Poza României profunde: viceprimarul unei comune sucevene, prins noaptea cu un camion cu numere false, plin cu lemne. Primarul aceleiași localități e judecat pentru fraudă cu fonduri UE

2
22981

Niculai Romică Floriștean, viceprimarul liberal al comunei Valea Moldovei, din județul Suceava, a fost prins de poliție în timp ce se afla la volanul unui camion cu remorcă, plin cu lemne, cu numere false. Fapta s-a petrecut pe 25 mai și a fost prezentată de publicația monitorulsv.ro.  

Interesant este că, anul trecut, primarul aceleiași comune, Constantin Moroșan, a fost trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene! Edilul, în fruntea comunei de 20 de ani, tocmai a trecut în această primăvară de la PSD la PNL și va candida pentru un nou mandat.

Viceprimarul liberal – recidivist în transporturi ilegale de lemne. Primarul ex-PSD, acum PNL – trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri UE

Viceprimarul liberal Floriștean, care mai are două rude în Consiliul Local al comunei Valea Moldovei – Elena Mihaela Floriștean, din partea PSD, și Vasile Floriștean, de la PNL –, a fost oprit în trafic de polițiști, în timp ce se afla la volanul unui cap tractor cu remorcă plin cu lemne. Cineva sunase la 112 pentru a reclama un transport ilegal de lemne. La verificare, s-a descoperit că remarca tractorului avea un număr care nu corespundea cu cel trecut în dreptul seriei de șasiu, iar vehiculul avea ITP-ul expirat.

Foarte interesant este că, scrie jurnalistul Florin Paiu, de la Monitorul de Suceava, oficialul comunei Valea Moldovei este recidivist în astfel de fapte, el fiind prins și acum 3 ani cu transport ilegal de lemne și chiar conducând cu permisul de conducere expirat.
Niciodată n-a pățit nimic, iar dosarele penale n-au ajuns în instanță.

A încercat să se strecoare cu camionul noaptea. Când l-au prins, a spus că e victima unor răzbunări

Viceprimarul liberal Floriștean se consideră victima noului său coleg de partid, primarul comunei. FOTO: Facebook

Viceprimarul liberal Floriștean a încercat să se strecoare cu camionul de lemne la adăpostul întunericului, dar la ora 22.00 a fost oprit de polițiștii unei alte comune, de la Secția Rurală Vama, pe DN 17.

După ce au constatat că ITP-ul este expirat, motiv pentru care i-au reținut certificatul de înmatriculare și i-au dat o amendă șoferului, polițiștii au descoperit și altceva. Seria de șasiu a remorcii, trecută în certificatul de înmatriculare nu coincidea cu cea de pe plăcuța de omologare RAR. Remorca plină cu lemne nu avea aviz de însoțire.
A fost chemată Garda Forestieră Suceava, care a constatat că e vorba de 43 de metri cubi de lemn rotund de rășinoase (brazi), iar marfa a fost confiscată. Viceprimarul a încercat să le bage sub nas polițiștilor un aviz de însoțire a lemnului care nu era valabil pentru remorcă.

Viceprimarul s-a ales cu dosar penal pentru infracțiunea “punerii în circulație sau conducerea unui vehicul neîmnatriculat”. Pe lângă confiscarea lemnului, liberalul a primit și o amendă de 1.000 de lei.

Floriștean a declarat, pentru monitorulsv.ro, că este o victimă: “Eu am șofer la acel camion, lemnul nu este al meu, eu doar făceam un transport între două puncte. Pe drum, șoferul s-a enervat, a oprit și a plecat din mașină. Am rămas doar eu și am fost nevoit să conduc mai departe. Nu știu nimic de acele numere false, șoferul le-o fi schimbat, eu am intrat pe mâna poliției ca din oală, am fost lucrat de cei care îmi poartă de grijă și mă vânează”.

Acum trei ani, când a fost prins prima oară cu lemne fără acte, poliția a anunțat că-i deschide viceprimarului dosar penal și pentru că avea permisul auto suspendat

“Vânătorul” lui Floriștean ar fi nimeni altul decât proaspătul său coleg de partid, primarul comunei, Constantin Moroșan, ex-PSD – el însuși trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri UE. Primarul Moroșan se plânge că Romică Floriștean vine la primărie doar ca să semneze condica și că se ocupă doar de afaceri cu lemn.

Acum 3 ani, Romică Floriștean a fost prins la volanul unei autoutilitare plină cu cherestea de brad pentru care nu avea acte. Polițiștii din Valea Moldovei care l-au oprit au chemat ajutoare, așa au ajuns la fața locului colegii lor de la Biroul de Combatere a Delictelor Silvice și inspectorii Gărzii Forestiere Suceava. Viceprimarul a scăpat cu o amendă de 5.000 de lei și cu cei 15,3 metri cubi de cherestea confiscați. Poliția a anunțat inițial și că i-a deschis dosar penal pentru că, atunci când a fost surprins la volan, avea permisul suspendat. În mod misterios, acest dosar a dispărut.

