Derapajul rasist al lui Vladimir Tismăneanu și obscenitatea linșării acestuia. A greșit, a corectat, a prezentat scuze, ajunge!

10
2554

Totul a pornit de la orbirea de-o clipă a respectabilului politolog Vladimir Tismăneanu. Scurtă, șocantă, neașteptată. Distinsul cărturar a distribuit, pe profilul său de Facebook, o „glumă” rasistă, dureros de rasistă, a unui alt personaj remarcabil al culturii române: Denisa Comănescu.

De la Denisa Comănescu la Vladimir Tismăneanu, cu toții trebuie să recunoaștem: e o mizerie! O emanație inacceptabilă! Un vis urât!

După câteva minute, Vladimir Tismăneanu a șters postarea. Probabil că primele semnale l-au făcut să deschidă ochii mari și să realizeze eroarea. Abia atunci a trecut mesajul prin filtrul gândirii și i-a detectat dimensiunea rasistă. L-a eliminat prompt.

Cum a fost posibil să comită o asemenea greșeală un intelectual care, până la vârsta de 68 de ani, urmare a etnicității sale evreiești, a fost ținta multor atacuri rasiste, a unor campanii imunde din zona vadimist-securistă?

Uite că a fost posibil. Orice om are momentele sale de neatenție. Filtrele umane nu funcționează întotdeauna 24 de ore din 24. Oboseala, relaxarea, deconectarea, suferința, boala, subconștientul pot stinge beculețul rațiunii pentru câteva clipe. În trei cuvinte: „Errare humanum est”.

În cazul de față, subconștientul lui Vladimir Tismăneanu trebuie să fi fost înșelat și de sursa nefastei „glume”: Denisa Comănescu. O bibliotecă de cultură bună, o prietenă de încredere. Dacă „poanta” venea de la Codrin Ștefănescu, Liviu Pleșoianu sau Aurelian Pavelescu, în mod cert se activau circuitele de protecție ale lui Vladimir Tismăneanu, i se aprindeau beculețele, suna alarma. Drept urmare, politologul lua decizia rațională de a respinge o asemenea „producție”.

E de mirare că însăși Denisa Comănescu (66 de ani), cea care le-a dăruit românilor sute de cărți minunate (inclusiv cu mesaj ferm anti-rasist!) în colecția „Raftul Denisei” de la Editura Humanitas, a picat în această capcană. Pentru că Denisa Comănescu nu este o rasistă! Este prea deșteaptă și prea citită pentru a avea accente rasiste. Dar și-o fi lăsat și ea garda jos, într-o clipă nefastă, și s-a amuzat trimițându-i lui Vladimir Tismăneanu, prin mesageria privată, mizeria – primită de undeva, din negura Facebook-ului – cu „ciorile din Țăndărei”…

E de prisos să spunem că nici Vladimir Tismăneanu nu este un rasist. E cea mai absurdă acuzație care i se poate aduce remarcabilului intelectual care, coordonând Comisia prezidențială de condamnare a comunismului ca sistem criminal, nu l-a ocolit dintre instrumentele dictaturii nici pe tatăl său!

„Errare humanum est, perseverare diabolicum” – aceasta este formula completă a dictonului latin. Iar Vladimir Tismăneanu și Denisa Comănescu nu au perseverat! Dimpotrivă, au eliminat eroarea imediat ce au realizat prezența ei. Au spus că regretă, au prezentat scuze. Vladimir Tismăneanu a șters degrabă postarea.

Ulterior, Vladimir Tismăneanu a făcut precizări de bun-simț.

„Scuze finale”

După ce a mai reflectat, Vladimir Tismăneanu a postat sâmbătă seara, în engleză, un text mai apăsat, cu o recunoaștere totală a erorii sale.

