Oficial de la Kiev, pentru „TIME”: „Zelenski se simte trădat de aliații occidentali. L-au lăsat fără mijloacele de a câștiga războiul”

8
856

Mai mulți membri din echipa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski au declarat că acesta este furios şi că se simte trădat de aliaţii occidentali, care „l-au lăsat fără mijloacele de a câştiga războiul, doar cu mijloacele de a-i supravieţui”, relatează prestigioasa revistă americană „TIME”, potrivit News.ro.

Sprijinul public pentru ajutorul acordat Ucrainei este în scădere de luni de zile în SUA, iar vizita lui Zelenski nu a reuşit să-l revigoreze. Aproximativ 41% dintre americani doresc ca Congresul să furnizeze mai multe arme Kievului, în scădere de la 65% în iunie, când Ucraina a început o contraofensivă majoră, potrivit unui sondaj Reuters realizat la scurt timp după plecarea lui Zelenski.

Acea ofensivă a decurs într-un ritm chinuitor şi cu pierderi enorme, făcând din ce în ce mai dificil pentru Zelenski să-i convingă pe parteneri că victoria este aproape.

Odată cu izbucnirea războiului în Israel, chiar şi menţinerea atenţiei lumii asupra Ucrainei a devenit o provocare majoră, comentează „TIME”.

„A lăsat fără mijloacele de a câştiga războiul, doar cu mijloacele de a-i supravieţui”

După vizita sa la Washington, „TIME” i-a urmărit pe preşedintele ucrainean şi echipa sa înapoi la Kiev, sperând să înţeleagă cum vor reacţiona la semnalele pe care le-au primit, în special la apelurile insistente către Zelenski să lupte împotriva corupţiei în interiorul propriului său guvern şi la scăderea entuziasmului pentru un război al cărui sfârşit nu se întrevede.

„În prima mea zi la Kiev, l-am întrebat pe un membru al cercului său cum se simte preşedintele. Răspunsul a venit fără nicio secundă de ezitare: «Furios»”, relatează autorul articolului.

Alţi membri ai echipei liderului de la Kiev relatează că optimismul acestuia, simţul umorului, tendinţa de a anima o întâlnire cu o glumă au dispărut în cel de-al doilea an de război cu Rusia.

„Acum intră, primeşte actualizări, dă ordine şi iese”, spune un vechi membru al echipei sale.

„Zelenski se simte trădat de aliaţii săi occidentali. L-au lăsat fără mijloacele de a câştiga războiul, doar cu mijloacele de a-i supravieţui”, afirmă un alt apropiat al preşedintelui ucrainean.

Dar convingerile lui nu s-au schimbat. În ciuda eşecurilor recente pe câmpul de luptă, el nu intenţionează să renunţe la luptă sau să accepte orice fel de pace. Dimpotrivă, credinţa sa în victoria finală a Ucrainei asupra Rusiei s-a întărit într-o formă care-i îngrijorează pe unii dintre consilierii săi. Este de neclintit, aproape mesianic.

„«El se amăgeşte», îmi spune frustrat unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai săi. «Nu avem opţiuni. Nu câştigăm. Dar încearcă să-i spui asta!»”, relatează autorul articolului din „TIME”.

Încăpăţânarea lui Zelenski, spun unii dintre consilierii săi, a afectat eforturile echipei de a veni cu o nouă strategie, un nou mesaj. Pe măsură ce au dezbătut viitorul războiului, o problemă a rămas tabu: posibilitatea de a negocia un acord de pace cu ruşii. Judecând după sondaje recente, majoritatea ucrainenilor ar respinge o astfel de mişcare, mai ales dacă ar presupune pierderea oricărui teritoriu ocupat.

Zelenski este şi împotriva unui armistiţiu temporar. „Pentru noi, ar însemna să lăsăm această rană deschisă pentru generaţiile viitoare”, spune preşedintele ucrainean.

El explică: „Poate că va linişti unii oameni în interiorul ţării noastre, şi în afară, cel puţin pe cei care vor să se încheie lucrurile cu orice preţ. Dar pentru mine, aceasta este o problemă, pentru că am rămas cu această forţă explozivă. Noi doar amânăm detonarea ei”.

Volodimir Zelenski la Washington

Deocamdată, Zelenski vrea să câştige războiul în condiţii ucrainene şi îşi schimbă tactica pentru a realiza acest lucru. Conştienţi de faptul că fluxul de arme occidentale s-ar putea reduce în timp, ucrainenii au intensificat producţia de drone şi rachete, pe care le-au folosit pentru a ataca rutele de aprovizionare, centrele de comandă şi depozitele de muniţii ale Rusiei, aflate mult în spatele liniilor inamice. Ruşii au răspuns cu mai multe bombardamente împotriva civililor, mai multe lovituri cu rachete împotriva infrastructurii de care Ucraina va avea nevoie pentru a încălzi casele şi pentru a menţine luminile aprinse pe parcursul iernii.

Zelenski îl descrie drept un „război al voinţei” şi se teme că, dacă ruşii nu sunt opriţi în Ucraina, luptele se vor extinde dincolo de graniţele acesteia. „Trăiesc de mult cu această frică. Un al treilea război mondial ar putea începe în Ucraina, ar putea continua în Israel şi ar putea trece de acolo în Asia, apoi ar putea exploda în altă parte”, spune el.

Acesta a fost mesajul lui la Washington: „Ajutaţi Ucraina să oprească războiul înainte ca acesta să se răspândească şi înainte să fie prea târziu!”. El este însă îngrijorat că audienţa a încetat să mai fie atentă.

