miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăNewsPelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, cumpănă pentru România în pandemie. Oamenii nu...

Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, cumpănă pentru România în pandemie. Oamenii nu respectă nicio restricție, pelerinii se freacă de raclă și o pupă

-

Deși momentul culminant al pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva, de la Iași, va fi atins abia pe 8 octombrie, sute de oameni au ajuns deja la fața locului, iar coada este impresionantă. În plină pandemie, când România înregistrează peste 2.000 de cazuri zilnic și nu mai e loc în spitale pentru bolnavii în stare gravă, credincioșii așezați la rând nu respectă nicio măsură de precauție, a observat jurnalista Violeta Cincu, într-un reportaj publicat pe RFI.ro.

La coadă se stă deja 3-4 ore pentru a ajunge lângă raclă, iar regulile de distanțare sunt inexistente. Jurnalista a relatat că majoritatea covârșitoare a pelerinilor nu poartă mască sau o țin sub barbă. Este înghesuială și afară, și în biserică, măsurile organizatorilor de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei sunt pur declarative, iar oamenii pupă unii după alții racla, de care își freacă și veșmintele, sperând că astfel sfânta le va aduce noroc și sănătate.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a mers sâmbătă la Iași și a încercat să ia pulsul evenimentelor inclusiv intrând printre grupurile de oameni care așteptau, fără mască, să le vină rândul la pupat moaștele.

Jurnalista Violeta Cincu, RFI: “Zece minute, cât am stat în catedrală, nu am văzut pe nimeni dezinfectând icoanele. La ieșirea din Mitropolie, credinciosii așteaptă în grupuri. Nedistanțați și fără mască“

În timp ce, la fața locului, jurnaliștii constată că pericolul de infectare este major, reprezentanții Bisericii Ortodoxe dau asigurări că totul e OK și spun că, oricum, nu le pot interzice oamenilor să nu pupe racla.

- Advertisement -

Mitropolia a luat niște măsuri suplimentare față de alți ani: pelerinii trebuie să stea în șir indian la rând, să poarte mască, să se dezinfecteze pe mâini la așezarea în rând și să păstreze 1,5-2 metri distanță între ei. În realitate, nimic din toate acestea nu se întâmplă, iar jurnalista RFI a remarcat că nici măcar apelurile preoților de a respecta restricțiile nu sunt ascultate. Violeta Cincu, autoarea reportajului, a descris sec situația de fapt: „Măsurile anunțate de autorități privind distantarea sunt doar la nivel declarativ. Că doar nu au început oficial sărbătorile. Mai e până pe opt octombrie, ziua în care moastele vor fi scoase spre închinare în curtea Mitropoliei În catedrală e aglomerație. Icoanele se sărută. Ca și racla. Zece minute cât am stat în catedrală nu am văzut pe nimeni dezinfectând icoanele. La ieșirea din Mitropolie, credinciosii așteaptă în grupuri. Nedistanțați și fără mască“.

Preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a declarat pentru Ziarul de Iași: “Este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine, nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva. Modul în care îşi manifestă credincioşii evlavia este foarte puţin controlabil, este greu să îi spui omului ce să facă. Este o zonă emoţională, fiecare îşi manifestă cinstirea la racla sfintei aşa cum simte, unii doar se închină, aţii pun şi mâna, alţii ating creştetul. Racla este curăţată periodic, plexiglasul la fel, tot ce ţine de vulnerabilitate suntem pregătiţi să luăm cele mai bune măsuri”.

Obiceiurile încurajate de atâta timp de BOR nu pot fi stopate acum. Oamenii se freacă de raclă și scot tot felul de obiecte, sperând că vor fi vindecați

O problemă majoră căreia organizatorii nu-i pot face față este obiceiul credincioșilor de a freca de raclă tot felul de obiecte aduse de acasă. Aici, BOR se confruntă cu un efect de bumerang. După ce, atâția ani, biserica a încurajat credința că moaștele Sfintei Parascheva au vindecat bolnavi, ajutându-i să se ridice, acum e imposibil să-i convingi pe oameni să renunțe la obicei. „Riscăm să cădem într-o zonă a superstiţiilor, cu atât mai puţin s-ar potrivi în acest context epidemiologic“, a explicat preotul Marian Timofte pentru Ziarul de Iași. Oamenii continuă să aducă obiecte și haine pe care le freacă de raclă, sporind riscul de infectare.

- Advertisement -

Ceea ce se întâmplă zilele acestea la pelerinajul Sfintei Parascheva se va vedea în următoarele săptămâni în numărul de cazuri de coronavirus. Pericolul ca moaștele sfintei să aducă îmbolnăvirea unui număr foarte mare de oameni, în loc de vindecarea lor, este major.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -