vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsPierdem accesul la Remdesivir? Haos pe piața mondială, producătorul renunță la vânzarea...

Pierdem accesul la Remdesivir? Haos pe piața mondială, producătorul renunță la vânzarea direct către guverne a medicamentului anti-Covid

-

Gilead, compania americană care produce antiviralul Remdesivir, cel mai eficient medicament împotriva Covid-19, a anunțat că renunță să mai vândă produsul direct către guverne, iar decizia poate arunca piața mondială în haos. E de așteptat ca prețul și așa mare al tratamentului să crească foarte mult, iar fluxul de aprovizionare relativ constant, dirijat la nivel de ministere, să fie înlocuit de o junglă sălbatică, în care fiecare ia cât apucă.

Compania Gilead a anunțat că nu va mai vinde Remdesivir către Departamentul de Sănătate din SUA, ci direct către spitale. Se va naște astfel o competiție în care prețul antiviralului va crește, iar cine va avea mai mulți bani va lua mai mult. Pacienții în stare gravă – cei cărora le este destinat medicamentul – nu vor mai avea acces în mod egal la tratament.

Tratamentul unui singur pacient costă acum 2.340 de dolari. Momentan, Comisia Europeană încă mai are contract cu producătorul

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, spune că ar fi cazul deja ca țara noastră să se gândească la soluții pentru a ieși din impas. Deja doctorul Emilian Imbri, managerul de la Institutul “Victor Babeș”, din București, a avertizat că medicamentele încep să se termine odată cu creșterea vertiginoasă a numărului de pacienți în stare gravă.

Medicamentul Remdesivir, vândut în Europa sub numele Veklury, costă 390 de dolari doza. Pentru tratamentul unui singur pacient e nevoie de 6 doze, așadar costul schemei cu Remdesivir este de 2.340 de dolari/pacient. În iulie, Comisia Europeană, având forță de negociere, a contractat 180.000 de doze, în valoare de 63 de milioane de euro, îndeajuns pentru 30.000 de pacienți. Proporțional cu populația sa, României i-au fost alocate doze pentru 2.500 de pacienți.

- Advertisement -

Din cauza exploziei numărului de cazuri la noi în țară, deja această alocare de 2.500 de pacienți a devenit clar că nu e suficientă.

Alexandru Rafila a declarat pentru Mediafax: „Deja sunt peste 2500 de pacienţi incluşi în schemele de trament furnizate de Comisia Europeană şi după ce se livrează şi a treia tranşă probabil că trebuie să începem să ne gândim să ne descurcăm şi singuri. Va exista o competiţie între ţări. Una este să beneficiezi de un mecanism centralizat în care Uniunea Europeană are altă forţă de negociere şi de asta spun că ar trebui abordate din timp căile de discuţii în direcţia acestui medicament“.

Contractul Comisiei Europene cu Gilead este încă în desfășurare, așa că, momentan, Remdesivir ajunge în România conform programării, dar momentul când fluxul va înceta este aproape.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -