Serghei Surovikin, „generalul Armaghedon” și cel mai bun comandant pe care-al are armata rusă, se află în arest la domiciliu, relatează Politico.eu citând surse rusești. Este prima veste despre Surovikin după aproape două luni în care nu s-a știut nimic de soarta ofițerului bănuit de Putin că ar fi sprijinit rebeliunea Wagner din iunie.
Generalului, care a fost comandantul forțelor ruse din Ucraina din octombrie 2022 până în ianuarie 2023, interval în care a reușit să stabilizeze frontul pe cale să se prăbușească sub presiunea ucraineană, i s-a atras atenția să păstreze tăcerea pe durata arestului la domiciliu. Canalul de Telegram rusesc independent VChK-OGPU, care are surse în serviciile de securitate de la Moscova, relatează că Surovikin ar fi „într-un soi de arest la domiciliu”, că n-are voie să părăsească apartamentul, dar i se permite să primească vizitatori, inclusiv subordonați din armată.
Ofițerul tras pe linie moartă de Putin e bănuit că a știut despre revolta Wagner pusă la cale de Prigojin, pe care l-ar fi sprijinit discret. „Nu e nicio investigație oficială, dar Surovikin a petrecut mult timp în așteptare, răspunzând la întrebări inconfortabile”, scrie VChK-OGPU.
Citând o persoană la curent cu situația din interiorul cercului de putere de la Kremlin, sursa rusească menționează că decizia finală în privința lui Surovikin „trebuie să fie luată de o singură persoană, iar cu cât durează mai mult, cu atât mai mult această persoană se va liniști”.
Acum câteva zile, general-locotenent Viktor Sobolev, acum membru în Duma de Stat a Rusiei (Parlamentul), a declarat pentru News.ru că Surovikin a fost îndepărtat din funcțiile de comandă pe care le avea în cadrul armatei. În schimb, Kremlinul nu a avut până acum nicio reacție oficială în privința lui Surovikin.
Acesta este autorul unor măsuri care au salvat armata rusă și datorită cărora Rusia încă mai rezistă în sudul Ucrainei. Surovikin a luat dificila decizie de a abandona Hersonul, astă-toamnă, cruțând viața a circa 15.000 de militari și importante echipamente. Tot el a stabilizat frontul în est, după prăbușirea din Harkov. De asemenea, a inițiat construirea masivei centuri de fortificații cunoscută acum sub numele de „linia Surovikin”, constând din imense câmpuri minate, șanțuri antitanc și dinți de dragon în spatele cărora sunt trei rânduri de tranșee și cazemate. Din cauza acestora, ofensiva ucraineană – care n-a primit decât o parte din ajutorul promis de occidentali – înaintează foarte greu de la începutul lui iunie și până astăzi.
Totuși, comandanții ruși de pe teren continuă să facă greșeli și sunt semne că ucrainenii se apropie de realizarea unor străpungeri strategice.