare vine simultan cu o alta lansată de Ziua News – publicație unde scriu Sorin Roșca Stănescu, Cozmin Gușă, Marius Ghilezan, Octavian Hoandră –, care a spus că americanii și-ar fi făcut baze militare în Deltă și din acest motiv adâncesc ucrainenii Canalul Bâstroe.

- Advertisement -

La fel ca și în cazul fantomaticei baze militare americane din Deltă, și în cazul „mobilizării” a fost nevoie ca MApN să răspundă. Oficiali ai ministerului au precizat că este vorba de o procedură de rutină, anuală, prin care un număr de rezerviști sunt chemați să-și actualizeze datele.

Mai jos, comunicatul dat de MApN, pe Inforadar.mapn.ro, prin care se dezminte – din nou – că are loc vreo acțiune de mobiliare.

„Revin speculațiile cu privire la așa-zise «pregătiri» pentru mobilizarea rezerviștilor armatei”

„În spațiul on-line din România reapar manipulările referitoare la așa-zise «pregătiri» pe care sistemul național de apărare le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor, evident, așa cum s-a mai speculat, cu scopul (ne)declarat de a fi trimiși în războiul din Ucraina (!). Drept «dovezi» sunt invocate o serie de ordine de chemare pentru clarificarea situaţiei militare emise recent de unele centrele militare de sector ale Capitalei.

- Advertisement -

Așa cum am mai explicat, în această platformă și în alte comunicări oficiale, emiterea ordinelor de chemare pentru clarificarea situaţiei militare de către centrele militare reprezintă o procedură de rutină, prevăzută de Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare (art. 51).

Aceste documente sunt înmânate, conform art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Precizăm că actualizarea bazelor de date a rezerviștilor reprezintă o activitate pe care centrele militare județene sau de sector o desfășoară permanent, la termenele prevăzute de lege. Aplicarea procedurilor prevăzute de legea citată nu are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României. Anual, centrele militare județene sau de sector emit pe numele unor rezerviști militari câteva mii de astfel de documente, în funcție de nevoile de actualizare a bazei de date.

Nu este pentru prima dată când, în contextul generat de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, sunt semnalate știri false și acțiuni de dezinformare pe tema generală a așa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetățenilor români cu obligații militare, ori în legătură cu așa-zisa implicare a României în război. Găsiți în arhiva de teme a platformei InfoRadar o serie de postări prin care semnalăm aceste acțiuni de dezinformare.

Cel mai probabil, intenția din spatele acestor manipulări este de inducere a confuziei, panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea.

Reiterăm recomandarea ca, înainte de a redistribui știri apărute în spațiul virtual ce prezintă un vădit caracter alarmist sau cu potențial de a genera panică și îngrijorare, să le verificăm din surse credibile.

Completare

Ulterior acestor precizări, am identificat în spațiul on-line, pe diferite platforme de socializare, postări în care sunt prezentate în mod alarmist ordine de chemare pentru clarificarea situației militare emise de diferite centre militare județene, de la începutul acestui an sau în cursul anului trecut.

Primirea unui astfel de document nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru cetățeanul român în cauză. Din simpla lecturare a documentelor postate în spațiul on-line, care sunt autentice, rezultă foarte clar că prezentarea rezerviștilor la această convocare nu poate avea drept consecință încorporarea, concentrarea sau mobilizarea celor vizați.

Repetăm, convocarea rezerviștilor aflați în evidențele militare pentru clarificarea situației militare reprezintă o procedură de rutină, prevăzută de foarte multă vreme în legislația din România. Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare a înlocuit Legea 46 din 1996 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, care, la rândul ei, a înlocuit o serie de acte legislative din perioada 1972-1990, toate conținând prevederi similare cu privire la actualizarea bazelor de date privind rezerviștii militari.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Un mercenar rus a fost blocat în aeroportul din Chișinău exact ca George Simion cu 9 luni în urmă! Ambii aveau misiunea de a destabiliza Moldova

* Rețeaua minciunilor pro-ruse: Gușă – Cristoiu – Roșca Stănescu – Severin. Lista celor 16 site-uri „pro-Kremlin, conspiraționiste sau de extremă dreapta”

* Record mondial: Guvernul lui Iohannis a ajuns la peste 200 de secretari de stat, de 5 ori mai mulți decât are Japonia! Grindeanu (PSD) are 9 secretari de stat, iar Boloș (PNL) – 7

* A mai fugit un PSD-ist corupt: baronul de Neamț, Ionel Arsene, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență

* Loteria Română nu are sistem de joc online, dar e condusă de un director PSD-ist cu 4 salarii, 4 terenuri, 4 apartamente și o casă în București. Venituri lunare de 6.500 de euro!

Firea s-a făcut din nou de râs: a furat un citat din scriitoarea Virginia Woolf, dar a confundat zăvorul cu șurubul!

Ministrul PSD de la Finanțe zice că nu mai e nevoie de reforma pensiilor speciale, chiar dacă ele ne costă 2,5 miliarde de euro în acest an și ne lasă fără miliardele din PNRR!

Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a înființat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

* VIDEO. Donald Trump arată cum ar aduce pacea în „cel mult o zi”: ar lăsa Rusia să rupă bucăți din Ucraina! Fox News a cenzurat în favoarea fostului președinte

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -