marți, februarie 27, 2024
AcasăNewsBomba cu ceas pusă de Firea sub București: de la 1 martie,...

Bomba cu ceas pusă de Firea sub București: de la 1 martie, PUZ-urile criminale emise de fosta primăriță vor permite blocuri de 30 de etaje pe spațiile verzi

-

O veritabilă bombă cu ceas ticăie sub București: PUZ-urile criminale emise de Gabriela Firea în ultimele sale zile de mandat vor reintra în vigoare începând cu 1 martie 2022, moment din care nimic nu-i va mai împiedica pe „dezvoltatorii imobiliari“ să ridice blocuri de zeci de etaje pe sute de hectare de spații verzi din Capitală. Printre beneficiarii acestei mega-afaceri devastatoare pentru calitatea vieții locuitorilor sunt iranianul Manochehr Saadati-Sohi, românul Cristi Borcea și portughezul Alain Louis Michel Emile Bonte, scrie Spotmedia.ro, într-o amplă analiză.

Nicușor Dan, noul primar al Bucureștiului, a încercat astă-primăvară să suspende PUZ-urile abuzive pe 2 ani, dar împotriva sa s-au raliat toate forțele posibile, exceptând USR, iar prin Consiliul General a trecut o suspendare a respectivelor Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) pe doar un an. Acest lucru a echivalat, de fapt, doar cu încetinirea planurilor acestei rețele transpartinice cu miză de miliarde de euro.

Chiar și așa, Gabriela Firea, exponenta acestor grupuri de interese, a reacționat ca mușcată de șarpe, atacându-l suburban pe primar cu salve de minciuni și grosolănii preluate amplu de Antena 3.

Gașca PSD de la Sectorul 2 care a condus zona până în 2020 a făcut un PUZ prin care zeci de hectare de spații verzi au fost transformate în zone unde se pot construi blocuri oricât de înalte. S-a dat undă verde și la clădiri de 30 de etaje în cartierele de case

În Sectorul 2, spre exemplu, fosta conducere a Primăriei – primarul Mugur Mihai Toader (PSD) și viceprimarul Dan Cristian Popescu (PNL, trecut în 2020 la PSD) – a aprobat un nou PUZ coordonator prin care ample suprafețe au fost trecute, în planuri, din „spațiu verde” (zonă unde nu sunt permise construcțiile) în „subzona polilor urbani principali care grupează funcțiuni complexe” (pe scurt, acum se pot construi blocuri oricât de înalte vrea proprietarul).

- Advertisement -

În august 2020, cu o lună înainte ca Firea să piardă alegerile, Consiliul General al Municipiului București controlat de PSD a adoptat acest PUZ coordonator pe Sectorul 2.

Miza: aceste terenuri le aparțin unor „dezvoltatori imobiliari” gata să ridice pe ele clădiri colosale. Problemele generate de această cârdășie a Gabrielei Firea și a PSD cu „oamenii de afaceri“ sunt nenumărate. Dispar doar în Sectorul 2 vreo 30 de hectare de spațiu verde, pe care urmează să se facă blocuri.

Infrastructura zonei nu suportă, pur și simplu, o asemenea supra-aglomerare. Nimeni nu știe cum vor circula toți cei care se vor muta în blocurile de 14-30 de etaje, când deja străzile sunt subdimensionate comparativ cu traficul. Nu există parcări, școli, grădinițe, spitale și policlinici în zonă, vor dispărea spațiile de recreere (pe care se vor ridica blocuri) etc.

- Advertisement -

Aceasta nu este însă problema Gabrielei Firea, care stă într-o vilă pe moșia sa din Voluntari și care la alegerile din septembrie 2020 a avut alături acești foarte bogați „investitori”, speriați că Nicușor Dan le-ar putea încurca planurile.

Iranianul Manochehr vrea blocuri de 28 de etaje în Pipera, Borcea face blocuri de 14 etaje pe malul Lacului Tei, portughezul Alain Bonte ridică blocuri de 30 de etaje în cartierul de case din Colentina. De la 1 martie, nimeni nu-i mai poate opri

Manochehr Saadati-Sohi, personaj conectat la fugarul Dragoș Săvulescu și căruia Firea i-a plătit din bugetul Bucureștiului zeci de milioane de euro despăgubiri, vrea să construiască blocuri de până la 28 de etaje pe o suprafață de 45.000 de metri pătrați în Pipera, terenul având ieșire la Calea Floreasca și Strada Barbu Văcărescu. Zona era o bază sportivă care a aparținut fostei RADET și a fost retrocedate, intrând pe mâna iranianului.

Familia lui Cristi Borcea are în plan să construiască un ansamblu rezidențial cu blocuri de 14 etaje chiar pe malul Lacului Tei, într-un cartier deja supraaglomerat.

În zona de case din Colentina, portughezul Alain Louis Michel Emile Bonte, beneficiarul real al Sintofarm SA (fostă fabrică de medicamente), vrea să ridice un bloc de 30 de etaje pe Strada Ziduri între Vii.

Toți acești „investitori“ au fost doar încetiniți, nu și opriți în planurile lor, explică jurnalistul Gabriel Kolbay, de la Spotmedia.ro. Probabil avertizați de oameni din Primărie, „dezvoltatorii“ au cerut certificate de urbanism cu doar câteva zile înainte ca Nicușor Dan să anunțe, pe 26 februarie 2020, suspendare provizorie a PUZ-urilor administrației PSD.

USR a atacat în instanță PUZ-ul Sectorului 2 de aproape un an și jumătate, dar procesul trenează și nu se știe când judecătorii se vor hotărî să dea o sentință

USR a atacat în instanță PUZ-ul Sectorului 2 încă dinaintea alegerilor locale de anul trecut, dar procesul trenează la Tribunal, unde au fost deja 7 termene și nu se știe când judecătorii se vor hotărî să emită o sentință. Apoi va urma apelul – ceea ce înseamnă că procesul nu se poate termina înainte de fatidica dată de 1 martie 2022.

Primăria Sectorului 2 a continuat să emită diverse documente către acești „dezvoltatori“ și după venirea primarului Radu Mihaiu. E vorba de anumite certificate de urbanism care le-au permis proprietarilor pași mărunți înainte: unirea unor loturi de teren, dărâmarea unor garduri despărțitoare etc.

Verbal, primarul Radu Mihaiu (USR) continuă să proclame că nu e de acord cu betonarea spațiilor verzi. Practic, însă, afaceriștii își văd de treabă. Iranianul Manochehr a amenințat cu procese, Radu Mihaiu a răspuns ostil, dar până la urmă a cedat. „Avem prea puţin spaţiu verde în Sectorul 2 pentru a-l transforma în spaţiu construibil. Putem transforma în construibil terenuri industriale, dar nu spaţiul verde. Capitala şi Sectorul 2 au nevoie de dezvoltare, dar dezvoltare armonioasă înseamnă şi spaţiu verde, nu doar betoane. Voi lupta pentru fiecare petec de spaţiu verde ce poate fi salvat“, a declarat Mihaiu pentru Spotmedia.ro.

Dincolo de vorbe, realitatea e că în septembrie primăria sa a eliberat un certificat de urbanism pentru iranianul Manochehr Saadati-Sohi care i-a permis acestuia unele progrese în planurile sale.

Atacat simultan de PSD, PNL și USR, primarul Nicușor Dan e blocat politic, iar prefectul Capitalei refuză să acționeze

Blocat politic, nici Nicușor Dan – care acum e atacat de PSD cot la cot cu PNL și USR – n-a reușit, în anul scurs, să facă progrese. Dacă USR o face în virtutea unei mai vechi ostilități între Nicușor Dan și Vlad Voiculescu, în schimb PSD și PNL par unite în efortul de a sabota lupta primarului cu rețelele de interese care distrug orașul.

Salvarea ar fi fost apariția Planului Urbanistic General (PUG) pentru întregul București, care prevalează în fața PUZ-urilor de sector, dar acesta bate pasul pe loc. Nicușor Dan a anunțat că avocații au analizat stadiul proiectului, dar n-a comunicat public concluziile – deși a spus că s-au găsit 23 de motive de nelegalitate ale PUZ-urilor (inclusiv la Sectorul 2).

Primarul a transmis raportul prefectului Municipiului București, dar acesta e inert. Georgiana Adriana Văcaru (PNL) a refuzat până și să discute despre subiect, punându-i pe ziariști să facă o petiție scrisă, dacă vor răspunsuri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Alertă: tulpina Omicron a ajuns și în România! Au adus-o din Africa de Sud o brașoveancă și un vasluian

* Încă un caz de factură aberantă la energie electrică. Furnizorul dă vina pe o „eroare de sistem”

* Planul invaziei ruse: capturarea a două treimi din Ucraina, inclusiv capitala Kiev! Trupele lui Putin ar veni până la granița cu România

* Ministrul Romașcanu a abuzat de imunitatea parlamentară pentru a nu deschide portbagajul mașinii, la un control de rutină al Poliției

VIDEO. Satiră usturătoare a lui Oreste la adresa lui Rareș Bogdan: „S-a transformat într-un broscoi fără rușine” / „Când te urâțești la suflet, degeaba pui ruj roz” / „Prea mică satira politică pentru un prea mare mincinos!”

* Cei 5 deputați PNL care au votat-o pe avocata interlopilor la șefia Comisiei juridice din Parlament. Au mai contribuit: PSD – 7, UDMR – 2, Minorități – 1

* SERIAL (12). „Scrisoarea celor 6”: Poștașul vine de la Moscova

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -