Buzăianu în fața judecătorilor: „Radu Budeanu mi-a zis că «se duce să ducă mortul», adică pachetul cu bani, la sediul PDL”. Budeanu are „Cancan”, „Gândul” și „ProSport”

1
3578
Buzăianu (stânga jos) spune că i-a dat Elenei Udrea (dreapta sus) 2,5 milioane euro și 900.000 de dolari, prin intermediul lui Radu Budeanu (dreapta jos), pentru ca PDL și Traian Băsescu (stânga sus) să înceteze atacurile la adresa companiei sale

Bogdan Buzăianu, „băiatul deștept” fugit în Elveția, le-a povestit marți judecătorilor de la Curtea de Apel, care l-au audiat prin videoconferință, cum Radu Budeanu i-a cerut mită 5 milioane de dolari din partea Elenei Udrea, în dosarul Hidroelectrica, scrie Agerpres.

După ce a făcut zeci de milioane de euro din contractele cu statul, în care cumpăra de la Hidroelectrica energie electrică sub prețul de producție și apoi o revindea la prețul pieței, Buzăianu și-a luat cetățenie elvețiană și s-a stabilit în noua sa țară. Judecătorilor le-a spus că nu se mai întoarce în România pentru că este „linșat și șantajat mediatic”.

Buzăianu a povestit cum a sponsorizat PDL, partid aflat la guvernare în 2011, dar și cum a preluat datoriile publicațiilor Evenimentul zilei și Capital (despre care se știa, la acea oră, că intraseră sub influența Elenei Udrea).

2,5 milioane de dolari pentru PDL, 900.000 de euro pentru Evenimentul zilei și Capital

Partidului lui Băsescu i-au revenit 2,5 milioane de dolari, iar creanța trustului care conținea EVZ și Capital (care în acte fusese cumpărat de Dan Andronic) s-a ridicat la 900.000 de euro.

Buzăianu și-a prezentat, în fața instanței, propria versiune asupra evenimentelor: „Din 2006, Energy Holding a fost în atacul permanent din partea PDL, domnul Băsescu, domnul Boc. Pe parcursul anilor, în afară de domnul Băsescu, cea mai virală a fost doamna Udrea. Băsescu a scos sintagma «băieţii deştepţi din energie», preluată apoi de ceilalţi. Ideea era să găsesc un partener foarte mare, astfel încât să nu mai pot să fiu atacat de Putere. E vorba de un partener economic. Am găsit un partener: Fondul suveran de investiţii din Qatar. Din 2009, ne-a propus o colaborare în sensul de a intra în acţionariatul Energy Holding şi de a investi 5 miliarde de dolari în România. În acest context, în 2010, domnul Radu Budeanu m-a vizitat şi mi-a spus că a identificat o soluţie pentru a nu mai fi atacat de factorul politic“.

„Sponsorizarea” era, de fapt, taxă de protecție, pentru ca Elena Udrea și Traian Băsescu să nu-l mai atace pe Bogdan Buzăianu

Omul de afaceri spune că la vremea respectivă era luat la țintă, pe nedrept, de partidul aflat la putere: „Astăzi, toţi avem probleme cu creşterea preţului la energie. Atunci, eram vinovatul de serviciu. Partidul de guvernământ lovea permanent în «băieţii deştepţi din Energie», pe motiv că ei cumpărau ieftin de la Hidroelectrica şi vindeau scump. Atacurile vizau riscul de denunţare unilaterală a contractelor de vânzare energie dintre Hidroelectrica şi Energy Holding. Contractele fuseseră prelungite în anul 2009, cu majorare de preţ. Radu Budeanu mi-a prezentat ca soluţie o discuţie cu PDL şi doamna Udrea, că vom fi ajutaţi, în eventualitatea unei sponsorizări. Bănuiesc că Radu Budeanu a avut o discuţie la rândul lui, dar nu ştiu. Nu poţi să vii, logic, cu o propunere dacă nu ai undeva uşa deschisă“.

Judecătorii l-au întrebat pe Buzăianu ce urmărea prin această „sponsorizare“. Răspunsul dat a lăsat de înțeles că era mai degrabă o taxă de protecție, decât o sponsorizare: „Să nu mai existe niciun atac media din partea doamnei Udrea, a PDL, inclusiv a domnului Băsescu, la adresa Energy Holding. Legal și financiar, compania nu avea nicio problemă, stătea foarte bine. Singura problemă era imaginea”.

„Țineam legătura permanent cu Radu Budeanu pe subiect. El zicea că legătura lui este directă cu doamna Udrea. Îmi spunea mereu: «Stai liniștit, că atâta timp cât ei au Guvernul, nu se va întâmpla nimic!»”

