Medicii germani confirmă: Alexei Navalnîi a fost otrăvit. Cu ce l-a “tratat” KGB pe opozantul lui Putin

1
2464
Momentul în care Alexei Navalnîi a fost scos din avionul aterizat la Omsk și transportat de urgență la spital a fost surprins de un călător, pe hubloul aeronavei.

Medicii germani de la spitalul unde se află internat, în comă, Alexei Navalnîi au confirmat, luni seară, că opozantul rus al lui Vladimir Putin a fost otrăvit. Anunțul a fost făcut pe cale oficială de reprezentanții clinicii Charite, din Berlin, la care a fost adus Navalnîi acum câteva zile, în stare foarte gravă.

Se adeverește astfel bănuiala inițială, după ce disidentului i s-a făcut brusc rău, în avion, în timp ce se întorcea de la Tomsk la Moscova. Aeronava a aterizat de urgență la Omsk, Navalnîi a fost internat în spital, de unde prietenii și familia au reușit să-l extragă și să-l scoată din țară, deși inițial administrația lui Putin refuzase acest lucru.

“Studiile clinice indică faptul că pacientul a fost otrăvit cu o substanță din grupul de inhibitori ai colinesterazei”

Conform comunicatului emis de spital, “studiile clinice indică faptul că pacientul a fost otrăvit cu o substanță din grupul de inhibitori ai colinesterazei”. Analiza a fost repetată în mai multe laboratoare independente și toate au relevat același lucru. Încă nu se știe cu precizie și numele substanței pe care i-a “servit-o” FSB-ul (fostul KGB) lui Navalnîi.

Medicii germani i-au indus pacientului de 44 de ani o comă artificială. Ei dau asigurări că, deși starea lui este foarte gravă, la ora actuală nu este în pericol de moarte. În schimb, doctorii avertizează că “efectele pe termen lung, în special în zona sistemului nervos, nu pot fi excluse în acest moment”.

Alexei Navalnîi este păzit de poliție și serviciile secrete germane la spital. Explicația a fost dată de Steffen Seibert, ofițer de presă al guvernului german: “Este vorba de un pacient care, destul de probabil, a fost victima unui atac cu otravă“.

Navalnîi a băut un ceai în aeroportul din Tomsk, înainte să urce în aeronavă. Substanța toxică strecurată de agenții FSB s-a dizolvat mai repede în băutura caldă.

De ce l-a scos Putin din joc pe Navalnîi, deși dictatorul rus pare bine ancorat la putere

Putin, proaspăt încoronat președinte pe viață al Rusei în urma unui scrutin care a durat o săptămână și a validat modificări ale Constituției, este déjà la putere de 21 de ani. Fost ofițer KGB, “țarul” a primit mandat să mai conducă Rusia până în 2036. La acel moment, dictatorul ar urma să aibă 84 de ani!

Rusia e azi un imperiu totalitar, militarist și agresiv care îmbină metodele de represiune ale regimului țarist de până în 1917 cu cele ale bolșevicilor din perioada 1917-1990. Criticii sistemului și opozanții lui Putin cad de la ferestre, se “sinucid” cu puști cu lunetă, dispar în condiții misterioase. Cei care apucă să se refugieze în străinătate sunt, în general, otrăviți.

Scoaterea din circuit a lui Navalnîi nu e deloc întâmplătoare. Putin și-a luat măsuri de siguranță văzând ce se întâmplă în Belarus, unde un alt dictator apropiat de el, Alexander Lukașenko, se confruntă cu mari manifestații de stradă chiar după ce a câștigat un nou mandat prezidențial. În spațiul ex-sovietic, unde “nu contează cine votează, contează cine numără voturile”, legitimitatea liderilor este foarte relativă. În general, ei rămân la putere pe viață, regimurile simulând democrația în timp ce țările sunt conduse de mafie și de serviciile secrete.

În ultimele luni, proteste ale oamenilor sătui de corupție și dictatură au avut loc și în Rusia. Navalnîi s-a impus în ultimul deceniu ca un opozant serios al lui Putin. A fost în repetare rânduri arestat și condamnat pentru că a participat sau a organizat proteste și mișcări pentru democrație.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here