Povești cumplite din Daghestanul rusesc. „Au intrat în autobuz și ne-au întrebat dacă suntem musulmani sau evrei. Le-am răspuns că sunt musulman”

0
567

Scenele șocante de pe aeroportul din Mahacikala, capitala Daghestanului – republică autonomă, majoritar musulmană, din sud-vestul Federației Ruse –, au șocat lumea civilizată. Dar noi mărturii ale celor care au trecut prin acea tentativă de pogrom antisemit arată barbaria declanșată de retorica teroristă a lui Vladimir Putin, instigatorul la ură și la război.

Imaginile postate duminică pe rețelele de socializare arată sute de tineri, unii purtând steaguri palestiniene sau pancarte anti-israeliene, năvălind pe aeroportul din Mahacikala, ocupând pista de aterizare și încercând să urce cu forța în avioane. Ei au vrut chiar să spargă ferestrele aeronavei care tocmai aterizase, venind de la Tel Aviv!

Un pasager israelian a povestit, pentru site-ul Meduza, că o mulțime furioasă l-a încolțit cu întrebări, după ce a coborât din avon. Ca să scape cu viață, el i-a mințit.

„Au intrat în autobuzul nostru și ne-au întrebat pe fiecare dintre noi dacă suntem musulmani sau evrei. Le-am răspuns că sunt musulman… Din fericire, ei m-au crezut. Dacă mi-ar fi făcut un interogatoriu serios, și-ar fi dat seama că sunt israelian”.

Întâmplarea amintește dureros de tratamentul la care erau supuși evreii în Germania hitleristă. Și atunci, ei încercau să-și ascundă originea etnică, pentru a scăpa de represalii sau chiar pentru a-și salva viața.

Acest episod întărește convingerea observatorilor lucizi că Rusia lui Putin, deși are rădăcini adânci în comunism, e o dictatură de tip fascist.

O „mineriadă” antisemită cu mute semne de întrebare. Cât de spontană a fost ea?!

Pe aeroportul din Mahacikala s-ar fi ajuns, probabil, la nenorociri cumplite dacă echipajul avionului de Tel Aviv n-ar fi acționat extrem de inspirat, închizând ușile aeronavei și convingându-și pasagerii – pe cei care nu apucaseră să coboare – să rămână la bord până la îndepărtarea pricolului.

Un studiu atent al hoardei dezlănțuite poate aduce observații interesante. De exemplu, aceea că tinerii furioși, care păreau hotărâți să-i pedepsească pe evrei, păreau să acționeze organizat, după un plan făcut la nivele mai înalte. Ei au avut informații despre cursa de Israel, au fost lăsați să pătrundă în aeroport și chiar pe pista de aterizare fără vreo opoziție serioasă din partea forțelor de ordine. Dimpotrivă, acestea dădeau impresia că au primit ordin să nu-i împiedice pe „băieți” să-și facă numărul. Inacțiunea lor arăta clar a complicitate. Iar întregul episod de duminică, de la Mahacikala, pare lansat din laboratoarele serviciilor secrete rusești, gen FSB (ex-KGB) sau GRU.

În schimb, rușii au dat vina pe Occident și pe Ucraina, pe Zelenski personal!

Ministerul de Interne al Rusiei a anunţat luni că 60 de persoane au fost arestate după iureșul antisemit de la aeroport, dar rămâne de văzut ce se va întmpla cu ancheta, dacă nu cumva va fi mușamalizată.

Oficialii ruși și mass-media afiliată regimului Putin au criticat canalele Telegram – în special pe cel numit Utro Dagestan, care are peste 65.000 de abonați – pentru rolul lor în organizarea „revoltei” de duminică.

Practic, au încercat să inducă ideea că episodul anarhist a fost inspirate de „dușmani” străini și nu au fost o expresie a antisemitismului autohton în Daghestan.

Diversiunea „Utro Dagestan”

Russia Today a publicat luni un raport despre Utro Dagestan, susținând că administratorul anonim al canalului, despre care spunea că a fost reținut în Mahacikala, ar avea legături cu Ilya Ponomarev, un fost parlamentar rus de opoziţie, care s-a opus permanent războaielor lui Putin și care acum locuieşte la Kiev.

În replică, Ponomarev a declarat că nu mai are controlul asupra canalului de mai bine de un an.

Luni seara, Telegram a decis să interzică Utro Dagestan pentru „incitare la violență”. În Rusia erau deja blocate rețele sociale populare, inclusiv Facebook și Instagram, încă de anul trecut, dar până acum Moscova nu a luat măsuri împotriva Telegram, care rămâne o aplicație de mesagerie populară și are canale care permit companiilor, personalităților populare și mișcărilor de protest să transmită mesaje către public.

În ultimele zile, mai multe demonstrații în sprijinul palestinienilor și împotriva poporului evreu au avut loc în orașele din regiunile musulmane din Caucaz, în ciuda legilor stricte care limitează protestele publice.

Demonstrațiile anti-evreiești vin în contextul în care Putin a luat o poziție pro-palestiniană în războiul din Gaza, o poziție care aliniază Kremlinul cu aliatul său Iran. Astfel, atacul Hamas a dus la deteriorarea legăturilor dintre Rusia și Israel.

Săptămâna trecută, o delegație de rang înalt a Hamas a călătorit la Moscova, pentru a se întâlni cu oficiali ruși, în prima vizită internațională de acest rang, de când teroriștii au lansat un raid în sudul Israelului, pe 7 octombrie. Israelul a criticat vizita, spunând că invitarea Hamas „trimite un mesaj de legitimare a terorismului”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Politica pro-Hamas a lui Putin creează monștri antisemiți în Rusia: vânătoare de evrei pe aeroport, în Daghestanul musulman

* Execuția bugetară pe septembrie arată crunt: Guvernul Ciolacu n-a tăiat cheltuielile, ci le-a crescut! Sunt cele mai mari costuri ale statului din ultimul deceniu

* Veniturile secretizate ale șefilor ASF: 180.000 de euro pe an + decontarea cheltuielilor (încă 26.000 €/an). Toți angajații iau 16 salarii pe an! „Cel mai prost angajat primește minimum 7.000 de lei net de Ziua ASF”

* Rareș Bogdan anunță sinuciderea PNL în București: „Candidatul nostru la Primărie nu va fi Nicușor Dan! Nu e un primar bun. În 2020 l-a susținut Orban, nu noi! Atunci trebuia să fiu eu candidatul, dar lui Orban i-a fost frică…”

* STENOGRAME. Dezvăluiri din noul „azil al groazei” din ograda lui Pandele. „Cu tot ce s-a întâmplat la televizor, ei tot nu s-au potolit” / „Le-am spus: «Unde e cateringul? Când vine mâncarea?». S-a dus și le-a luat o shaorma”

* Liiceanu câștigă definitiv procesul de calomnie cu Gâdea și Antena 3. Pe lângă cei 20.000 de euro daune morale, calomniatorii trebuie să achite și cheltuielile de judecată

* EDITORIAL PAPAHAGI. Dușmanii suveranității României sunt fix „suveraniștii” din siajul hoardei de AUR!

* Cântărețul-influencer Dorian Popa – prins drogat la volanul unui Lamborghini, în chiloți! Cică mergea „la cumpărături”! Câștigul său lunar e de peste 100.000 de euro, pe rețelele sociale

* VIDEO. Povestea săptămânii în fotbalul european. Cea mai frumoasă „remontada”. Claudio Ranieri a înviat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here