Negocieri de formă, Rusia vrea război! Amenință că tratativele cu SUA pot fi sistate „abrupt”. Poftește la prada numită Ucraina. „Moscova nu va face niciun fel de concesii”

1
5455
Serghei Riabkov

Discuțiile bilaterale dintre SUA și Rusia, care vor începe luni la Geneva (Elveția), se anunță a fi un mare eșec. Confruntată cu fermitatea americanilor în fața pretențiilor sale absurde, dar și cu semnalele similare date de NATO și de UE, Moscova se declară pesimistă. Retorica Kremlinului e incredibilă: acuză SUA că vrea „concesii unilaterale” din partea Rusiei, dar aceste „concesii” ar fi renunțarea la intenția de a invada Ucraina și la politica de forță în estul Europei, adică respectarea tratatelor internaționale!

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a precizat că ”Moscova nu va face niciun fel de concesii”, transmit agențiile de presă ruse, citate de Reuters.

Riabkov a mai spune că negocierile diplomatice cu SUA ar putea fi sistate ”abrupt” chiar după prima rundă de discuții, ce va avea loc luni.

”SUA continuă să insiste asupra concesiilor unilaterale din partea Moscovei”, susține Kremlinul, potrivit sursei citate.

Rusia este ”dezamăgită” de semnalele care vin dinspre Washington, a mai spus Riabkov.

Negocierile privind detensionarea situației de la granița cu Ucraina vor începe luni, la Geneva, între diplomații americani și ruși, după săptămâni întregi în care Moscova și-a comasat trupele la granița cu Ucraina. S-a adăugat și noul context al intervenției militare rusești în Kazahstan.

Occidentul acuză Moscova că pregătește o nouă invazie militară în Ucraina, fostă republică sovietică. Kremlinul dezmite și susține că este vorba despre simple exerciții militare pe care are dreptul să le desfășoare oriunde dorește pe teritoriul său.

Rusia a publicat și o listă de ”garanții de securitate” care vizează blocarea oricărei discuții privind aderarea Ucrainei la NATO și a extinderii spre est, dar și stoparea exercițiilor militare din flancul estic. Occidentul a calificat drept ”inacceptabile” pretențiile Moscovei.

Sâmbătă, retorica Rusiei a fost și mai agresivă, deși ea viza o replică la poziția diplomației americane față de criza din Kazahstan.

Pe de altă parte, au apărut relatări privind eventuale compromisuri pe care partea americană le-ar lua în calcul. Statele Unite şi aliaţii lor sunt pregătite să discute cu Rusia în cadrul negocierilor privind Ucraina despre posibilitatea ca fiecare parte să-şi limiteze exerciţiile militare şi desfăşurarea de rachete în regiune, a declarat sâmbătă o înaltă oficialitate din administraţia americană, citată de Reuters.

Ambasadoarea SUA la NATO a dezmințit că SUA ar lua în calcul posibilitatea de a discuta despre o retragere a trupelor americane din Polonia și Țările Baltice, după ce NBC cita o sursă care susținea că Washingtonul ar lua în calcul un astfel de scenariu.

Negocierile dintre cele două părți preced Consiliul NATO-Rusia care va avea loc pe 12 ianuarie. Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a spus că alianța trebuie să fie pregătită pentru „un eșec al negocierilor”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ponta a încercat să dea o țeapă cu gecile de campanie, dar a pierdut procesul. Partidul său trebuie să plătească un milion de euro!

* Dîncu zice că PSD și PNL ar putea candida pe liste comune în 2024, precum USL în 2012! „Participăm împreună la alegeri dacă vom câștiga în cultura colaborării”

* Irinuca arată cât de bărbătește i-a dat papucii Dragnea: Mi-a trimis un SMS și pe urmă m-a blocat

Dorințele bolnave ale actorului Mihai Mălaimare: ieșirea României „din ghearele UE”, interzicerea votului pentru românii din diaspora, naționalizarea averilor

Daniel Ghiță (deputat PSD), declarații imbecile: „Hohenzollern, familie degenerată formată din hoți, sperjuri, trădători și criminali” / „A ținut poporul român în sărăcie, nedreptate, abuzuri infinite“

* Circarii din Parlament scapă nepedepsiți. Sancțiuni simbolice pentru comportamentul deviant al aleșilor

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (56) / La șosea

* Organizatorul „revoluției” din Kazahstan: un fost ministru, proscris al regimului, inamic al Rusiei, refugiat în Franța, condamnat la închisoare pe viață pentru crimă

* Radu Paraschivescu, dezlănțuit: „Singura certitudine pe care o am este că Srdjan Djokovici este un idiot!”

* VIDEO. Simona Halep începe anul cu un turneu câștigat la Melbourne, înainte de Australian Open. Este primul triumf după 16 luni

1 COMENTARIU

  1. Noroc ca la departamentul de Stat nu lucreaza analisti de talia dvs. Ar fi o catastrofa planetara.

    Dar ce sa te inflamezi pe un site unde nu poti ajunge la comentarii din cauza unui widget cu feed Taboola ca la un site de mana a saptea.

    Bine ca nu a ajuns Barna la externe si nici Ciolos prim ministru, ca asistam in slow motion la o catastrofa nationala.

    Vise placute la cat „de greu a devenit userul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here