PNL merge la Cotroceni cu o propunere neconstituțională: Cîțu prim-ministru! Conform CCR, acesta nu poate fi prima nominalizare

2
757
Florin Cîțu - Klaus Iohannis

În ciuda tuturor semnelor de pericol și a evidențelor, PNL își menține cursul spre autodistrugere: conducerea liberalilor a decis joi seara ca, la discuțiile de luni cu președintele Iohannis, să se prezinte tot cu Florin Cîțu în postura de candidat la funcția de premier! Favoritul președintelui Iohannis a doborât toate recordurile de nepopularitate în rândurile opiniei publice și este respins categoric de USR, ceea ce garantează imposibilitatea de a se mai reface coaliția de guvernare.

Nu mai departe de miercuri, într-un interviu acordat RFI, fostul președinte liberal Valeriu Stoica avertiza că eventuala insistență a PNL cu Florin Cîțu ar fi nu doar o dovadă de imaturitate politică, dar și un veritabil gest sinucigaș.

Conform unei decizii a Curții Constituționale emise chiar anul trecut, un premier demis prin moțiune de cenzură nu poate fi nominalizat candidat la aceeași funcție runda de negocieri imediat următoare pentru formarea unui nou Guvern. Cu toate acestea, PNL a hotărât joi să ignore sentința CCR și să-l propună iar pe Cîțu.

Nici scenariile care izvorăsc din această mișcare a liberalilor nu sunt câștigătoare. E clar că, propunându-l pe Cîțu premier, PNL renunță explicit la ideea unui parteneriat cu USR. În acest context, rămâne doar varianta unei alianțe cu PSD. Aceasta poate fi fățișă (coaliția ar fi PSD – PNL – UDMR) sau ascunsă (Guvern PNL – UDMR cu susținerea PSD în Parlament).

A doua variantă ar garanta, pe de o parte, controlul asupra resurselor publice, care vor fi împărțite între PNL și PSD în următorii 3 ani. În același timp, România și-ar lua adio de la orice fel de reformă. Pe de altă parte, această guvernare ar duce inevitabil la distrugerea PNL ca forță politică în România. Toți analiștii și sociologii indică faptul că o asemenea soluție ar face din PNL, foarte probabil, un PNȚCD 2. Înțelegând situația, PSD jubilează. După ce l-a ajutat pe Cîțu să devină președintele liberalilor, partidul condus de Ciolacu privește acum la autodistrugerea marilor rivali. „Cîțu ar trebui împăiat acolo“, spun liderii PSD, vizibil satisfăcuți de ce se întâmplă la PNL.

După guvernarea 1996-2000, PNȚCD n-a mai reușit să intre în Parlament și a dispărut, practic, din viața politică românească.

În afara lui Florin Cîțu, din delegația liberală care va merge la Cotroceni săptămâna viitoare vor mai face parte Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu, scrie News.ro. Decizia de a-l propune tot pe Cîțu premier a fost luată în unanimitate de Biroul Executiv Național.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Răzbunarea lui Cîțu frizează demența: localitățile cu primari USR n-au primit bani din miliardul împărțit de premier! Sunt finanțate 86,7% din primăriile din România, însă doar 12,2% dintre cele conduse de USR!

* Tudor Chirilă despre Cîțu și Iohannis: „Superman și Terminator au aruncat țara în criză” / „Păpușa de la Grivco a devenit păpușar”

* EDITORIAL. O minciună marca Andronic, instigată de „Echipa Câștigătoare”

* TEXT ȘI VIDEO. Discursul integral al lui Florin Cîțu la moțiunea de cenzură. Analiză: 35 de afirmații bizare în 24 de minute

Pe Boc l-a luat gura pe dinainte în direct: „Sunt convins că putem face cu PS… USR reformele pe care ni le-am propus“

Orban amenință că-și face partid! „Iohannis a rămas repetent. Parcă a fost înlocuit cu o sosie”

CTP: „Ești președintele țării de 7 ani și spui că «statul a eșuat»? În loc să spui: «Eu am eșuat. Dacă statul a eșuat, și eu am eșuat»”

Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

EDITORIAL. Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

* Un agitator CapVid, anti-vaccinist din „tribul lui Șoșoacă”, a ajuns în spital. Speriat de Covid, a devenit promotor al vaccinării, dar s-a răzgândit repede

2 COMENTARII

  1. E și normal ! USR nu este o gașcă de YES-mani !
    Este clar (și pentru Europa !) că Klaun nu vrea o reforma în Justiție, asta nu înseamnă că USR trebuie să renunțe la reformă !

  2. Planul lui Klaun cu Grivei este să rupă sau să distrugă PNL și să aducă PSD la guvernare asa cum i-au cerut socialiștii germani aflați acum la putere în Germania .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here