Premierul Ciucă ține piept PSD-ului: „taxa de solidaritate” e trecută iar la „discutate și uitate”. Ciolacu: „Vorbim la anul dacă se impune. E posibil să nu fie nevoie“

0
612
Premierul Ciucă a fost salvat de sistem

Premierul Nicolae Ciucă a făcut miercuri, la aproape două săptămâni după numirea în funcție, primul său gest major de frondă în fața PSD, refuzând categoric introducerea așa-zisei „taxe de solidaritate” pentru marile companii. În căutare de bani, PSD și UDMR au pus ochii pe portofelele privaților, insistând să se impună de urgență un nou bir de 1% pe cifra de afaceri a tuturor firmelor care rulează mai mult de 100 de milioane de euro pe an. Ciolacu a bătut din picior în studioul Antenei 3, afirmând că banii strânși – circa 1 miliard de euro – se vor duce la Sănătateși Educație. Ciucă a respins soluția, iar Ciolacu a dat miercuri înapoi.

Dacă PSD și UDMR au încercat să impună sintagma „taxă de solidaritate”, patronii companiilor au numit-o „amendă pentru cei care-și plătesc corect taxele”. Ciolacu a argumentat că România strânge la buget cele mai puține procente din PIB, comparativ cu restul Europei. Dar motivul a uitat să-l spună: gigantica evaziune fiscală și munca la negru încurajate și protejate chiar de partidul său.

PSD susținea că „amenda” dată privaților va fi folosită în Sănătate și Educație. La fel promiseseră Ponta și Dragnea că vor face autostrăzi din supraacciza la carburanți

Promisiunea că banii merg „la Sănătate și Educație” nu convinge pe nimeni. Înaintea lui Ciolacu, alți doi lideri PSD, Ponta și Dragnea, au impus supraacize de 7 cenți pe litru la carburanți promițând că de banii strânși se vor face autostrăzi. La buget s-au colectat miliarde de euro în plus din acea supraacciză, dar banii au dispărut fără să se facă de ei măcar un metru de autostradă.

Nicolae Ciucă nu s-a lăsat impresionat de desfășurarea de forțe a PSD și a Antenei 3. Miercuri, după ședința coaliției, premierul a anunțat: „Exact ce am asumat în programul de guvernare – anul acesta nu vom introduce noi taxe”. Florin Cîțu, președintele PNL, a fost și el vehement împotria taxei suplimentare impuse companiilor. Acesta a spus că nu e normal ca statul să „penalizeze” multinaționalele, în condițiile în care acestea au plătit în avans anul trecut taxele la bugetul de stat într-un moment de criză maximă, în primăvară, „când economia a fost închisă”.

Cîțu, alături de premier: „Aceste companii pe care noi vrem să le penalizăm azi au plătit în avans taxele, în aprilie 2020, ca să avem bani la buget, să plătim pensiile și salariile”

Cîțu a explicat că există deja o directivă, la nivel internațional, care din 2023 va crește taxele pentru multinaționale. „Știți foarte bine că există o directivă care va crește impozitarea companiilor în toată lumea la 15%, o directivă care cred că va fi din 2023. Ceea ce nu văd eu, și aici e vorba de principiu, în perioada aceasta de criză, 2020-2021, să știți că aceste companii pe care noi astăzi vrem să le penalizăm prin această taxă au plătit și în avans, în aprilie 2020, pentru a avea noi bani la buget, când economia a fost închisă. Nu au fost alte companii, nu a venit nimeni cu bani de acasă (…) și au fost companii multinaționale, aceste companii care au plătit bani în avans la buget tocmai pentru a avea bani să plătim pensii și salarii. Eu cred că nu este un comportament normal din partea statului român să vină astăzi să penalizeze aceste companii pentru că nu am înțeles de ce. Care ar fi destinația acestor surse și de ce ar trebui să facem acest lucru acum? Aștept în continuare explicații, vedem, discutăm cu mediul de afaceri. Cel mai bine, așa ar trebui făcute lucrurile, să discutam cu mediul de afaceri și să știți că mediul de afaceri este înțelegător (…), lucrurile se pot face, dar trebuie să discuți cu cei pe care vrei să-i penalizezi”.

Confruntat pentru prima oară cu opoziția fermă a PNL, Ciolacu a renunțat la atitudinea arogantă și vehementă din ajun și a dat înapoi: „Există această discuție, dar noi am prins în programul de guvernare foarte clar că vom vorbi anul viitor dacă se impun noi taxe sau nu. Oricum, orice taxă pe care hotărăște coalița să fie prinsă și modificat Codul Fiscal are un termen de 6 luni până intră în vigoare, conform legii“. Întrebat dacă în 2022 se va decide introducerea noii taxe pentru 2023, Ciolacu a replicat: “Nu știu. E posibil să nu fie nevoie de o astfel de taxă”.

După toate probabilitățile, și această nouă încercare a PSD de a suprataxa companiile care sunt profitabile va avea soarta celei precedente. În 2017, dornic să se răzbune pe multinaționalele care „și-au scos angajații în stradă” să protesteze împotriva corupției, Dragnea a avut o idee asemănătoare (taxă 2% din fondul de salarii). După mai multe tentative, ideii i-a pus cruce al doilea premier PSD, Mihai Tudose, cu memorabila frază: „Le trecem la capitolul «discutate și uitate»”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Buzăianu în fața judecătorilor: „Radu Budeanu mi-a zis că «se duce să ducă mortul», adică pachetul cu bani, la sediul PDL”. Budeanu are Cancan, Gândul și ProSport

A fost prins hoțul care i-a furat portofelul reporterei RTV la Alba Iulia: activist AUR din Bacău, adus de partid să participe la „marșul Unirii”

Pensiile speciale pentru primari au fost amânate încă un an, după ce PSD și PNL au explicat cât sunt de necesare. Crize la Antena 3: „Terminați cu populismele, primarii au pensii mici!”

Bomba cu ceas pusă de Firea sub București: de la 1 martie, PUZ-urile criminale emise de fosta primăriță vor permite blocuri de 30 de etaje pe spațiile verzi

Influent ziar elvețian despre Kovesi: „Această femeie hotărâtă a condus DNA până a fost alungată de post-comuniștii aflați la putere”

Dragnea s-a despărțit de „nepoțica” Irina, dar a rămas cu feciorelnicul Codrin. Lacheul ar fi lucrat pe partea de gelozie

* Alertă: tulpina Omicron a ajuns și în România! Au adus-o din Africa de Sud o brașoveancă și un vasluian

* Încă un caz de factură aberantă la energie electrică. Furnizorul dă vina pe o „eroare de sistem”

* Planul invaziei ruse: capturarea a două treimi din Ucraina, inclusiv capitala Kiev! Trupele lui Putin ar veni până la granița cu România

* Ministrul Romașcanu a abuzat de imunitatea parlamentară pentru a nu deschide portbagajul mașinii, la un control de rutină al Poliției

VIDEO. Satiră usturătoare a lui Oreste la adresa lui Rareș Bogdan: „S-a transformat într-un broscoi fără rușine” / „Când te urâțești la suflet, degeaba pui ruj roz” / „Prea mică satira politică pentru un prea mare mincinos!”

* Cei 5 deputați PNL care au votat-o pe avocata interlopilor la șefia Comisiei juridice din Parlament. Au mai contribuit: PSD – 7, UDMR – 2, Minorități – 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here