Primii 17 km din Autostrada Moldovei, pe centura ocolitoare a Bacăului, sunt aproape gata. Ar putea fi dați în folosință în acest an

1
3740
Tronsonul de autostradă din jurul Bacăului a fost executat de firma lui Dorin Umbrărescu, pe care ministrul Transporturilor s-a grăbit să-l laude. FOTO: economica.net

Circa 17 kilometri din traseul Autostrăzii Moldovei, reprezentând o porțiune din centura ocolitoare a Bacăului, sunt aproape gata, cu un an mai devreme decât era prevăzut în contract, și ar putea fi dați în folosință în curând, a afirmat Lucian Bode, ministrul Transporturilor, la Digi 24.

„Am convingerea că în câteva săptămâni, nu știu… eu mi-aș dori în câteva zile, toate aceste proceduri să fie finalizate, și în momentul în care le-am finalizat, să dăm în trafic mai întâi breteaua despre care vorbeam – legătura spre Onești – și o parte din autostradă, din cei 17 kilometri, undeva la 7, 8 kilometri. Antreprenorul încearcă să dea în trafic o bucată din varianta ocolitoare în acest an. Îmi doresc ca acei 60 de kilometri de autostradă, respectiv 50 de autostradă și 10 de drum național la 4 benzi să fie finalizați în acest an și dați în trafic”, a declarat ministrul Bode la postul de televiziune.

Fostul ministru PSD, în mandatul căruia nu s-a făcut nimic, agită acum spiritele în Bacău, împrăștiind zvonul că guvernul n-ar vrea să dea în folosință tronsonul de autostradă

Acesta îl acuză pe fostul ministru al transporturilor, Lucian Șova, că agită prostește spiritele în orașul Bacău. Procedurile de recepție și avizele „nu durează mult, dar nu îmi permit să risc, să compromit finanțarea europeană pe întreg obiectivul de 32 de kilometri, pentru că unii politicieni, în special fostul ministru Șova, și-a făcut un obicei din a se fotografia și a-și face selfie pe acest tronson de variantă ocolitoare a municipiului Bacău, punând o presiune publică pe care nu am înțeles-o. I-am și spus că eu nu țin în România un tronson de autostradă muzeu”, a comentat Bode.

Agitați de zvonurile că bucata de autostradă ar fi gata, dar guvernul refuză s-o dea în circulație, mulți băcăuani își arată nemulțumirea pe Facebook și chiar amenință cu o mișcare de protest.

Bode spune însă că trebuie respectați niște pași obligatorii, pentru a îndeplini normele UE – de unde provin și banii cu care s-a făcut tronsonul: „Varianta ocolitoare Bacău – 31 de kilometri, din care 17 kilometri în regim de autostradă – este sub contract cu un antreprenor român care are termen de finalizare anul viitor. Spre bucuria noastră, acest antreprenor serios a reușit să finalizeze o bretea de aproape 8 kilometri – legătura spre Onești. Aceasta este finalizată, urmează toate procedurile de recepție, de notificare a Comisiei Europene, pentru că noi nu putem să dăm în trafic un obiectiv finanțat din fonduri europene – 85% bani europeni și 15% cofinanțarea statului român – fără a avea toate procedurile realizate, de la mediu până la recepție, absolut toate procedurile finalizate în acord cu reglementările europene”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here