Cu toate acestea, în interviul acordat „TIME”, liderul de la Kiev a declarat: „Nimeni nu crede în victoria noastră ca mine. Nimeni”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Politica pro-Hamas a lui Putin creează monștri antisemiți în Rusia: vânătoare de evrei pe aeroport, în Daghestanul musulman

* Execuția bugetară pe septembrie arată crunt: Guvernul Ciolacu n-a tăiat cheltuielile, ci le-a crescut! Sunt cele mai mari costuri ale statului din ultimul deceniu

* Veniturile secretizate ale șefilor ASF: 180.000 de euro pe an + decontarea cheltuielilor (încă 26.000 €/an). Toți angajații iau 16 salarii pe an! „Cel mai prost angajat primește minimum 7.000 de lei net de Ziua ASF”

* Rareș Bogdan anunță sinuciderea PNL în București: „Candidatul nostru la Primărie nu va fi Nicușor Dan! Nu e un primar bun. În 2020 l-a susținut Orban, nu noi! Atunci trebuia să fiu eu candidatul, dar lui Orban i-a fost frică…”

* STENOGRAME. Dezvăluiri din noul „azil al groazei” din ograda lui Pandele. „Cu tot ce s-a întâmplat la televizor, ei tot nu s-au potolit” / „Le-am spus: «Unde e cateringul? Când vine mâncarea?». S-a dus și le-a luat o shaorma”

* Liiceanu câștigă definitiv procesul de calomnie cu Gâdea și Antena 3. Pe lângă cei 20.000 de euro daune morale, calomniatorii trebuie să achite și cheltuielile de judecată

* EDITORIAL PAPAHAGI. Dușmanii suveranității României sunt fix „suveraniștii” din siajul hoardei de AUR!

* Cântărețul-influencer Dorian Popa – prins drogat la volanul unui Lamborghini, în chiloți! Cică mergea „la cumpărături”! Câștigul său lunar e de peste 100.000 de euro, pe rețelele sociale

* VIDEO. Povestea săptămânii în fotbalul european. Cea mai frumoasă „remontada”. Claudio Ranieri a înviat!

8 COMENTARII

 1. Se vede de la posta ca Ucraina oricum nu are sanse sa cistige razboiul chiar cu sprijin american si UE. Ce se intimpla acum este saracirea bugetului UE, se cheltuie mari sume pentru alimentarea raboiului din Ucraina care este o groapa fara fund. Trebuie schimbat modul de abordare cel putin din partea UE, incompetentii de la Bruxelles ne vor duce si pe noi la faliment.
  OK, sprijinim Ucraina, dar cu noi ce se intimpla? Deja citeva tari s-au sucit si nu doar populistii.
  N-am fost niciodata admirator al Ucrainei, ei au gresit ca s-au lasat atrasi in aceasta capcana de care noi nu sintem vinovati cu nimic.

 2. Granitele au fost stabilite de oameni, tot dupa razboaie, prin tratate. Acest razboi ar fi putut fi evitat, daca exista o intelegere mai buna a istoriei si o comunicare responsabila intre oameni. Dar cand un pitic vrea sa se dea mare… se ajunge la confruntare. Pacat de atatia morti fara vina!

 3. Se repeta povestea , adica tradarea Occidentului din ’47, ptr tarile din Estul Europei .E evident ptr cei din aceasta zona ca daca Ucraina pierde acum ne trezim toti cu Putin in bucatarie.

  • Nu cred în acest scenariu. Putin n-are ce cauta în NATO. Dar subiectul este folosit cu succes de catre manipulatorii de profesie, care vor mai întâi sa-si realizeze interesele privind vinzarea armamentului in această zonă.
   Europa poate lupta și altfel împotriva influentei Rusiei. Spre exemplu sa curețe economia europeană de elementul rusesc. Dar exista alții care se opun deschis sau mai discret: Ungaria, Bulgaria, Austria, Olanda și chiar Germania. Iar România este mic-copil pe lingă acești mari ipocriți.

   • D-le Tofan, plecati de la o premisa cu totul gresita. Tradarea de la 47 e din 1920.
    1920 – anul cand SUA s-au dat peste cap sa salveze armata rosie si pe derbedeii lui Lenin.
    Atunci a inceput ajutorul alimentar pt Rusia, asta in timp ce taranii erau exterminati de hoardele bolshevice.
    Atunci a inceput ajutorul industrial american, care a inarmat Rusia pana in dinti.
    Aceasta noua putere a modernitatii data pe mana lui Stalin a creat hecatomba din Rusia si din Europa.

    Inainte de Truman au tradat Roosevelt si Hoover.

    Dar ce citesc azi de dimineata. Parerile lui George Friedman cum ca Rusia trebuie mangaiata pe crestet si ajutata sa devina o putere economica pentru a-i pansa mandria hartanita. Si poate de data asta rusii se vor purta altfel.

    Desi tradarea posibil sa fi inceput cu Teddy Rossevelt. Cowboyul durduliu care ii santaja pe Japonezi sa nu-i bubuie prea tare pe rusi.

    Ratiunea existentei lui Hitler a fost puterea sovietica si stalin. Creatia capitalului si knowhow-ului american.

    Deci care tradare?

    • Asta ca sa nu detaliem rolul lui Iuliu Maniu si Titulescu in afacerea Skoda.

     Acolo tradare, tradare ca a costat vietile a zeci de mii de soldati Romani. Tocmai datorita lipsei artileriei grele. Multumiri pentru eternitate celor doi. Si lui Benes si conducerii NKVD a uzinelor Skoda. Daca tot vine vorba de tradari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here