Intermediarul întregii afaceri a fost Radu Budeanu, după cum rezultă din relatarea lui Buzăianu. Patronul de presă l-a vizitat și i-a spus „că în principiu Udrea este de acord să se înceteze atacurile media. Domnul Budeanu a spus că, pentru aceasta, suma trebuie să fie de 5 milioane de euro. Personal, nu m-am întâlnit cu doamna Udrea, nu o cunosc. Declarația mea se bazează pe spusele domnului Radu Budeanu, în diferite momente. I-am spus că suma e mult prea mare. Eu am acceptat 2,5 milioane (de dolari – n. red.) plus creanța pe care o deținea la Capital și Evenimentul zilei, care avea o valoare de 900.000 de euro. Banii au fost acordați în noiembrie 2011. Țineam legătura permanent cu Radu Budeanu pe subiect. El zicea că legătura lui este directă cu doamna Udrea. Îmi spunea mereu: «Stai liniștit, că atâta timp cât ei au Guvernul, nu se va întâmpla nimic!»”.

Buzăianu spune că a avut surpriza neplăcută să afle că, de fapt, Radu Budeanu a dat geanta cu bani altcuiva: „În mintea mea era foarte clar că aceşti bani se vor duce la doamna Udrea, din spusele domnului Budeanu. Ceea ce am aflat ulterior este că, în momentul în care Budeanu a dus banii, acesta i-a dus banii doamnei Topoliceanu (prietenă cu Udrea şi şefă la Compania Naţional[ de Investiţii – n. red.), în Modrogan. Deci, îmi spune că dă banii doamnei Udrea. Pentru mine doamna Udrea reprezenta PDL. Şi îi zic: «Cum i-ai dat?». A spus: «Păi, i-am dus lui Topoliceanu în Modrogan». Şi zic: «Cine e asta?». Mi-a spus: «Mâna ei dreaptă!»“.

„I-am spus lui Budeanu: «Du-te la sediu la doamna Lavinia, să rezolve problema»

Sunt însă și inadvertențe. Buzăianu afirmă că a trimis geanta cu 2,5 milioane de dolari, dar judecătorii au remarcat că Topoliceanu a primit 3,8 milioane! Afaceristul a scăldat-o, spunând că, dacă se adună și creanța pentru EVZ și Capital, „cam aia e suma”.

Din nou s-a ajuns la patronul trustului de presă Cancan: „I-am spus lui Budeanu: «Du-te la sediu la doamna Lavinia, să rezolve problema». Imediat cum a dat banii, a sunat şi a spus că a rezolvat-o. L-am sunat şi pe Budeanu, să verific. Acesta mi-a spus că «se duce să ducă mortul», adică pachetul. Eu nu aveam cum să fac şi alte verificări, să văd dacă a dat banii mai departe, eram la mâna lui“.

Radu Budeanu a fost deja condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influență în dosarul Hidroelectrica. Patronul de presă a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției.

În fața judecătorilor, Budeanu a spus însă că el era, de fapt, doar paravanul pentru Buzăianu. Acesta controla, de fapt, publicațiile care figurau în acte ca fiind ale lui Budeanu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Bomba cu ceas pusă de Firea sub București: de la 1 martie, PUZ-urile criminale emise de fosta primăriță vor permite blocuri de 30 de etaje pe spațiile verzi

Influent ziar elvețian despre Kovesi: „Această femeie hotărâtă a condus DNA până a fost alungată de post-comuniștii aflați la putere”

Dragnea s-a despărțit de „nepoțica” Irina, dar a rămas cu feciorelnicul Codrin. Lacheul ar fi lucrat pe partea de gelozie

* Alertă: tulpina Omicron a ajuns și în România! Au adus-o din Africa de Sud o brașoveancă și un vasluian

* Încă un caz de factură aberantă la energie electrică. Furnizorul dă vina pe o „eroare de sistem”

* Planul invaziei ruse: capturarea a două treimi din Ucraina, inclusiv capitala Kiev! Trupele lui Putin ar veni până la granița cu România

* Ministrul Romașcanu a abuzat de imunitatea parlamentară pentru a nu deschide portbagajul mașinii, la un control de rutină al Poliției

VIDEO. Satiră usturătoare a lui Oreste la adresa lui Rareș Bogdan: „S-a transformat într-un broscoi fără rușine” / „Când te urâțești la suflet, degeaba pui ruj roz” / „Prea mică satira politică pentru un prea mare mincinos!”

* Cei 5 deputați PNL care au votat-o pe avocata interlopilor la șefia Comisiei juridice din Parlament. Au mai contribuit: PSD – 7, UDMR – 2, Minorități – 1

1 COMENTARIU

  1. Intamplari mafiote, relatii mafiote, presa mafiota, stat mafiot.
    De fapt, au trecut ZECE ani din noiembrie 2011. Zece ani de balbaieli ale Iustitiei mafiote, plimbarea vinovatiei de la Ana la Caiafa.
    Urmeaza, nu-i asa, prescrierea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here