Un faimos cântăreț de jazz din Kârgâzstan a fost bătut și torturat fiindcă ar fi participat la protestele din Kazahstan „pentru 200 de dolari”!

1
1981
Vikram Ruzahunov

Autoritățile din Kazahstan l-au reținut și torturat duminică pe faimosul cântăreț de jazz Vikram Ruzahunov, originar din țara vecină, Kârgâzstan (tot o republică ex-sovietică), care făcea adesea turnee în Almaty.

Înainte de producerea acestui eveniment, presa kazahă postase un videoclip cu un „mercenar” bătut: sub teroare, el „recunoștea” că a venit în Kazahstan ca să participe la proteste „pentru bani”, anunță site-ul ucrainean independent Obozrevatel.com.

În filmare, Ruzakhunov afirmă că „persoane necunoscute” l-au contactat telefonic și i-au oferit 90.000 de tenge (în jur de 200 de dolari) pentru a participa la miting. Apoi i-au plătit zborul către Almaty. Acesta a sosit în oraș pe 2 ianuarie, când demonstrațiile nu începuseră încă, fiind cazat într-un apartament. Conform declarației artistului, pe lângă el mai erau și cetățeni din Tadjikistan și Uzbekistan. În total, 10 persoane.

Kârgâzstan, patria lui Vikram Ruzahunov, este o țară mică, din sudul Kazahstanului. Mai are ca vecini Uzbekistan, Tadjikistan și China

”Când a început mitingul, m-am speriat. M-am întors în apartamentul meu și am petrecut toată noaptea acolo”

”Când a început mitingul, m-am speriat. M-am întors în apartamentul meu și am petrecut toată noaptea acolo. A doua zi am decis să merg acasă și am fost reținut în satul Samsy”, a spus muzicianul-deținut în videoclip.

Nu se știe în ce împrejurări au fost înregistrate aceste cadre. Și nici dacă polițiștii loiali regimului dictatorial din Kazahstan nu l-au forțat să spună aceste lucruri. Ministerul Afacerilor Externe al Kârgâzstanului n-a comentat în niciun fel informațiile despre Ruzahunov.

Vikram Ruzahunov și pianul său

În schimb, rudele lui Ruzahunov susțin că artistul a fost torturat și că nimeni nu știe unde se află, întrucât nu pot lua legătura cu el.

VIDEO: Mărturia sub tortură a lui Ruzahunov

Au pierit și doi copii. Daunele aduse întreprinderilor sunt de peste 200 de milioane de dolari

Răscoala din Kazahstan a pornit pe 2 ianuarie în orașul Zhanaozen, situat în vestul țării, unde mii de localnici au ieșit în piața centrală pentru a-și manifesta furia față de dublarea prețului la gazul lichefiat. Două zile mai târziu, demonstrațiile au cuprins alte orașe: Almaty (fosta capitală), Uralsk, Aktobe, Taraz, Shimkent, Kokshetau și Nur-Sultan (atuala capitală).

Debutul protestelor violente s-a produs pe 5 ianuarie, când președintele Kassim Tokaev a anunțat demisia guvernului. De-atunci s-au înregistrat zeci de morți în rândul civililor și al forțelor de ordine.

Pe 6 ianuarie au pierit și doi copii, în apropiere de Piața Republicii din Almaty: un băiat cu vârstă necunoscută și o fetiță de 4 ani.

Sâmbătă a fost anunțat și decesul unui cetățean israelian.

Daunele preliminare aduse întreprinderilor din cauza protestelor din Kazahstan sunt de peste 200 de milioane de dolari. 99% din pagube revin orașului Almaty.

Vikram Ruzahunov la un concert

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Organizatorul „revoluției” din Kazahstan: un fost ministru, proscris al regimului, inamic al Rusiei, refugiat în Franța, condamnat la închisoare pe viață pentru crimă

* Negocieri de formă, Rusia vrea război! Amenință că tratativele cu SUA pot fi sistate „abrupt”. Poftește la prada numită Ucraina. „Moscova nu va face niciun fel de concesii”

* Ponta a încercat să dea o țeapă cu gecile de campanie, dar a pierdut procesul. Partidul său trebuie să plătească un milion de euro!

* Dîncu zice că PSD și PNL ar putea candida pe liste comune în 2024, precum USL în 2012! „Participăm împreună la alegeri dacă vom câștiga în cultura colaborării”

* Irinuca arată cât de bărbătește i-a dat papucii Dragnea: Mi-a trimis un SMS și pe urmă m-a blocat

Dorințele bolnave ale actorului Mihai Mălaimare: ieșirea României „din ghearele UE”, interzicerea votului pentru românii din diaspora, naționalizarea averilor

Daniel Ghiță (deputat PSD), declarații imbecile: „Hohenzollern, familie degenerată formată din hoți, sperjuri, trădători și criminali” / „A ținut poporul român în sărăcie, nedreptate, abuzuri infinite“

* Circarii din Parlament scapă nepedepsiți. Sancțiuni simbolice pentru comportamentul deviant al aleșilor

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (56) / La șosea

* Radu Paraschivescu, dezlănțuit: „Singura certitudine pe care o am este că Srdjan Djokovici este un idiot!”

* VIDEO. Simona Halep începe anul cu un turneu câștigat la Melbourne, înainte de Australian Open. Este primul triumf după 16 luni

1 COMENTARIU

  1. Dictatorii din Belarus și Kazahstan sunt niște idioți, crezând că aceste declarații făcute de persoane arestate de ei sunt crezute de cineva. Toată lumea știe ce se întâmplă cu cei arestați în aceste țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here