Peste 400 de litri de biocide au fost retrași în ultimul an din spitalele care funcționează în 4 județe (Bacău, Ilfov, Neamț și Sălaj), anunță Ministerul Sănătății. Dezinfectanții de mâini și suprafețe erau neconformi. Informația vine după ce, acum câteva zile, jurnaliștii au descoperit, la un test făcut de curiozitate, că 3 din 8 produse biocide comercializate în magazine sunt diluate sau n-au deloc substanță activă.
Situația este extrem de gravă, iar lipsa de control a statului asupra produselor dezinfectante este una din cauzele pentru care România se confruntă cu o mare creștere a rezisenței bacteriilor la antibiotice, afirmă la RFI un medic expert în politici de sănătate.
Ministerul Sănătății a dat publicității datele despre dezinfectanții retrași din spitale de DSP-uri în perioada martie 2020 – mai 2021, anunțând de asemenea că va face controale la producătorii de biocide despre care publicația Turnul Sfatului, din Sibiu, a scris că vând dezinfectanți neconformi. Trei din cele opt produse testaje de jurnaliști erau fie diluate, fie nu conțineau deloc alcoolul etilic trecut pe etichetă.
Inspecția Sanitară de Stat a anunțat marți că 409,7 litri de biocide au fost retrași de la utilizare din spitale. Cea mai mare cantitate de dezinfectanți neconformi a fost găsită în Bacău – 245 litri. În Sălaj s-au găsit 161, la Ilfov – 1,2, iar la Neamț – 2,5.
„Situația este cu adevărat dramatică pentru că România se confruntă cu o creștere vădită a rezistenței la antibiotice a unor bacterii, iar această «cultivare» de bacterii care sunt din ce în ce mai rezistente în mod categoric își are originea în calitatea îndoielnică a biocidelor“, afirmă Sorin Paveliu, medic expert în politici de sănătate la Societatea Academică Română.
De vină sunt autoritățile publice, care au îngropat în birocrație subiectul după ce, acum 6 ani, a izbucnit scandalul Hexi Pharma, spune medicul Paveliu: “Este rezultatul faptului că statul român nu a intervenit cu suficientă fermitate atunci când a apărut scandalul Hexi Pharma. Oamenii poate au uitat, dar s-a încercat să se facă o testare, întâi, în România. S-a ajuns la concluzia că laboratorul care urma să fie folosit nu era suficient de acreditat, nu avea suficiente hârtii pentru că aceste hârtii ar fi costat niște bani și acești bani erau greu de bugetat la o unitate de stat, era vorba de ICECHIM (Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București – n.red.). Și, după ce a trecut furtuna, ca să zic așa, lucrurile au cam dispărut din prim-plan și nimeni nu s-a mai interesat în ce măsură acest laborator este valabil și este chemat să certifice calitatea substanțelor biocide folosite. A apărut un ordin de ministru nou, cu niște prevederi… Multe dintre ele au reprezentat îmbunătățiri, dar, în orice caz, nesemnificative. Modificările au fost făcute pentru a servi firmelor care comercializează biocide“.
Ca-n orice luptă…, și-n aceasta cu Covidu’… au răsărit imediat și MARII-PROFITORI-de-RĂZBOI!!!