„După ce am petrecut ore reflectând, aș dori să-mi cer scuze finale pentru meme-ul rasist, nepotrivit și, cel mai important, dureros pe care l-am postat ieri. Deși nu m-am gândit profund la implicațiile rasiste în acest moment, ar fi trebuit. Imediat ce mi-am dat seama, am șters (în câteva minute). Nu este o scuză că nu trăiesc în România, ar fi trebuit să fac mai multe cercetări și să recunosc că acest lucru nu a fost amuzant, mai ales înainte de a distribui pe un forum public. Nu există nicio scuză. Mă voi descurca mai bine pe viitor, voi învăța din asta. Știu că unii pot să nu accepte scuzele astea sau să creadă ce spun și asta e dreptul lor. Știu că nu există cuvinte magice pentru a repara durerea pe care am provocat-o. Acestea fiind spuse, sunt deschis să lucrez cu cei care activează în comunitatea romilor despre cum să combatem ura, intoleranța și bigotismul. De asemenea, înțeleg că nu mi se datorează nimic din toate astea. Așa cum am spus, voi învăța din această greșeală și sper că reacția a arătat și altora că genul ăsta de glume nu sunt amuzante, ci dureroase pentru mulți. Pentru mine, intenționez să continui să petrec Paștele reflectând. Luni, revin la activitățile mele obișnuite. Mulțumesc celor care au scris pentru a-mi apăra reputația, cât și celor care au fost critici cu bună-credință.”

Denisa Comănescu: „Îmi cer scuze public pentru trimitere și îmi exprim regretul profund pentru faptul că nu mi-am dat seama de la început de substratul rasist al imaginii, legând-o numai de situația noastra de claustrare”.

Linșarea obscenă a lui Tismăneanu

Stâlpul infamiei a ocolit-o pe Denisa Comănescu, nu însă și pe Vladimir Tismăneanu. Poate pentru că prima s-a limitat la mesageria privată, în vreme ce politologul a expus-o public (pentru scurtă vreme). Sau poate pentru că Tismăneanu e o țintă mai „cărnoasă”, atrage mai multă ură din partea celor pe care nu i-a iertat cu scriitura sa tăioasă, cu activitatea sa remarcabilă în fruntea Comisiei prezidențiale pentru condamnarea crimelor comunismului.

Ceea ce a urmat erorii lui Tismăneanu a fost de 1.000 de ori mai detestabil decât eroarea însăși. Purtători ai virusului rasist, xenofob, antisemit s-au năpustit cu o violență obscenă asupra politologului, atribuindu-i propriile lor infirmități de caracter.

Au intrat în joc și două instituții ale statului român: Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

CNCD a reacționat prin însuși președintele său, Csaba Asztalos. Acesta a făcut precizări aspre pe profilul său de Facebook. OK, erau suficiente autosesizarea, judecata, avertismentul/amenda. Este însă excesivă inițiativa de a-l pârî pe Vladimir Tismăneanu la Universitatea Maryland (SUA). Pare o răzbunare al cărei scop e nu îndreptarea erorii (îndreptată deja!), ci distrugerea carierei universitare a lui Tismăneanu.

Mai ponderați au fost cei de la Institutul Elie Wiesel. Solicitarea lor, de a fi prezentate scuze din partea celor care au greșit, a primit satisfacție din partea lui Vladimir Tismăneanu.

În apărarea lui Vladimir Tismăneanu

Multe voci puternice din societatea s-au ridicat în apărarea lui Vladimir Tismăneanu. Niciuna nu i-a cauționat derapajul cu „ciorile din Țăndărei”, însă toate au apelat la rațiune. Iar rațiunea spune că un om de dimensiunea publică a lui Vladimir Tismăneanu nu e definit de o eroare pasageră, ci de prestația confirmată de-a lungul mai multor decenii.

Mircea Mihăieș: „O ticăloșie fără margini”

„Îl cunosc pe Vladimir Tismăneanu cum puțini oameni îl cunosc în lumea aceasta. Am petrecut împreună, în discuții pasionante, mii și mii de ore. N-a existat nicio secundă, nicio miime de secundă în care să fi apărut un element rasist sau extremist in limbajul sau în gesturile sale. Dimpotrivă, mi s-a părut întotdeauna a fi de o toleranță admirabilă.”

