Peste 400 de litri de dezinfectanți neconformi, retrași din spitale. Expert: „Statul e de vină. Au fost făcute modificări legislative să convină firmelor care vând biocidele“

1
314
Produsul biocid comercializat în magazine și farmacii care conține 0% alcool etilic, în loc de 70%, cât scrie pe etichetă - conform analizelor comandate de Turnul Sfatului

Peste 400 de litri de biocide au fost retrași în ultimul an din spitalele care funcționează în 4 județe (Bacău, Ilfov, Neamț și Sălaj), anunță Ministerul Sănătății. Dezinfectanții de mâini și suprafețe erau neconformi. Informația vine după ce, acum câteva zile, jurnaliștii au descoperit, la un test făcut de curiozitate, că 3 din 8 produse biocide comercializate în magazine sunt diluate sau n-au deloc substanță activă.

Situația este extrem de gravă, iar lipsa de control a statului asupra produselor dezinfectante este una din cauzele pentru care România se confruntă cu o mare creștere a rezisenței bacteriilor la antibiotice, afirmă la RFI un medic expert în politici de sănătate.

Ministerul Sănătății a dat publicității datele despre dezinfectanții retrași din spitale de DSP-uri în perioada martie 2020 – mai 2021, anunțând de asemenea că va face controale la producătorii de biocide despre care publicația Turnul Sfatului, din Sibiu, a scris că vând dezinfectanți neconformi. Trei din cele opt produse testaje de jurnaliști erau fie diluate, fie nu conțineau deloc alcoolul etilic trecut pe etichetă.

Inspecția Sanitară de Stat a anunțat marți că 409,7 litri de biocide au fost retrași de la utilizare din spitale. Cea mai mare cantitate de dezinfectanți neconformi a fost găsită în Bacău – 245 litri. În Sălaj s-au găsit 161, la Ilfov – 1,2, iar la Neamț – 2,5.

Situația este cu adevărat dramatică pentru că România se confruntă cu o creștere vădită a rezistenței la antibiotice a unor bacterii, iar această «cultivare» de bacterii care sunt din ce în ce mai rezistente în mod categoric își are originea în calitatea îndoielnică a biocidelor“, afirmă Sorin Paveliu, medic expert în politici de sănătate la Societatea Academică Română.

De vină sunt autoritățile publice, care au îngropat în birocrație subiectul după ce, acum 6 ani, a izbucnit scandalul Hexi Pharma, spune medicul Paveliu: “Este rezultatul faptului că statul român nu a intervenit cu suficientă fermitate atunci când a apărut scandalul Hexi Pharma. Oamenii poate au uitat, dar s-a încercat să se facă o testare, întâi, în România. S-a ajuns la concluzia că laboratorul care urma să fie folosit nu era suficient de acreditat, nu avea suficiente hârtii pentru că aceste hârtii ar fi costat niște bani și acești bani erau greu de bugetat la o unitate de stat, era vorba de ICECHIM (Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București – n.red.). Și, după ce a trecut furtuna, ca să zic așa, lucrurile au cam dispărut din prim-plan și nimeni nu s-a mai interesat în ce măsură acest laborator este valabil și este chemat să certifice calitatea substanțelor biocide folosite. A apărut un ordin de ministru nou, cu niște prevederi… Multe dintre ele au reprezentat îmbunătățiri, dar, în orice caz, nesemnificative. Modificările au fost făcute pentru a servi firmelor care comercializează biocide“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Antena 3 și RTV pregătesc referendumul pentru demiterea lui Nicușor Dan și a lui Clotilde Armand. Cei doi sunt acuzați că „infectează intenționat populația”

* Amenzi grozave pentru Cerva, Tudy și încă doi „protestatari RTV”: 38.000 de lei costă gunoaiele aruncate lui Clotilde Armand!

* Mama premierului Florin Cîțu a murit la 7 zile după ce George Simion a târât-o într-un potop de minciuni

* Radu Moraru: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

* VIDEO. Demența starețului Zenovie: „După vaccinare, pielea oamenilor se va umple de solzi, ca la pești” / „Vor fi zombi, ca drogații” / „Planul lor criminal, de genocid în lume…”

* Liderii AUR au votat împotriva propriei legi, prin care ziceau că elimină subvenția pentru partidele politice!

* Dezvăluiri despre averea lui Gigi Becali: „Are pământuri de două miliarde de euro. 5.000 de ani nu rămâne fără bani”

* Top 3 al moderatorilor TV, în viziunea lui Ion Cristoiu: 1. Gâdea (Antena 3); 2. Ciutacu (RTV); 3 Cristache (TVR)

* VIDEO. Macron, pălmuit de un protestatar. Agresorul l-a păcălit cu o diversiune: i-a întins mâna stângă și l-a lovit cu dreapta

* Naționala de fotbal a României, cele mai proaste rezultate din ultimii 60 de ani! Mirel Rădoi continuă să-și roadă unghiile…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here