Anunțat de casele de pariuri ca principal favorit la Premiul Nobel pentru Literatură, Mircea Cărtărescu (65 de ani) nu este câștigătorul nici în acest an. Premiul merge la Abdulrazak Gurnah (73 de ani), scriitor din Zanzibar (teritoriu autonom, insular, aparținând Tanzaniei), care a trăit însă aproape toată viața în Anglia.
De câțiva ani, Mircea Cărtărescu se află mereu „în cărți” pentru Premiul Nobel, dar mereu e ocolit de Academia Suedeză, în condițiile unei concurențe acerbe. Oricum, nominalizarea printre favoriți e o mare performanță a scriitorului român.
Potrivit unui anunţ făcut joi de Academia Suedeză, câștigătorul pe 2021 al Premiului Nobel pentru Literatură este Abdulrazak Gurnah, originar din Zanzibar (Tanzania).
Laureatul din acest an a fost recompensat pentru „înţelegerea sa lipsită de compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor la intersecţia dintre culturi şi continente”, potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze.
Abdulrazak Gurnah s-a născut în Tanzania în 1948, dar s-a mutat în Anglia la o vârstă fragedă. A scris 10 romane, dintre care multe se concentrează pe experiențele refugiaților.
Romanul său „Paradisul”, din 1994, care spune povestea unui băiat care a trăit în Tanzania la începutul secolului al XX-lea, a câștigat Premiul Booker și a marcat larga recunoaștere a sa ca romancier.
Zanzibar, Tanzania, Africa
Zanzibar, locul nașterii lui Abdulrazak Gurnah, este un mic arhipelag aproape de coasta africană a Oceanului Indian. Administrativ, funcționează ca teritoriu autonom al Tanzaniei. Este compus din insula principală Zanzibar sau Unguja (în sud), având suprafața de 1.658 km², și insula Pemba (în nord), cu 984 km².
Zanzibar are aproape o populație de aproape un milion de locuitori, fiind alcătuită din africani, indieni, perși și arabi.
Din punct de vedere religios, 98% sunt musulmani.
Limba oficială este kisuaheli sau swahili, o limbă din familia bantu (orginară din regiunea Congo).
Tanzania, țara-mamă de care aparține teritoriul autonom Zanzibar, este o țară mare, de 945,087 km² (de 4 ori mai mult decât România) și o populație de 60 de milioane de locuitori (de peste 3 ori mai mult decât România).
1,1 milioane de dolari pentru fiecare câștigător
Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, Premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.
În domeniul literaturii, Alfred Nobel a încredinţat Academiei Suedeze misiunea de a recompensa în fiecare an „autorul celei mai remarcabile opere literare de inspiraţie idealistă”.
În 2021, fiecare Premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).
Premiul pentru Literatură este cel de-a patrulea anunţat în seria distincţiilor Nobel, după cele atribuite pentru medicină, fizică şi chimie. Premiul Nobel pentru Pace va fi anunţat vineri, 8 octombrie, iar cel pentru economie va fi decernat luni, 11 octombrie.
Anul trecut, Premiul Nobel pentru Literatură a fost decernat poetei americane Louise Glück.
Cărtărescu era prea alb.
Regretabil, dintre confraţii literari, s-a bucurat cam multă lume azi. Meritul lui Mircea Cărtărescu este uriaş în cucerirea acestei poziţii de favorit Nobel pentru că, exceptând momentul Patapievici la ICR, din ţară mare ajutor n-a primit, ba dimpotrivă, a fost reclamat insistent presei internaţionale pentru un plagiat care nu era decât intertextualitate permisă şi chiar recomandată în postmodernitate.