PNL spune că intrarea USR la guvernare a fost „un cadou”, și nu rezultatul votului de la alegerile parlamentare + prezidențiale

0
1997
În 2020, PNL și Iohannis au promis că vor scăpa țara de PSD. Acum spun că, de fapt, au făcut un cadou USR-ului când l-au adus la guvernare, pentru că puteau face alianța cu PSD din prima clipă

USR “a primit cadou intrarea la guvernare” în ianuarie anul trecut, a afirmat marți Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL. Acesta nu consideră acum că alianța PNL-USR a fost consecința votului pentru reformă exprimat de români la alegerile parlamentare din decembrie 2020 și la cele prezidențiale din 2019 (cnd, în turul 2, Klaus Iohannis a fost votat și de USR-iști, nu de PSD-iști!).

În campania electorală din 2020, PNL a cerut votul românilor promițând reformarea țării și ținerea PSD departe de guvernare. Liberalii s-au jurat în fața electoratului că este exclusă orice alianță cu social-democrații, considerați principalul pericol pentru România. S-a agreat ideea că, după alegeri, PNL va face alianță cu USR, urmând ca această coaliție să pornească la redresarea țării. În baza acestor angajamente ferme, PNL a primit 25% din voturile românilor. Cu procentele primite la redistribuire, liberalii au ajuns la 29,2%, cel mai mare scor pe care l-au avut vreodată în Parlamentul României după 1990.

Dar acum, din punctul de vedere al deputatului Ionuț Stroe, exprimat la Profit TV, foștii parteneri de guvernare „n-au știut ce să facă cu acest cadou oferit” – liberalul n-a fost foarte clar, rămânând în suspensie ce anume trebuie să facă un partid cu „cadoul” Puterii.

Discuția a plecat de la contractele încheiate cu presa de noul președinte al PNL, Florin Cîțu, și pe care partidul nu le face publice. Stroe i-a răspuns deputatului Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, care-l acuzase că PSD și PNL plătesc instituții de presă „fără a da socoteală privind transparența banului public”. Stroe a spus că partidul lui Cioloș e „lipsit de maturitate” și că atunci când a fost la putere n-a știut s-o folosească așa cum fac liberalii și social-democrații.

„Liberalul Florin Cîţu şi-a pus pătura în cap şi nu vrea să spună

PSD a plătit presa, în 2021, cu 4 milioane de euro din bani publici (subvenții ale statului către partide), dar refuză să spună la cine au ajuns banii. PNL a acceptat să prezinte doar contractele făcute de fostul președinte Ludovic Orban, cele încheiate după preluarea puterii de Florin Cîțu fiind ținute, de asemenea, sub cheie.

Singurul partid care n-a dat bani presei în 2021 a fost USR – asta, deși a fost la guvernare până la sfârșitul lunii august –, motiv pentru liberali să spună acum că USR-iștii n-au știut ce să facă atunci când au fost la putere.

Ionuț Moșteanu (48 de ani) a acuzat că PSD și PNL dau bani unor posturi de televiziune (în special) și publicații „fără a da socoteală privind transparenţa banului public, fiind o situaţie extrem de serioasă. PNL a dat contractele semnate de Ludovic Orban, liberalul Florin Cîţu şi-a pus pătura în cap şi nu vrea să spună“.

„Au primit anul trecut un cadou intrarea la guvernare, nu au ştiut ce să facă cu acest cadou oferit, se pare că în continuare nu ştiu

Ionuț Stroe

Ionuț Stroe (42 de ani) s-a enervat: „Mă bucură grija domnului Moşteanu pentru lipsa de transparenţă a PNL. Este motivul pentru care vă vom pune la dispoziţie toate informaţiile legate de contratele partidului cu presa. PNL a făcut acest lucru anul trecut, punând la dispoziţie, o vom face şi acum (…) Vi le vom pune la dispoziţie şi pe cele semnate de la începutul acestui an, semnate de domnul preşedinte Cîţu, pentru a satisface grija USR-ului pentru contractele media ale PNL. Din păcate, aşteptările noastre pentru un comportament mai stabil din partea USR nu se concretizează. Au primit anul trecut un cadou intrarea la guvernare, nu au ştiut ce să facă cu acest cadou oferit, se pare că în continuare nu ştiu şi nu livrează mai mult decât mesaje de opoziţie şi chestiuni minore“.

„Cadoul” despre care vorbește în ianuarie 2022 reprezentantul PNL a fost, de fapt, respectarea angajamentului din campania electorală, în baza căruia liberalii au fost votați de 25% din populație – coaliție cu USR, reformarea statului, ținerea PSD departe de putere.

Dintre acestea, PNL și-a respectat doar prima promisiune timp de 8 luni. Ulterior, la ordinul președintelui Klaus Iohannis, promisiunile din programul de guvernare au fost aruncate la gunoi, PNL readucând PSD la putere. Despre reformarea statului și lupta cu corupția nici nu mai poate fi vorba în acest moment, România întorcându-se, practic, la situația din 2017 – adică exact opusul angajamentelor în schimbul cărora s-a cerut votul oamenilor în decembrie 2020.

Detaliu important: Klaus Iohannis a fost reales președinte în 2019 și cu voturile membrilor și simpatizanților USR, partid ai cărui lideri au făcut apeluri explicite, înaintea finalei Iohannis – Dăncilă, să-l voteze pe candidatul PNL, nu pe cea a PSD. Așadar, Iohannis a primit voturile USR-iștilor (pentru a reforma statul și a întări justiția), dar a adus la guvernare PSD-ul (oprind, astfel, orice reformă a statului și blocând aproape total justiția, care nu se mai atinge de niciun demnitar de rang înalt).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ponta a încercat să dea o țeapă cu gecile de campanie, dar a pierdut procesul. Partidul său trebuie să plătească un milion de euro!

* Dîncu zice că PSD și PNL ar putea candida pe liste comune în 2024, precum USL în 2012! „Participăm împreună la alegeri dacă vom câștiga în cultura colaborării”

* Irinuca arată cât de bărbătește i-a dat papucii Dragnea: Mi-a trimis un SMS și pe urmă m-a blocat

Dorințele bolnave ale actorului Mihai Mălaimare: ieșirea României „din ghearele UE”, interzicerea votului pentru românii din diaspora, naționalizarea averilor

Daniel Ghiță (deputat PSD), declarații imbecile: „Hohenzollern, familie degenerată formată din hoți, sperjuri, trădători și criminali” / „A ținut poporul român în sărăcie, nedreptate, abuzuri infinite“

* Circarii din Parlament scapă nepedepsiți. Sancțiuni simbolice pentru comportamentul deviant al aleșilor

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (56) / La șosea

* Negocieri de formă, Rusia vrea război! Amenință că tratativele cu SUA pot fi sistate „abrupt”. Poftește la prada numită Ucraina. „Moscova nu va face niciun fel de concesii”

* Un faimos cântăreț de jazz din Kârgâzstan a fost bătut și torturat fiindcă ar fi participat la protestele din Kazahstan „pentru 200 de dolari”!

* Radu Paraschivescu, dezlănțuit: „Singura certitudine pe care o am este că Srdjan Djokovici este un idiot!”

* VIDEO. Simona Halep începe anul cu un turneu câștigat la Melbourne, înainte de Australian Open. Este primul triumf după 16 luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here