Primarul comunei e trimis în judecată de DNA pentru că, în cârdășie cu sora sa, ar fi falsificat acte pentru care a primit 1,2 milioane de lei din fonduri UE – subvenții pentru pășune

Primarul aceleiași comune Valea Moldovei, Constantin Moroșan – care are și el două rude în Consiliul Local, Dumitru Moroșan și Ștefan Florin Moroșan, ambii la PSD – este judecat pentru că ar fi fraudat fonduri europene. Cazul a fost prezentat anul trecut de obiectivdesuceava.ro, dar între timp s-a trecut de faza cercetărilor și procesul e pe rol la Tribunalul Suceava.

Procurorii anticorupție de la Suceava l-au inculpat, alături de sora sa Magdalina Radu. Sora primarului, președinte al Asociației Utilizatorilor de Pășune “Runcul Văii Moldovei”, e judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Fratele primar este judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

La anchetă s-a descoperit că, în perioada 2010-2014, cei doi frați au depus acte false și inexacte la APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură), primind 1.200.511 lei ca subvenții de la UE pentru suprafețe de pășune pe care nu le dețineau în realitate.

„În același context, la data de 19 martie 2014, inculpatul Constantin Moroșan, în calitate de primar al comunei Valea Moldovei a încheiat cu sora sa un contract de închiriere a 280 de hectare de pășune, obținându-se în mod direct un folos pentru aceasta din urmă, constând în acordarea preferențială, cu încălcarea dispozițiilor legale, a folosinței terenurilor cu destinația de pășune și posibilitatea ca acesta să obțină subvenții din fonduri europene“, se arată în rechizitoriu.

Lui Moroșan i-a plăcut la PSD, dar acum, de dragul locuitorilor, a hotărât să se sacrifice și să treacă la PNL

De dragul oamenilor, Constantin Moroșan a decis să abandoneze PSD-ul trecut în opoziție și sa se multe la PNL-ul venit la putere. FOTO: suceavalive.ro

DNA Suceava a pus sechestru pe bunuri ale fraților Magdalina Radu și Constantin Moroșan.

Pe 10 martie 2020, publicația suceavalive.ro a anunțat că “după 20 de ani de PSD, primarul Constantin Moroșan va candida din partea PNL la alegerile locale”.

Moroșan a explicat pentru site-ul menționat mai sus că a făcut acest sacrificiu cu durere în suflet, dar pentru binele locuitorilor pe care îi iubește și pentru care e dispus la orice: „Pentru interesul comunității mele fac orice compromis. Am fost primarul comunei 20 de ani din partea Partidului Social Democrat, un partid în care m-am integrat foarte bine, iar astăzi nu voi aduce nicio jignire foștilor colegi. Pe Gheorghe Flutur îl cunosc dinainte de a intra în politică, înainte de anul 2000. Îl respect pe domnul Flutur în primul rând ca bărbat adevărat, iar la alegerile locale, da, voi candida din partea PNL”.

Publicația suceavalive.ro estima, la acel moment, că baronul liberal Flutur va racola de la PSD, până la alegerile locale următoare, cel puțin 15 primari din județul Suceava.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Violențe neobișnuite împotriva jurnaliștilor, în anarhia din SUA. Reporteri arestați în direct sau orbiți cu gloanțe de cauciuc. Sediul CNN, sub asediu

De ce a trecut România peste epidemie mai bine decât state mai dezvoltate? Medicul Virgil Musta: “Am limitat impactul datorită măsurilor corecte, deși dure, luate la timp”

2 COMENTARII

  1. Cum sa avem noi incredere ca PNL va scoate tara din marasm, cand ei sunt cu acèeasi mentalitate pcr-isto securista, ca ei trebuie sa aiba toate avantajele si privilegiile si politia trebuie sa-i acopere?! Iti vine sa urli cand auzi mereu de alte si alte cazuri de furt si coruptie, fie ca respectivii mafioti sunt psd-isti sau pnl-isti !!!!

  2. „..la volanul unui camion cu remorcă, plin cu lemne, cu numere false” ???? Cand o sa invatati sa scrieti romaneste ?? Avem pretentii la voi . E importanta si stirea, dar lafel de importanta este si pimba folosita in redactarea ei . De unde si=au luat lemnele numere false ?? Nu era mai corect „..la volanul unui camion cu remorcă, cu numere false, plin cu lemne ” ??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.