Paul Dragoș Aligică: „Vladimir Tismăneanu NU este rasist”

„Ceea ce i se întâmplă lui Vladimir Tismăneanu are o semnificație formidabilă, care transcende «Cazul Tismăneanu». Iată, prinși cu altele, mereu distrași de conjunctură și accidental și de argumente colaterale, ne-am trezit într-o bună dimineață de aprile 2020 că – fără să fim întrebați sau consultați – populăm, vrem, nu vrem, un hibrid kafkian-orwellian de Brava Lume Nouă…”

Vasile Popovici: „A venit ora pentru ca Vladimir Tismăneanu să plătească pentru denunțarea comunismului”

„O glumă, o glumă îndoielnică, de care nu mi-ar veni să râd, dar o glumă totuși, inclusiv în intenție, precum cea postată de Vladimir Tismăneanu, și doar pentru câteva minute. Apoi retrasă. Atât e însă suficient pentru Asztalos Csaba și CNCD, precum și pentru Institutul Elie Wiesel ca să-și ia în fine revanșa visată de ani și ani de zile. A venit ora pentru ca Vladimir Tismăneanu să plătească pentru denunțarea comunismului.”

Cătălin Teniță: „Este clasicul character assasination

„Ceea se se întâmplă acum este clasicul character assasination. Gasește un moment de cădere a cuiva, o scăpare de moment, și transformă-l în esență a respectivei persoane. Târăște-l în noroi, arată ca toți suntem aceeași mocirlă. Nu caut să scuz acel post. Dar acel post nu este reprezentativ pentru ce reprezintă Tismăneanu. Pentru conduita lui de zi cu zi.”

Robert Adam: „Și-a atras ura extremiștilor de toate culorile”

CITIȚI ȘI:

Adevăr și mituri despre virusul care produce Covid-19. Analiza a doi reputați virologi români din SUA

DOSAR. Virusul mortal al comunismului: Organizația Mondială a Sănătății, controlată ocult de China, e acuzată că a mințit întreaga lume și a amânat criminal declararea pandemiei

* Imaginile care au șocat America: morții de coronavirus sunt puși în gropi comune, pe o insulă de la marginea New York-ului

10 COMENTARII

 1. Vladimir Tismăneanu… RASIST ?!
  TÂMPENIE mai mare, ca această ABSURDA acuzație, NU se poate emite !
  Vladimir Tismăneanu este… EVREU (!), și după mamă (ceea ce se cunoaște că… este cel mai important la evrei !), Hermina Marcusohn, și după tată, Leon („Leonid”, apoi „Leonte”) Tisminețky (apoi „Tismăneanu”) !!!
  Așadar…, V.T. ar fi o… CIUDĂȚENIE, o… CONTRADICȚIE-în-TERMENI (Sic !), adică un… EVREU-RASIST !!!!!

  • Este adevarat ca, traditional/istoric, evreii au ceva de impartit (laaa… PROPRIU: Palestina !) cu o alta natie, cu… ARABII (care-i acuza de rasism)!

   Dar cu… „ROMII”, desi sunt si acestia asaaa…, mai „blondini” (Sic !), ca arabii, evreii NU NUMAI ca NU au nimic (idiosincrasic, adica), dar chiar îi considera… FRATI-de-SUFERINTA, pentru ca au fost in egala masura persecutati-etnic/rasial, in Europa, inca din Evul-Mediu (culminand cu… „HOLOCAUST”-ul NAZIST, care a fost cumplit si pentru… tigani: si ei au fost dusi deportati sau dusi in lagare-de-exterminare, inclusiv la Auschwitz-Buchenwald) !!!!!

   Deci…

   • Revenind la Vladimir Tismăneanu, ar fi (fost) culmea ca tocmai unul dintre cei mai activi, cititi si respectati teoreticieni ai… „RASISMULUI-…SOCIAL”, promovat de ideologiile totalitare (de exemplu: „lupta-de-clasa” si distrugerea burgheziei si „chiaburilor” in invatatura si… PRACTICa comunista !), sa fi ajuns la conceptii… rasiste !!!

    • „Teoretician”, in sensul ca DEMASCA, in mod constant si argumentat, ANORMALITATEA si, prin urmare, PERICULOZITATEA acestor ideologii totalitare, care se bazeaza pa „rasism-social” !

 2. Și-ncă ceva…
  Este de notorietate, pentru cei interesați de istoria comunismului în România (în special de epoca stalinistă imediat-postbelică și de „obsedantul-deceniu” al anilor ’50 !) RIVALITATEA (transformată, în timp, chiar în…DUȘMĂNIE !) dintre doi importanți nomenklaturiști comuniști, cu importante… „munci-de-răspundere” (Sic !) pe linie politico-ideologico-culturală, Radu Florian (și el evreu), tatăl lui Alexandru R. Florian, director al Institutului Național pentru Studiereaa Holocaustului din România „Elie Wiesel”, și… tatăl lui Vladimir Tismăneanu, această DIHONIE transmițându-se și… fiilor lor, care se… „încontrează”, de decenii, în mod constant-periodic, prin articole apărute în diverse publicații, nu numai românești !
  Iată că acestui ULTRA-CONTROVERSAT A.R. Florian i-a căzut în… pix o pleașcă: nesperata ocazie de… a-i mai trage o smetie, ca să spunem așa, lui V. Tismăneanu !

 3. Si eu am vazut respectiva imagine, si n-am priceput-o din prima, abia dintr-a doua. Vladimir Tismaneanu a sters postarea la 5 minute dupa distribuire, asta inseamna ca cineva sta cu ochii pe el in mod special, ca sa-i vaneze greselile si sa gaseasca vreo ocazie sa-l linseze, ceea ce s-a intamplat. Cred ca izolarea afecteaza pe toata lumea, mai putin pe cei care se ocupa cu linsajul mediatic, ei sunt la post si pe ”baricade”, sa vada cine le mai pica in plasa. Imi pare foarte rau ca Vladimir Tismaneanu a devenit ”carne de tun” pentru adevaratele jigodii si hiene mediatice.

  • Aveti (PERFECTA !) DREPTATE: Vladimir Tismaneanu este… (ATENT și CONSTANT !) MONITORIZAT, la fel ca TOATE celelalte personalitati care deranjeaza „Ciuma-Rosie” si, mai ales, peee… MARELE-JUPÂN de la Răsărit !

 4. Ei, uite ca avem in sfarsit roadele ipocriziei in care ne-am complacut atata amar de vreme! Pana cand o sa facem toti pe mimozele cu chestiile astea??? Am inceput izmeneala asta imediat dupa 89 cand plini de „compasiune si dorinta de a face bine” le-am zis rromi si am decretat ca termenul tigan este peiorativ! De fapt incepuseram un gretos proces de flexare a coloanei vertebrale doar-doar ne atragem simpatia si mai ales sprijinul evreilor a caror imagine se alatura prin grozaviile la care au fost supusi imaginii tiganilor. Doar ca evreii sunt foarte uniti si-si urmaresc interesele iar tiganii nostri sunt cum sunt…
  Recunoasteti ca in fiecare casa se rade la glumele cu tigani, evrei, olteni, unguri etc.
  Deja se face prea mult tam-tam, probabil ca unele lepre considera ca au prins momentul potrivit sa-si dea la glezne reciproc!
  Haideti sa fim mai verticali un pic, terminati cu ipocrizia si datul ochilor peste cap pentru orice fleac!

 5. Ciuma Rosie si celelalte cozi de topor ale Rusiei din Romania au gasit o ocazie sa se razbune cu toata ticalosia pe Profesorul Vladimir Tismaneanu, teoretician virulent la adresa totalitarismului si a colonialismului rusesc.

  Ne exprimam solidaritatea cu Profesorul Vladimir Tismaneanu si atragem atentia asupra asaltului cenzurii si a procesului de intentie criminale, practicate de mediile si institutiile din Romania, aservite Ciumei Rosii si Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here