luni, februarie 26, 2024
AcasăDezvăluiriPovestea neștiută a lui Liviu Iolu. Muncitor sezonier la o fermă din...

Povestea neștiută a lui Liviu Iolu. Muncitor sezonier la o fermă din Anglia, dormind în rulotă și primind ordine în rusește

-

Fostul jurnalist Liviu Iolu, purtător de cuvânt al Guvernului Cioloș (4 martie 2016 – 4 ianuarie 2017), în prezent membru PLUS și candidat pentru Primăria Iași, se solidarizează cu românii nevoiți să plece să lucreze în străinătate, în aceste vremuri periculoase. În acest context, el dezvăluie propria experiență de agricultor sezonier.

Într-o postare pe profilul său de Facebook,  fostul jurnalist răspunde atacurilor abătute asupra românilor care au plecat să lucreze în Germania, înghesuindu-se pe Aeroportul din Cluj-Napoca.

„Sunt poate studenți, fermieri care au nevoie de un capital cu care să-și înceapă o afacere acasă, poate oameni care tocmai și-au pierdut slujba și trebuie să-și întrețină copiii sau părinții”, explică Iolu.

Textul integral al lui Liviu Iolu

„Muncitor sezonier în agricultură, în Anglia, Stratford-upon-Avon, 2003. Eu.

- Advertisement -

Văd comentarii care stigmatizează acești oameni care își caută poate cu disperare un loc de muncă temporar în Vest, în condiții critice.

«N-au față de agricultori!», am citit. Dar cum e fața unui muncitor sezonier în agricultură? A mea se încadrează în șabloanele standard? Sunt conform? Trebuie să arăt mai a «țăran» în viziunea strâmtă și strâmbă a celor care au găsit vinovații pentru toate relele care ni se întâmplă azi?

În 2003 eram student, aveam bursă de performanță științifică la Universitatea «Al. I. Cuza» din Iași și fusesem acceptat student Erasmus la Bruxelles, cu începere din toamna lui 2003. Însă nu aveam bani ca să rezist 6 luni în UE (din România încă se pleca greu, cu viză, accesul nostru în Uniune era un vis). Primeam o bursă, dar, după toate calculele, ieșeam pe minus.

- Advertisement -

Așa am plecat, printr-o schemă a Guvernului britanic pentru muncitorii în agricultură din Estul Europei, și am muncit la o fermă de fructe peste 3 luni. Pe brânci, dormind într-o rulotă, încercând să pricep ceva din comenzile primite în rusește de la «supervizorul» bulgar. Cei mai mulți ajunși acolo, în acea perioadă, erau din Ucraina, Rusia și țările baltice.

Cei care aleg să plece muncitori sezonieri în agricultură nici nu trebuie să fie într-un anume fel pe care cei mai mulți și-l imaginează. Sunt poate studenți, fermieri care au nevoie de un capital cu care să-și înceapă o afacere acasă, poate oameni care tocmai și-au pierdut slujba și trebuie să-și întrețină copiii sau părinții.

Ce s-a întâmplat pe Aeroportul din Cluj-Napoca nu a fost din vina lor, ci dintr-o lipsă completă de coordonare a autorităților cu firmele de recrutare. O incapacitate deja critică a statului român.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Imaginile care au șocat America: morții de coronavirus sunt puși în gropi comune, pe o insulă de la marginea New York-ului

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Jurnalistul Liviu Iolu e foarte bun.
    În noiembrie 2006 nu am discutat în palatul Al Faw din Bagdad cu generalii americani despre Ilie Nelu și Adrian Gâncean. Mă temeam să nu fiu omorât. Ei erau prietenii mei la Al Morrell Development. Nici ei doi nu vroiau să rămână muncitori români în Iraq. Zonele de război nu sunt pentru oricine. Să stai în baze militare și să vezi noaptea trasoarele insurgenților iraqieni care vroiau să supraviețuiască. Nu vedeam o ieșire demnă de un general SRI. Sper să fim înțelepți. Să vedem părțile luminoase în fiecare zi. Dacă ne înzdrăvenim e bine. Dacă murim fiecare din noi e vinovat.

  2. Să-i mulțumească pușcăriașului din Cornu, că a distrus economia României…!!! . Altă vuvuzea îmbogățită prin furt, țiganul albanez din Pipera !!!…cât a furat nenorocitul asta,nici turci n-au făcut-o….alt gândac de bucătărie a sărit la gâtul amărâților din Cluj ,. nimeni altul decât hopa mitica de la circul globus. . Bogdan R.,un îmbogățit peste noapte din furt calificat cu acte în regulă , să nu-i uităm pe lolek și bolek, Velea și Arafat… două ființe la care li se termina oxigenul când vorbesc…. și nu în ultimul rând tuturor celor care i-au stigmatizat pe acești bravi oameni care se duceau să câștige o pâine muncind,nu furând că nenorociții de mai sus… lor nu le dă nimeni vaucere, ajutor de șomaj, salarii și pensii speciale,..o să vă spălați pe cap cu țiganii , curvele , hoții care au fost repatriați de țările din west…unde să găsești în țara asta coruptă in loc de muncă care să fie plătit că lumea???… așa că plecați cât mai mulți români și să nu vă mai întoarceți niciodată… să rămână fecalii cu țiganii, Bogdan R cu batista pe piept, vorba urării” și la anul care vine să veniți cu toți la mine,unul să-și piardă căciulă, altul să-mi. ……….
    ..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -